Aparatul de aer conditionat a devenit un dispozitiv extrem de popular atat acasa, cat si la birou, fiind cea mai eficienta solutie care va asigura un confort optim indiferent de sezon. Daca pentru unii aparatul de aer conditionat este inca un lux, pentru cei mai multi este o adevarata necesitate. Materialul de fata doreste sa va clarifice 10 cele mai importante detalii pe care trebuie sa le stie orice consumator despre un astfel de dispozitiv si sa va ofere cele mai bune aparate de aer conditionat de pe piata, de la momentul actual.
Ce este aparatul de aer conditionat?
Prima definitie a fost lansata in 1908 si creditata lui G.B. Wilson. Este definitia la care a subscris Willis Carrier „parintele aerului conditionat:
- Mentine umiditatea optima in incapere
- Elibereaza aerul de umiditatea excesiva indiferent de anotimp
- Ofera o ventilatie constanta si potrivita
- Indeparteaza eficient microorganismele, praful si alti alergeni din aer
- Raceste eficient aerul din camera
- Incalzeste sau ajuta la incalzirea camerei in sezonul rece
- Nu este prohibitiv pentru achizitie sau intretinere.
1. Cum functioneaza aparatul de aer conditionat
Rolul aparatului de aer conditioant este sa mute caldura din casa in exteriorul acesteia racind atat locuinta, cat si utilizatorul. Aparatele de aer conditionat sufla aerul rece in casa absorbind caldura din aer. Acesta este racit prin suflarea acestuia peste un set de tevi reci numite serpentina de evaporare. Acest proces se desfasoara similar ca racirea care are loc atunci cand apa se evapora din piele. Serpentina evaporatorului este umpluta cu un lichid special numit agent frigorific, ce se transforma dintr-un lichid in gaz pe masura ce absoarbe caldura din aer. Agentul frigorific este pompat in exteriorul casei printr-o alta serpentina unde elimina caldura si se transforma din nou intr-un lichid. Aceasta bobina exterioara se numeste condensator fiindca agentul frigorifica se condenseaza dintr-un gaz inapoi in fluid la fel ca umezeala pe fereastra rece. Pompa denumita compresor este utilizata pentru a muta agentul frigorific intre cele doua serpentine si pentru a modifica presiunea agentului frigorific astfel incat tot agentul frigorific sa se evapore sau sa se condenseze in serpentinele potrivite.
Energia pentru a realiza intreg procedeul este utilizata de motorul ce pune in functiune compresorul. Tot sistemul va oferi in mod normal aproximativ de trei ori mai multa energie de racire pe care o foloseste compresorul. Se intampla acest lucru fiindca schimbarea agentului frigorific de la lichid la gaz si inapoi permite sistemului sa miste mult mai multa enerige decat utilizeaza compresorul.
2. Ce inseamna „o tona de racire”?
Inainte de a aparea primul aer conditionat, racirea se realiza prin economisirea de blocuri mari de gheata. Cand masinile de racire au inceput sa se obisnuiasca si au evaluat capacitatea in functie de cantitatea echivalenta de gheata topita intr-o zi, a aparut termenul de „tona” de la dimensionarea aerului conditionat.
O tona de racire este acum definita ca oferind 120000 BTU/ora de racire. BTU este prescurtarea pentru British Thermal Unit si este o unitate pe care britanicii nu o folosesc. BTU este unitatea de energie de incalzire sau racire, dupa caz. Cel mai important este sa tineti cont de faptul ca un aparat de aer conditionat pentru fereastra are, de regula, mai putin de o tona. Un aparat de aer conditionat central de acasa ar avea aproximativ doua tone, iar unul mare aproximativ cinci tone.
3. Ce merge greu
Spre deosebire de alte aparate, aerul conditionat reprezinta un sistem mecanic complex ce depinde de o mare varietate de conditii pentru o functionare optima. Este dimensionat pentru a satisface o anumita „sarcina” in locuinta. Este proiectat pentru a avea o anumita cantitate de agent frigorific, dar si o anumita cantitate de flux de aer prin bobine. Cand oricare dintre aceste lucruri se modifica, aparatul ar putea avea probleme.
Daca produce mai multa caldura in interior, fie aveti mai multi oameni sau aparate electrocasnice ori din cauza schimbarilor din casa, este probabil ca aparatul de aer conditionat sa nu poata tine pasul. Daca incarcarea cu agent frigorific de pe sistem se scurge, aceasta scade capacitatea aparatului. Veti obtine mai putina racire, iar sistemul nu va putea face fata conditiilor din locuinta.
Daca fluxul de aer prin serpentina exterioara este redus, capacitatea de a respinge caldura este si ea redusa, iar capacitatea sistemului poate scadea in special la temperaturi exterioare mai ridicate.
4. Despre filtrele aparatului
Fiecare aer conditionat este dotat cu filtru in amonte de aerpentina evaporatorului. Acesta poate fi in grila de retur sau in fante speciale din sistemul de conducte si poate fi un filtru de hartie cu aspect neclar sau pliat. Acesta elimina particulele din fluxul de aer atat pentru a mentine curat sistemul de aer conditionat, cat si pentru a elimina particulele din aer.
Pe masura ce aparatul functioneaza, filtrul se incarca cu tot mai multe particule. Acest lucru inseamna ca va creste rezistenta si va reduce fluxul de aer. Cand se intampla acest lucru, ar fi indicat sa schimbati filtrul. Cand este nevoie sa faceti acest lucru depinde de cat de murdar este aerul si cat de mare este filtrul.
Daca nu schimbati filtrul, fluxul de aer va scadea, iar sistemul nu va mai functiona in parametri optimi. Nu doar atat, ci va deveni chiar si o sursa de poluare a aerului in sine.
5. Mentinerea sistemului
Intretinerea de rutina presupune schimbarea filtrelor si paote fi gestionata chiar si de cumparator. De asemenea, ar fi bine sa curatati murdaria si obstacolele din serpenetine si canalele de scurgere la inceputul fiecarui sezon. In functie de sistem si de consumator, acest lucru poate necesita si un apel la service pentru un profesionist.
Daca sistemul nu produce atat de mult aer rece precum este normal, atunci, ar putea fi un indiciu al incarcarii cu agent frigorific sau al problemelor cu fluxul de aer. Aceste probleme necesita service.
6. Conductele joaca un rol deosebit de important
Un alt motiv pentru care sistemele nu produc suficient aer rece se datoreaza scurgerilor in conducte. Scurgerile din conducte pot pierde 20-40% din energie, chiar si dintr-un aparat de aer conditionat ce functioneaza bine, daca conductele trec in afara spatiului racit. Conductele din exterior trebuie bine izolate. Exista diverse produse speciale pentr izolarea conductelor care pot fi instalate de catre proprietar sau profesionist.
7. Cum sa cresti eficienta energetica
Etansarea conductelor cu scurgeri paote fi cel mia bun lucru pe care il puteti face pentru imbunatatirea eficientei energetice, dar si multe dintre problemele mentionate anterior va pot ajuta: inlocuirea filtrelor murdare, pastrarea incarcarii si fluxului de aer corect, curatarea bobinelor.
Un alt lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va asigurati ca unitatea exterioara nu este atat de ascunsa incat fluxul de aer sa fie blocat sau ca frunzele ori alte obiecte nu o infunda.
Daca inlocuiti aparatul de aer conditionat, cumparati echipamente de inalta eficienta. Cel mai cunoscut rating de eficienta este evaluarea eficientei eergetice sezoniere SEER. SEER 13 este eficienta minima pe care ar trebui sa o analizati, dar o eficienta mai mare decat aceasta va fi cea mai rentabila.
In functie de clima, poate doriti sa luati in calcul si alte cifre de eficienta. De pilda, in climatele calde si uscate, ar trebui sa va uitati la Evacuarea eficientei energetice EER, care determina cat de bine va functiona sistemul in conditii de varf. Daca locuiti in climat cald si umed, trebuie sa analizati cat de bine poate dezumidifica unitatea.
8. Usureaza sarcina
Puteti face ca aparatul sa functioneze mai bine reducand dimensiunea lucrarii pe care trebuie sa o faca. Astfel, puteti reduce sarcinile generate intern pe care aparatul trebuie sa le indeplineasca.
Imbunatatirea izolatiei cladirii sau umbrirea ferestrelor poate contribui la imbunatatirea confortului termic. Astfel, veti reduce energia consumata pentru incalzire si racire, insa pot presupune investii mai mari. Cand instalati, de pilda, un acoperis nou sau ferestre noi, este rentabil sa utilizati produse de inalta eficienta.
De asemenea, ar fi indicat sa opriti aparatele si echipamentele electrice care nu sunt neaparat necesare.
9. Ventilarea
Chiar daca anterior am discutat mai mult despre racire, definitia originala a aparatului de aer conditionat presupune mai mult de atat. Un aparat ideal ar trebui sa incalzeasca, raceasca, sa curete, sa aeriseasca, sa umidifice si dezumidifice aerul din locuinta. De fapt, al doilea cel mai important aspect este asigurarea ventilatiei.
Fara o ventilatie potrivita, particulele contaminate din interior pot crea probleme de sanatate, dar si de confort. Astfel, aparatul va trebui sa dispuna de mai multe trepte de putere pe care sa le adaptati in functie de necesitate.
10. Controlarea umiditatii
Controlul umiditatii a fost problema principala pentru care a fost creat aparatul de aer conditionat. Lipsa controlului umiditatii in climatele calde si umede contribuie la formarea mucegaiului si alte probleme legate de umiditate. Umiditatea ridicata din interior poate crea chiar si probleme de sanatate.
Pentru a alege un aparat de aer conditionat bun care sa integreze atat functiile de baza – racire, incalzire, ventilare si dezumidicare, cat si alte functii utile – timer, turbo, sleep, auto-restart si asa mai departe, sfatul nostru este sa va informati foarte bine in prealabil, iar un loc excelent unde puteti face acest lucru este www.aerconditionatbun.ro. Aici puteti gasi atat informatii generale despre tot ceea ce inseamna alegerea celui mai bun aparat de aer conditionat, cat si review-uri individuale de produs, pentru a putea descoperi exact ceea ce vi se potriveste.