Odihna ne influenteaza in mod direct calitatea vietii, de aceea, putem spune cu certitudine ca alegerea saltelei potrivite este o decizie foarte importanta. O saltea de calitate adaptata nevoilor noastre poate face diferenta intre un somn odihnitor si unul mai putin odihnitor. Iar pentru ca pe piata exista o varietate de tipuri de saltea si de modele, fara o buna informare este dificil sa facem alegerea corecta.
In mod cert, pentru orice nevoie exista o solutie, insa identificarea solutiei optime devine o adevarata provocare. Mai intai, este important sa cunoastem care sunt cele mai bune saltele de pe piata: cu arcuri, cu spuma, modele hibride, din latex si pneumatice. Acestea au la baza diverse materiale, tehnologii si mod de construire, iar varianta optima este aceea care se adapteaza nevoilor voastre.
Multe persoane pun intrebarea care este cea mai buna saltea?. Adevarul este ca nu exista un tip sau un model de saltea considerat universal cel mai bun, avand in vedere ca fiecare dintre noi suntem diferiti si avem nevoi variate. Ca atare, este esential sa iti cunosti nevoile si sa descoperi indeaproape fiecare model de saltea si ce beneficii poate aduce acesta.
Saltelele cu arcuri – sunt una dintre cele mai populare categorii de saltele. Chiar daca exista mai multe tipuri de saltele cu arcuri, caracteristica principala a acestora se refera la constructia pe baza de spirala. Nu arcul propriu-zis este cel care ofera confortul propriu-zis, ci stratul de deasupra este cel care influenteaza nivelul de confort resimtit. Pe de alta parte, acestea asigura o buna flexibilitate si nici nu retin caldura in timpul somnului. Avand un design robust, saltelele cu arcuri vin, in general, la un pret mai mic decat alte modele.
Asa cum spunea, exista mai multe tipuri de arcuri care sunt folosite in constructia saltelelor cu arcuri.
Arcurile Bonnelle sunt cele mai populare si au un pret rezonabil. Fiecare arc prezinta forma de clepsidra si este atasat intr-un cadru interior format dintr-o retea de fire. Pentru ca arcurile sunt strans legate intre ele, se pune mai multa presiune asupra bobinelor din jurul sau transferand mai multa miscare.
Arcurile offset sunt destul de asemanatoare din perspectiva aspectului cu cele Bonnell, dar prezinta sistem diferit de conectare a arcurilor. Acestea sunt usor departate si conectate cu o bucata mica, separat de metal. Asigura o miscare independenta, avand mai multa conturare si izolatie de miscare.
Arcurile continue presupun ca arcurile si zabrelele sunt individuale dintr-o singura bucata de sarma. Ca performante, sunt asemanatoare cu cele Bonnell.
Arcurile Pocket presupun un alt sistem in ceea ce priveste construirea miezului de sprijin al arcului interior. Fiecare arc este acoperit cu material textil, in timp ce carcasele din material textil sunt cusute impreuna. Astfel, arcurile nu sunt atasate direct, avand o mai buna capacitate de miscare si comprimare fara a afecta arcurile din jur. Mai sunt cunoscute sub numele de arcuri individuale.
Saltelele din spuma cu memorie – sunt o categorie, deopotriva, foarte populara, in structura sa neexistand niciun fel de arcuri. Miezul de sustinere al acestora este realizat dintr-un strat generos de polispuma, ce ofera un suport ferm si dens. Sistemul de sustinere este compus din unul sau mai multe straturi de spuma cu memorie, polispuma, latex ori alte tesaturi. Un sistem complex permite capacitatea mai buna de a reduce presiunea, izoleaza miscarea si reduce zgomotul, oferind si o buna rezistenta in timp.
Si de aceasta data discutam despre o varietate de tipuri de saltele prevazute cu spuma cu memorie. Exista chiar cateva sute de moduri in care straturile interioare pot fi imbinate. Spre exemplu, in cazul saltelelor din spuma cu memorie, aceasta este utilizata ca material principal in sistemul de confort. Orice material specific poate fi formulat in asa maniera incat sa poata asigura un nivel de fermitate mai mare sau mai mic. Este esential sa analizati structura saltelei si sa verificati proprietatile materialelor folosite. In plus, un model aparte este cel din spuma infuzata cu gel care integreaza un gel in materail ce reduce acumularea de caldura.
Saltelele hibrid – sunt prevazute cu miez de sustinere fabricat din arcuri peste care este aplicat un sistem de confort substantial. In cazul celor mai multe modele, miezul arcului este realizat din arcuri cu buzunar. Imbunatatesc izolarea la miscare si ofera un bun suport pe margini. In plus, retin mai putin caldura si imbunatatesc confortul termic. Sistemul de confort al saltelei hibrid poate fi construit din mai multe straturi si combinatii de materiale precum spuma cu memorie, polispuma, latex si tesaturi textile.
Exista mai multe tipuri de saltele hibrid, insa toate acestea au doua caracterstici comune: miezul de sustinere fabricat din arcuri interioare si sistemul de confort. Dar, sistemul de confort poate varia existand mai muilte posibilitati. ot cinclude aceleasi materiale ca cele din spuma, dar pot exista si modele prevazute cu micro-arcuri. In compozitia lor, este utilizat mai mult de un material obtinandu-se un confort excelent.
Saltelele din latex – sunt fabricate din latex, atat miezul de sustinere, dar si sistemul de confort. In general, miezul de sustinere este realizat din latex mai dens si ferm ce ofera stabilitate si sustinere, iar sistemul de confort foloseste de regula latex mai moale si flexibil ce se muleaza pe formele corpului. Latexul se adapteaza foarte bine, reduce presiune si ofera o buna pozitie coloanei vertebrale. In plus, isi poate reveni foarte usor la forma initiala dupa ce te-ai ridicat de pe ea. Impiedica acumularea de caldura si ofera o buna rezistenta.
Deopotriva, exista mai multe variante de saltele din latex diferenta constant in tipul latexului utilizat. Deseori, latexul este denumit fie natural, fie sintetic. Latexul natural esste produs din materie prima de culoare alb laptos derivata din arborii de cauciuc. Seva este amestecata cu agenti de intarire care permit sa fie transformat intr-un produs final cu o forma, dar si senzatie specifica. Exista doua procese care sunt utilizate pentru crearea latexului natural si anume: Procesul Dunlop si Procesul Talalay. Cel dintai implica preluarea sevei, spumarea si turnarea intr-o matrita. Se coace la o temperatura ridicata pentru a isi mentine forma, iar in timpul procesului unele sedimente se deplaseaza spre fund, astfel ca latexul Dunlop va fi mai dens si ferm pe o parte. Cel de-al doilea proces presupune transformarea sevei intr-o spuma adaugand-o intr-o matrita. Este sigilat in vid si inghetat repede inainte de a fi copt, eliminand fluxul de sedimente. In acest fel, latexul obtinut are o textura mai consistenta si este mai aerisit.
Latexul poate fi produs si folosind substante chimice pe baza de petrol. Il regasim sub denumirea de latex sintetic, insa are performante mai slabe si durabilitate mai scazuta.
Chiar daca exista o diversitate de tipuri de saltele si modele, este esential sa iti cunosti nevoile si sa alegi in consecinta. Pe www.salteaua.ro, poti gasi o multime de informatii utile care iti vor usura decizia de cumparare ce vizeaza atat detalii generale despre saltele, cat si review-uri individuale despre modelele de care esti interesat. In plus, poti descoperi tot aici topul celor mai bune saltele de dormit ale momentului.