Transformarea digitală și impactul în rândul companiilor

Poate că aceia dintre noi care vor prinde următoarele schimbări și transformări digitale nu vor fi într-atât de stupefiati în fața tehnologiilor futuriste ce se vor releva odata cu trecerea  anilor. Deja suntem martori ai unor schimbări cu impact în marile sectoare ale industriei. Din ce în ce mai pregnant, este urmărită satisfacția consumatorilor și bunăstarea acestora. În viitor, digitalizarea in randul companiilor va face posibilă coabitarea alături de inteligența artificială.

Inteligența artificială ne înconjoară și utilizarea ei în crestere duce la dezvoltarea unor sisteme din ce în ce mai complexe. Toate gadget-urile din casă, mașină sau birou devin uluitor de inteligente și cu funcții din ce în ce mai inimaginabile. Aproape că, interacțiunea cu acestea nu surprinde ci, mai degrabă, ar surprinde lipsa acestora.  

Probabil că, nu într-o foarte îndepărtată perioadă, fiecare dintre noi va avea un mic prieten umanoid care să ne ajute în îndeplinirea task-urilor cotidiene. Totul ar putea merge într-atât de departe încât simplul ajutor să nu fie satisfăcător în absența unei carisme umane. La nivel internațional, provocările sunt imense pentru integrarea și conferirea de calități cât mai apropiate de cele ale oamenilor. Transformarea digitala

Digitalizarea companiilor confera avantaje precum:

 • Eficientizarea timpului
 • O comunicare rapidă și simplificată prin diverse instrumente de comunicare în mediul de afaceri
 • Conditii de lucru optimizate
 • O buna precizie a cheltuielilor si o creste a rentabilitatii
 • O buna gestionare a bazelor de clienti (CRM)
 • O buna comunicare in interiorul companiilor
 • Automatizarea transferului de date

Avantajele clientilor:

 • O imagine mai profesionista in fata clientilor
 • Livrarea de oferte personalizate in functie de nevoi
 • Beneficii de asistenta si suport
 • Usurarea comunicarii cu furnizorii
O componentă minuțioasă a imaginii digitale o reprezintă serviciile online, aplicațiile mobile și rețelele sociale. Întregul ansamblu de rețele sociale precum Facebook, LinkedIn, Instagram sau Twitter fac ca toate strategiile de marketing să aibă în vedere importanța acestora. Modul de promovare a noilor produse sau servicii reflectă imaginea companiei, iar acțiunile virale permit crearea de relații între firme și potențialii clienți. Cei care promovează produsele devin ei înșiși modele și persoane cu putere de influență.

Desigur că nu toate companiile sunt la curent cu noile tehnologii și tendințe, focusându-se pe un marketing tradițional, însă fiecare trebuie să învețe să integreze inovația pentru a putea rămâne competitivi. Aceasta include întregul proces de functionare a companiei; de la colectarea de date, la crearea de strategii noi.

Este un proces de îmbunătățire continuă, deoarece o strategie digitală trebuie adaptată în permanență pentru a profita de noi oportunități. Evaluarea ecosistemului digital existent oferă o bună înțelegere a situației de ansamblu. O societate trebuie sa analizeze performanța și contribuția resurselor digitale existente, situația sa față de concurența și de ce mijloace dispune pentru a-și îmbunătăți eficiența digitală.

Metode de digitalizare:

 • Definirea indicatorilor-cheie de performantă prin colectarea de date și informații pentru o imagine clară a oportunitatilor.
 • O planificare de noi resurse pentru identificarea activelor suplimentare esențiale.
 • O atitudine proactivă si de identificare a riscurilor.
 • Integrarea resurselor digitale și definirea bugetului.
 • O monitorizare și îmbunătățire continuă a experienței utilizatorilor și a clienților.

Pe de altă parte, realitatea augumentata (AR) dezvoltă un imens potențial înfățișându-se ca o tehnologie comună. Dezvoltatorii și designerii se focusează pe schimbarea unei experiențe singulare către o experiență comună. Ideile împărtășite pot fi furnizate de utilizator sau de un grup de utilizatori prin intermediul realității augmentate ca o experiență complet împărtășită in randurile celor implicați.

Din ce în ce mai mult auzim de monedele virtuale și de sistemul Blockchain, lucruri controversate și aprig criticate de o parte a populației. Într-adevăr, Blockchain poate avea un mare impact asupra industriilor. Probabil că vor fi puse la îndoială multe aspecte de ordin legal sau legate de beneficiile aduse de această tehnologie. Cu siguranță în viitor vom mai auzi din acest domeniu.

Transformarea digitala

Conceptul de tehnologie Blockchain reprezintă un lanț de blocuri pentru stocarea și transmiterea informațiilor securizate fără un corp central de control. Datele sunt astfel stocate, înregistrate și criptate digital.

O entitate misterioasă, Satoshi Nakamoto a inventat prima monedă virtuală, bazată pe un sistem revoluționar de înregistrare a tranzacțiilor. Această tehnologie nouă, înlesnește înregistrarea de tranzacții fără a trece prin controlul băncilor. Aceeași tehnologie permite vânzarea unei proprietăți sau cumpărarea de lucruri ilicite, aspect ce o situează într-o zonă tenebroasă.

Un alt segment este reprezentat de I0T (Internet of Things), o infrastructura mondiala care permite oferirea de servicii evoluate prin interconectarea obiectelor (fizice sau virtuale). Cam toate dispozitivele din toate industriile ar putea avea nevoie de aceste beneficii.

Din punct de vedere conceptual, Internetul obiectelor definește obiectele fizice conectate ca având propria lor identitate digitală și capabilitatea de a comunica între ele. Această rețea creează un fel de punte între lumea fizică și lumea virtuală.

Transformarea digitala

Obiectele conectate genereaza cantități mari de date. Stocarea și procesarea acestora se încadrează în ceea ce numim Big Data. În automatizarea locuintelor sau a birourilor, IoT acoperă toate aparatele de uz casnic care comunică, senzorii (termostatul, detectoarele de fum, detectorii de prezență etc.), contoarele inteligente și sistemele de securitate conectate. Fenomenul IoT este, de asemenea, prezent în domeniul sănătății și cel de lifestyle prin dezvoltarea ceasurilor conectate, a brățărilor conectate și a altor senzori care monitorizează semnele vitale.

Deja, astăzi putem vorbi despre digitalizare ca un trend. Nu te adaptezi digital, nu exiști. Marile companii au nevoie de echipamente care să le permită adaptarea la lumea digitală.  Cu toate acestea, implementarea este destul de greoaie. Provocarea provine din lipsa de cunoaștere a companiilor în ceea ce privește strategia de adoptare pentru a reuși în era digitală. Și în acest sector pot fi speculate idei de afaceri cât mai îndrăznețe. 

Un lucru sigur astăzi este că transformarea digitală oferă oportunități considerabile pentru întreprinderi. Fiecare trebuie să învețe să devină un actor real pentru a rămâne competitiv. Strategia digitală se află în centrul organizațiilor și face parte din viața acestora.

Digitalizarea durabilă a companiilor se realizează prin transformarea simultană a mai multor categorii și tehnologii. Aceasta include modelul de afaceri, structura companiei, capitalul uman, procesele de functionare, capacitatea și abilitățile angajatilor, ofertele de produse și servicii, angajamente cu părțile interesate. Este un proces de îmbunătățire continuă, deoarece o strategie digitală trebuie adaptată în permanență pentru a profita de noi oportunități. Deci, adaptabilitatea trebuie să însoțească orice proces de transformare digitală.

Acest lucru necesită un grad înalt de dedicație în implementarea și utilizarea noilor metode de lucru, cum ar fi încurajarea colaborării interdisciplinare și a co-creației (în interiorul și în afara propriei companii), a gândirii de proiectare sau a modelelor de lucru agile. Și mai presus de toate, trebuie să fim curioși, deschiși să învățam în mod constant și să ne provocăm în permanență. 

Ca urmare a isteriei generale legate de noile norme GDPR, pot menționa importanța colectării datelor și informațiilor ce oferă un tablou perfect conturat al procesului digital și permite contorizarea resurselor digitale existente. O bună evaluare a sistemelor digitale și a indicatorilor cheie de performanță, duc la o mai bună înțelegere a performanțelor în cadrul organizației, analizarea concurenței și a eficienței digitale. De asemenea, identificarea riscurilor dă posibilitatea de a împleti o bună strategie de acțiune. Uneori, analiza experienței utilizatorilor oferă posibilitatea construirii și adoptării unei bune strategii de ansamblu în mediul digital.

În concluzie, digitalizarea companiei sau a organizației, permite consolidarea pe termen lung a unei bune strategii în atingerea obiectivelor. O bună adaptare duce la atingerea succesului în cadrul oricărei organizații.

DATE DE CONTACT

Nume: Mihaela Luca
Functie: Editor
Email: info@ideorama.ro
Telefon: 0749028806
Website: www.ideorama.ro
Cuvinte cheie: digitalizare, tehnologie

Alte Articole de 481 :