Bolile de inimă continuă să reprezinte una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate. Dacă suferi de o astfel de afecțiune, este important ca ea să fie diagnosticată și tratată cât mai repede. În prezent, datorită progreselor medicinei, aceste două lucruri se pot face prin intermediul unor proceduri minim invazive, ce nu necesită perioade lungi de spitalizare sau de recuperare și nici nu prezintă atât multe riscuri, comparativ cu intervențiile chirurgicale tradiționale.[2] Continuă să citești pentru a afla mai multe despre aceste proceduri, când sunt ele indicate și ce presupun.
Proceduri minim invazive pentru diagnosticarea bolilor de inimă
Când vine vorba de diagnosticarea bolilor de inimă, una dintre procedurile de diagnostic pe care le vei auzi menționate adesea este coronarografia sau angiografia coronariană.
Ce este coronarografia? Este o procedură ce presupune utilizarea unei substanțe de contrast și a razelor X pentru a obține imagini ale arterelor ce alimentează miocardul și a stabili dacă există zone îngustate sau blocaje la nivelul acestora ca urmare a acumulării de plăci de aterom. Ai putea avea nevoie de o astfel de procedură dacă ai dureri toracice, ai suferit un stop cardiac ori dacă rezultatele altor investigații (EKG, test de efort) indică o anomalie.[2]
O altă procedură de diagnostic minim invazivă prin care pot fi evaluate arterele coronare este ecografia intravasculară. Aceasta presupune introducerea în interiorul arterelor a unui cateter în vârful căruia este atașat un transductor mic care generează ultrasunete și produce imagini. Spre deosebire de coronarografie, ecografia intravasculară permite vizualizarea pereților arteriali în întregime, ceea ajută la identificarea depozitelor de grăsimi și colesterol.[1]
Studiul electrofiziologic este o altă procedură de diagnostic minim invazivă, folosită însă pentru măsurarea activității electrice a inimii tale, în vederea depistării celulelor cardiace anormale responsabile de tulburările de ritm cardiac. Ea presupune introducerea unui cateter cu un electrod în vârf până la nivelul inimii, trimiterea unor semnale electrice către inimă și înregistrarea activității electrice a acesteia.[4]
Proceduri minim invazive pentru tratarea bolilor de inimă
Există mai multe metode minim invazive cu ajutorul cărora pot fi tratate bolile de inimă. Una dintre ele este angioplastia cu balon și stent, o procedură prin care sunt lărgite arterele inimii îngustate sau blocate de plăcile de aterom, pentru a restabili fluxul sangvin către inimă. Procedura presupune introducerea unui cateter prevăzut cu un balon în vârf până la nivelul arterelor coronare, unde balonul va fi umflat pentru a dilata artera; pentru a o menține deschisă, se montează apoi un stent.
Ablația cardiacă este procedură minim invazivă folosită pentru tratarea tulburărilor de ritm cardiac. Aceasta se realizează tot cu ajutorul cateterelor, care se introduc până la nivelul inimii unde, după identificarea celulelor cardiace anormale care cauzează tulburarea de ritm cardiac, vor elibera energie ce le va distruge.
Dacă ai fost diagnosticat cu stenoză aortică severă, ți s-ar putea recomanda efectuarea unui proceduri de implantare transcateter a valvei aortice sau TAVI, pe scurt. Ea presupune înlocuirea valvei aortice cu o proteză valvulară care este introdusă și ghidată în poziția corectă tot cu ajutorul unui cateter. Este recomandată în special pacienților cu risc operator crescut, a căror stare de sănătate nu permite efectuarea unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.[3]
Bolile de inimă pot apărea la orice vârstă și din diverse cauze. Diagnosticarea și tratarea acestora la timp este foarte importantă. Din fericire, există multe investigații non invazive sau minim invazive cu ajutorul cărora medicii pot afla exact ce este neregulă cu inima ta. Și în ceea ce privește tratamentul bolilor de inimă, opțiunile sunt mult mai numeroase decât în trecut și nu mai implică neapărat intervenții chirurgicale invazive. Pentru a putea beneficia de un diagnostic precis și de un plan de tratament corect, trebuie însă mai întâi să mergi la un consult de specialitate.
Bibliografie:
„Cardiac Intravascular Ultrasound: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2020, medlineplus.gov/ency/article/007266.htm. Accessed 5 Oct. 2022.
„Heart Health Tests.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2017, medlineplus.gov/hearthealthtests.html. Accessed 5 Oct. 2022.
„Heart Treatments.” NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/heart-treatments-procedures. Accessed 5 Oct. 2022.
„Curious about What to Expect during a Heart Test?” Heart Foundation NZ, 2022, www.heartfoundation.org.nz/your-heart/heart-tests. Accessed 5 Oct. 2022.