Fiecare locuinta spune o poveste, iar aceasta este cel mai adesea transpusa prin stil si mod de amenajare. Pentru a-ți pune locuinta in valoare este nevoie sa adopti un stil care sa se potriveasca personalitatii, dar si configuratiei pe care o are aceasta. Iata cele mai cunoscute stiluri de design interior din care te poti inspira, astfel incat casa ta sa arate cu adevarat perfect.
Stilul rustic
Stilul rustic actual este de fapt un mix de materiale de constructii care concura spre a oferi aspectul de casa de la tara. Casele rustice moderne nu mai sunt construite din paianta, ci pot fi realizate din structura de lemn si OSB, respectand astfel naturaletea materialelor.
Stilul rustic se bazeaza pe o structura omogena formata din materiale simple precum lemnul sau piatra naturala in nuante calde, de bej sau maro. Nu sunt uitate nici textilele, de la bumbac simplu sau in pentru perdele, la lana pentru covoare sau cuverturi de pat.
Stilul modern
Contrastant fata de stilul rustic, cel modern se axeaza foarte mult pe accente futuriste si pe tehnologie. Stilul modern poate fi recunoscut prin liniile tari si muchiile ascutite ale mobilierului si stalpilor, prin jocurile de non-culori – alb și negru – si prin elemente cromate si tehnologie. Perdelele sunt inlocuite de rolete si jaluzele verticale, iar pardoselile sunt expuse, covoarele fiind foarte putin folosite.
Stilul clasic
O locuinta amenajata in stil clasic se recunoaste usor datorita formelor gratioase, feminine, la nivel de mobilier. Mesele ample in nuante de maro sau wenge, draperiile groase, cu falduri si corpurile de iluminat foarte elegante sunt elemente specifice stilului clasic.
Stilul vintage
Stilul vintage este foarte asemanator celui clasic, cu mentiunea ca aici vor aparea si elemente specifice de arta vizuala. Tablourile sau statuetele, lampadarele sau abajururile, lambriul și tapetul, aceste elemente fac parte din zona vintage de amenajare a locuintelor.
Stilul shabby chic, boho chic
Un stil dulce, din toate punctele de vedere, shabby chic aduce culoarea in locuinta ta. Acest stil utilizeaza foarte mult nuante pastel si culori deschise ale mobilierului si accesoriilor.
Pe de altă parte, stilul boho marseaza pe nuante de bej in combinatie cu alb, dar pune accentul pe intrepatrunderea delicata de elemente decorative diafane sau chiar vintage cu elemente moderne.
Stilul industrial
Modern si oarecum fara pereche, acesta este foarte dificil de obtinut. Stilul industrial presupune o imagine aparent nefinisata a locuintei si implica folosirea unor materiale de constructii care sa trimita cu gandul spre zona industriala. Caramida, teava dreptunghiulara si pardoselile epoxidice sunt elemente distinctive in cadrul stilului industrial, cu adevarat unice si speciale.
Stilul minimalist
Minimalismul a prins radacini puternice in topul stilurilor de amenajare a locuintelor, fiind in acelasi timp si o solutie de organizare foarte eficienta. Acesta presupune pastrarea casei intr-un mod cat mai organizat si mai simplu, cu cat mai putine accesorii si obiecte inutile. Mobilierul este si el minimalist, in cea mai mare parte axat pe elemente modulare. Minimalismul aduce in discutie renuntarea la aglomerare si eficientizarea spatiului disponibil.
Stilul scandinav
Ca si minimalismul, stilul scandinav impune o organizare temeinica a spatiului, insa indulceste aspectul prin introducerea unor elemente decorative. Acestea pot fi de tipul unor plante de camera sau a unor articole de decor sub forma de arta contemporana.
Stilul scandinav aduce in prim plan organizarea vizibila prin corpuri de mobilier care lasa sa se vada o garderoba organizata sau prin organizatoare de bucatarie care expun cea mai mare parte a ustensilelor.
Aceste stiluri de amenajare au fost adoptate de tot mai multe persoane de-a lungul timpului, motiv pentru care ele ocupa primele pozitii daca ar fi sa facem un top al acestora. Fiecare stil aduce cu sine elemente noi, distinctive si speciale, asa ca poate fi dificil sa alegi sa te inspiri doar dintr-o singura directie.
Specialistii ne sugereaza insa sa avem in vedere un stil principal si sa adoptam idei sau elemente din alte stiluri, fireste, in masura in care acestea se potrivesc.