Spălatul pe mâini: de ce contează și câteva trucuri

Auzim des că trebuie să ne spălăm pe mâini frecvent, mai ales, înainte de masă. Însă, câți dintre noi sunt cu adevărat conștienți de importanța spălatului pe mâini? De asemenea, câți dintre noi o fac într-un mod corect? Spălatul pe mâini trebuie să fie un obicei bine implementat în viețile noastre, deoarece, ne ajută să prevenim o serie de afecțiuni de etiologie infecțioasă. Spălatul pe mâini are o importanță deosebită, mai ales, în cazul persoanelor cu sistemul imun deprimat, care sunt mai susceptibile infecțiilor. Să aflăm de ce contează să ne spălăm pe mâini, când trebuie să o facem și cum o facem corect.

 

Importanța spălatului pe mâini

Agenții patogeni (virusuri, bacterii, paraziți) se află peste tot în jurul nostru, cum ar fi pe suprafețe comune și alimente. Deși, unele bacterii sunt banale și se găsesc, în mod natural, pe mâinile noastre, altele pot cauza boli periculoase. 

Agenții patogeni se pot transfera prin mai multe căi. Calea fecal-orală presupune contaminarea suprafețelor și alimentelor cu paraziți sau bacterii, atunci când bolnavul nu își igienizează mâinile după utilizarea toaletei. Agenții patogeni se transferă, apoi, pe mâinile persoanelor care ating suprafețele contaminate. Dacă  aceste persoane nu își igienizează mâinile înainte de mânca sau de a-și atinge gura, riscă să se contamineze cu agentul patogen. Agenții patogeni care se transmit prin această cale cauzează infecții digestive care pot fi, uneori, periculoase. 

Transmiterea infecțiilor respiratorii poate avea loc pe cale aerogenă, dar, și prin atingerea nasului sau gurii cu mâinile contaminate. Suprafețele atinse de către un bolnav care a strănutat, a tușit în palmă sau și-a suflat nasul și care nu și-a igienizat mâinile vor fi vectori de transmitere ai infecției. Prin urmare, dacă atingem aceste suprafețe și nu ne spălăm pe mâini după aceea, putem contracta foarte ușor infecția. 

De asemenea, mai putem dezvolta multe alte infecții prin atingerea ochilor, plăgilor, arsurilor sau rănilor cu mâinile nespălate.

Persoanele cu sistemul imun deprimat (imunodeficiențe, HIV/SIDA, tratament cu corticosteroizi) pot contacta mai ușor toate aceste infecții. În plus, infecțiile în cazul acestor pacienți sunt mult mai greu de tratat și sunt mai periculoase. 

Când trebuie să ne spălăm pe mâini?

Iată în ce situații trebuie obligatoriu să te speli pe mâini:

  • după ce utilizezi toaleta (atât cea publică, cât și cea personală);
  • după ce atingi suprafețe comune din spațiile publice;
  • când ajungi acasă;
  • înainte de masă;
  • înainte de a prepara mâncare;
  • înainte și după ce te deplasezi cu mijloace de transport în comun;
  • după ce strănuți, tușești sau îți sufli nasul;
  • înainte de a-ți pune sau de a-ți scoate lentilele de contact;
  • înainte și după activitatea sexuală;
  • înainte de a atinge sau a pansa o rană, arsură, plagă;
  • după ce ai luat contact fizic cu o persoană infectată;
  • înainte și după ce schimbi scutecul copilului;
  • înainte de a lua medicamente;
  • după ce atingi bani sau monede;
  • după ce ai curățat litiera pisicii sau după ce vii cu câinele de la plimbare;

Cum ne spălăm corect pe mâini?

Este important să îți speli mâinile printr-o tehnică corectă, ca să te asiguri că îndepărtezi în totalitate germenii. După ce îți uzi mâinile, săpunește-le timp de minim 20 de secunde! Ai grijă să cureți mâinile în întregime, insistând pe zonele greu accesibile (sub unghii, spre exemplu), unde se acumulează germeni. Curăță bine spațiile dintre degete, dar, și încheieturile mâinilor, iar, la final, clătește din abundență. Folosește un prosop curat pentru a-ți usca mâinile. În spațiile publice, folosește un prosop de hârtie pentru a închide robinetul.  

Trucuri utile

Ai nevoie și de câteva trucuri care să facă igienizarea mâinilor mult mai simplă și mai sigură:

  • folosește săpun lichid; săpunul solid este expus agenților patogeni din mediu. 
  • când nu ai acces la apă și săpun, folosește un spray sau o soluție dezinfectantă;
  • folosește, zi de zi, o cremă hidratantă pentru mâini; săpunurile și alcoolul din dezinfectante usucă pielea care devine predispusă la crăpături. 
  • încearcă să nu faci o obsesie din igienizarea mâinilor, pentru a preveni anxietatea;
  • dacă ți se pare dificil să îți înveți copilul să se spele pe mâini, apelează la cântece sau poezii pe care să le spună în timp ce își curăță membrele. De asemenea, utilizează săpunuri colorate, pentru copii.  

Așadar, spălatul pe mâini trebuie să reprezinte un obicei bine înrădăcinat în stilul nostru de viață, deoarece, acesta ne ajută să prevenim multe infecții.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Cristina Alexandra:

Alegerea lustrei potrivite pentru locuinta ta poate fi o provocare atunci cand nu ai notiunile necesare despre efectele luminii asupra unei incaperi.
Ten cu imperfecțiuni? Ei bine, niciun ten nu poate fi perfect. Este absolut normal ca tenul să nu arate în realitate așa cum arată cu filtrele dintr-un selfie. Cu toate acestea, cu toții ne dorim ca pielea tenului să arate cât mai bine, aceasta fiind cea mai
Lucrările de sudură te ajută atunci când vrei ca două materiale care au caracteristici similare să fie lipite, iar rezultatul lor să aibă rezistență în timp. Există mai multe tipuri de procese de sudură și mai multe tipuri de aparate, însă probabil cele mai cu
Dacă ești în căutarea unei soluții pentru a-ți monitoriza mai bine angajații, HR Analyzer este un soft care facilitează acest proces. Îți poți conduce business-ul mai ușor folosind tool-uri avansate din punct de vedere tehnologic, care să te ajute să verifici
Cresterea animalelor nu este simpla. Majoritatea animalelor au nevoie de miscare, de mancare potrivita si de protectie impotriva pradatorilor. Este unul dintre motivele pentru care ciobanii sunt bine platiti. Acestia trebuie sa stea mereu cu ochii pe oi si sa

Nu te mai poti loga?

In urma schimbarii platformei eComunicate.ro, conturile vechi de utilizatori nu mai sunt valabile. Va rugam creati un cont nou pentru a putea adauga comunicate de presa sau evenimente. Multumim pentru intelegere!

Stai in legatura cu noi!