Creșterea eficienței reprezintă o prioritate pentru toate firmele, de la IMM-uri la marile companii multinaționale. Mai ales într-o perioadă cu multe incertitudini la nivel macroeconomic și geopolitic, creșterea competitivității reprezintă un factor cheie de succes. Iată care sunt cele mai bune soluții de utilizare a resurselor materiale, umane și informaționale, pentru accelerarea performanței și multiplicarea profiturilor.
Standardizarea proceselor operaționale
Eficiența activității poate fi îmbunătățită prin standardizarea proceselor operaționale. În funcție de specificul fiecărei firme, se recomandă realizarea unor proceduri unitare de producție, ambalare, depozitare, transport, livrare ș.a. În acest mod sunt optimizate legăturile dintre departamente, iar gestionarea resurselor se poate realiza în mod unitar.
De asemenea, este necesară implementarea unei soluții integrate de planificare a activităților din întreprinderi pentru eficientizarea cheltuielilor și reducerea costurilor interne. Astfel sunt reduse erorile, se micșorează timpul de realizare pentru diferite operațiuni, iar întregul proces economic devine predictibil.
Configurarea fluxurilor pe baza criteriilor de eficiență
Pe baza standardizării proceselor și prin trasabilitatea operațiunilor, se pot configura fluxuri mai bune, care să respecte criteriile de eficiență managerială și operațională. De exemplu, activitatea din unități de depozitare și linii de asamblare poate fi optimizată prin configurarea fluxurilor logistice și digitalizarea informațiilor aferente lor prin softuri pentru managementul depozitelor și stocurilor.
Aceste sisteme, de tip WMS (Warehouse Management System), sunt create de firme specializate, precum Axes Software, cu experiență de două decenii în consultanță, realizare și implementare de soluții software pentru asigurarea unui management eficient al lanțului de aprovizionare (Supply Chain Management).
Gestionarea unitară a producției, transportului și livrărilor
Pentru eficientizarea activităților se recomandă aplicarea unor sisteme de gestionare unitară a producției, distribuției, curieratului și logisticii. De exemplu, firmele de logistică de tip 3PL, care prestează si servicii de transport, pot utiliza, pe lângă aplicațiile WMS, și soluții TMS (Transport Management System) ca să administreze mai eficient costurile și să reducă numărul de curse și autovehicule folosite.
Această abordare aduce un plus de profitabilitate la nivelul companiei, deoarece asigură micșorarea cheltuielilor pentru combustibili și a resurselor financiare alocate angajaților, atât șoferi, cât și coordonatori și administratori.
Centralizarea achizițiilor de materiale și echipamente
Prin aplicarea celor mai noi tehnologii se poate realiza centralizarea proceselor de achiziții. În acest fel crește eficiența activității, aprovizionarea cu materii prime, materiale și echipamente fiind corelată direct cu nivelul producției și cu ritmul vânzărilor.
În acest context, este necesară implementarea unor soluții informatice de evidență a stocurilor. Acestea permit stabilirea din timp a necesarului de produse sau materiale care trebuie achiziționate și semnalează disfuncționalitățile ce pot să apară în gestionarea unor volume mari de mărfuri, mai ales când acest lucru presupune o coordonare între mai multe unități de depozitare.
Automatizarea completă a proceselor de producție și logistică
Soluțiile prezentate anterior duc la o concluzie clară: necesitatea automatizării complete a proceselor de producție și a operațiunilor logistice. Doar astfel se poate asigura un nivel crescut de eficiență, prin care o firmă să facă performanță în domeniul ei de activitate și să fie competitivă pe piață.
Pentru implementarea unor soluții personalizate sunt recomandate aplicațiile Axes Software din suita xTrack LMS (Logistics Management Suite), care pot fi rapid integrate în sistemele informatice existente ale firmelor din domeniul logisticii sau al producției.
Prin aplicarea acestor soluții de eficientizare a activității afacerii, o companie beneficiază de avantajele celor mai noi tehnologii și de o organizare optimă la nivelul tuturor departamentelor.