Anul trecut, 2018, a fost un an cu variații ale prețurilor imobiliarelor, acestea majorându-se cu aproximativ 20-25%. În schimb, în acest an, 2019, specialiștii susțin faptul că prețurile vor rămâne la fel sau se vor majora, dar foarte puțin. În același timp, mulți dintre aceștia cred că prețurile nu sunt reale, acestea fiind la același nivel cu perioada Crizei Financiare din luna decembrie 2007. De asemenea, analiștii consideră că nu ne aflăm în niciun pericol financiar deoarece contextele sunt destul de diferite, spunând faptul că prețul la locuințe a crescut din cauza faptului că cererea a fost tot mai mare în ultimele luni.
Anul 2018 a fost reprezentat de anul în care orașul Cluj-Napoca a depășit prețurile locuințelor capitalei Bucureșți, ajungând la o valoare care a depășit valoarea care era înaintea Crizei Financiare. În ciuda acestui fapt, speciliaştii au aproximat că cererea nu o va ajunge pe cea de anul trecut. Unul dintre motivele principale ar fi chiar regulile impuse celor care accesează programul de creditare Prima Casă. În plus, în 2019 se prezice un buget disponibil redus față de anul precedent.
În prima lună a anului au fost înregistrare circa 30.000 de vânzări de imobiliare, acest număr fiind mai mic decât cel din luna specifică anului 2018. Excepția a fost și de această dată capitala, unde numărul vânzărilor a crescut în comparație cu anul trecut. Specialiștii afirmă că acest fapt este cauzat de prețurile care au crescut considerabil în ultimul timp, dar și modificarea condițiilor de acreditare al programului Prima Casă.
O altă observație a specialiștilor este faptul că autorizațiile de construcții sunt mai puține în anul curent decât în anul trecut, reprezentând o scădere. Astfel, antreprenorii și cei care intenționează să construiască un ansamblu rezidențial au devenit puțin mai circumspecți începând de anul acesta.
În luna decembrie a anului trecut au fost finalizate mai puțin cu 30% de tranzacții față de luna noiembrie a aceluiași an. O cauză a acestei diferențe este reprezentată de creșterea ROBOR care a crescut considerabil anul trecut și regulile noi impuse de BNR pentru accesarea programului Prima Casă. Astfel, cei care doreau o locuință au amânat cumpărarea, deoarece dobânzile au crescut mult în această perioadă.
Construcția de noi locuințe ar putea determina o creștere a prețului, deoarece acestea sunt făcute în orașe cu potențial economic crescut și aduc noi standarde pentru persoanele care vor o nouă locuință. În schimb, majoritatea acestor persoane răspund negativ la această evoluție, fiind atrași mai mult de cele vechi decât de cele noi.
Flatfy.ro a realizat un studiu în prima lună a acestui an și a constatat că prețul unui metru pătrat util într-un apartament nou este mai mic decât unul într-un apartament vechi. Ca un exemplu, în capitală, media prețului unui metru pătrat dintr-o locuința nouă este de 1,070 euro, în Cluj-Napoca de 1,200 de euro, Timișoara 1,100 de euro, Iași 1,000 de euro și la coada clasamentului Constanța, cu 960 de euro. În schimb, dacă e vorba de imobile vechi, Cluj-Napoca rămâne pe primul loc cu 1,400 de euro, urmat de Timișoara cu 1,200 de euro, București la mică distanță cu 1,150 de euro, Constanța cu 1,100 de euro și Iași cu aproximativ 1,050 de euro.
Această statistică a fost realizată folosind datele anuţurilor pentru vânzare/cumpărare disponibile pe Flatfy.ro și new.Flatfy.ro .
Dacă vorbim despre prețurile medii pentru apartamentele din România din ianuarie 2019, folosind datele de la anunțurile de pe Flatfy.ro, putem observa că orașul Cluj-Napoca este fruntaș la această categorie cu 78,000 de euro, urmat de Timişoara cu 62,800, Bucureșți cu 60,300 de euro, Constanța și Iași.
Se poate spune că orașele prospere atrag la rândul lor investitori care vor ajuta la dezvoltarea acestora. Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială împreună cu Comisia Europeană, 15,32% dintre persoane ar dori să se mute în Cluj-Napoca, în capitală 14,46%, iar cei mai puțini în Timișoara, doar 11,18%. Cu siguranță că orașul Cluj-Napoca atrage investitorii deoarece este un oraș dezvoltat în toate domeniile, cum ar fi IT, medicină, artă, și oferă servicii atrăgătoare clienților.
Dacă vrei să-ți cumperi o locuință, trebuie să ai în vedere locul, căile de acces, prețul, oamenii din jur, dar și dacă e nouă sau veche. Mai mult, vezi în ce an a fost construit blocul și din ce materiale, de obicei cele construite după 1980 sunt mai rezistente la cutremure.
Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară, cât și pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.
Flatfy.com lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări : România Flatfy, Moldova și Ungaria.