Tot ce trebuie sa faci este sa realizezi un plan bine gandit si sa iei in calcul nevoile fiecarui tip de cultura. Cu toate ca exista o multime de soiuri de legume la care te gandesti, in acest articol vei regasi topul culturilor care au randament excelent si care imbogatesc orice fermier.
Rosii romanesti
Una dintre culturile profitabile din tara noastra este cea de rosii romanesti. Aceasta legume este una dintre cele mai populare in intreaga lume. In comparatie cu rosiile din import, cele romanesti sunt apreciate, in special, pentru gustul delicios si aroma intensa. Drept urmare, investitiile in acest tip de cultura vor fi intotdeauna de succes. Nu uita ca este foarte important sa alegi doar seminte de rosii calitative atunci cand iti doresti sa obtii culturi potrivite pentru comercializare.
Sparanghelul
Sparanghelul este recunoscut drept o adevarata delicatesa in Romania si, bineinteles ca, pretul este pe masura. O jumatate de kg de sparanghel costa in jur de 25 lei. Astfel, pretul ridicat de vanzare inseamna si profit considerabil pentru fermieri. In concluzie, sparanghelul poate reprezenta o planta profitabila chiar si pe suprafete de dimensiuni mici.
Cum se planteaza? Sparanghelul este iubitor de soare si necesita un sol bine drenat. Terenul trebuie pregatit din toamna, iar plantarea are loc in primavara, in luna aprilie. Plantele trebuie sa dispuna de o distanta de aproximativ 25-30 cm intre ele, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 1,5m. In timpul verii, sparanghelul trebuie udat constant, insa ai grija sa nu inunzi plantele.
Usturoiul romanesc
Culturile de usturoi romanesc se numara si ele printre cele mai profitabile din tara noastra. La inceput, investitia pentru achizitionarea semintelor ti se poate parea una considerabila, insa dupa recoltare, iti vei da seama ca tot efortul a meritat. Pentru un hectar, sunt necesare aproximativ 700 km de seminte, iar recolta va putea cantari chiar si 7 tone. Avantajul acestei culturi consta in faptul ca nu necesita tratamente deosebite, dar in schimb, daca vrei sa te bucuri de o recolta sanatoasa si bogata, trebuie sa elimini buruienile la timp.
Varza kale
Cu toate ca este o cultura de nisa, varza kale poate imbunatati considerabil veniturile fermierilor. Avand in vedere ca in Romania nu exista foarte multi agricultori care investesc in acest tip de cultura, piata face ca varza kale sa fie o afacere care merita tot efortul si pe care o poti lua in considerare. Cultivarea acesteia are loc primavara cand temperaturile sunt mai mari de 23-24 grade Celsius. Pentru a putea fi comercializata, are nevoie de aproximativ 3 luni pentru a se dezvolta complet.
Catina
Fructele de catina au o multime de beneficii in privinta mentinerii santatii, iar tocmai din acest motiv, cultura de catina se afla in topul celor mai profitabile. Pentru a te bucura de o cultura de catina de succes, trebuie sa detii un material saditor calitativ, dar si un teren bine pregatit, inca din toamna.
Asadar, daca iti doresti sa te afli printre fermierii de succes, este esential sa cunosti topul celor mai profitabile culturi!