În luna februarie, luna lui Făurar, după un început de an molcom, ce se succede multelor sărbători şi agitaţiei specifice lui decembrie, se dă un nou start campaniilor de marketing destinate să scoată la suprafaţă gena, relativ amorţită în această perioadă, de cumpărător a românului. Şi pentru că vânătoarea de cadouri trebuie să aibă şi pretexte generale, dincolo de cele individuale ale onomasticilor sau aniversărilor, specialiştii în vânzări au decretat de ani buni încoace că luna februarie este o lună a îndrăgostiţilor, care, cum e foarte firesc, trebuie să-şi faca un cadou reciproc pentru a-şi dovedi şi în mod material o iubire altfel plină de încărcătură spirituală.
Globalizarea, cu părţile ei bune, dar şi cu cele rele, a înscris şi România în rândul ţărilor în care, justificat sau nu, pe 14 februarie se sărbătoreşte clona occidentală a Dragobetelui neaoş – Valentine’s Day sau Ziua îndrăgostiților – ce este un leitmotiv al campaniilor de marketing devenit tradiţional şi la noi pentru zilele începutului de an.
În România, sărbătoarea tradițională a îndrăgostiţilor este Dragobetele, celebrată pe 24 februarie. Etimologia cuvântului a fost şi este încă dezbătută, explicații diverse pentru originea sa fiind expuse celor doritori să le afle, versiunea cea mai populară iterând că numele ar veni de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvintele drag / dragoste, justificându-se astfel, oarecum, asocierea cu o sărbătoarea a îndrăgostiţilor. Dincolo de aspectele ştiinţifice ale chestiunii, Dragobetele a devenit, în ultimii ani, un motor important pentru creşterea vânzărilor căci, nu-i aşa?, dragostea trebuie şi dovedită cumva, nu doar declarată. Astfel încât, de la piaţa bijuteriilor şi până la piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată (răceala unui frigider nou poate fi dovada unei dragoste fierbinţi), Dragobete îi ia de mână pe îndrăgostiţi şi îi poartă prin faţa rafturilor, reale sau virtuale, în căutarea dovezii de iubire perfecte.
Periplul căutărilor cadoului perfect ce precede sărbătoarea iubiţilor poate fi semnificativ diminuat dacă se ţine cont de faptul că, de regulă, preferatele din garderobă ale oricărei domnişoare sau doamne sunt rochiile. „Arsenalul” vestimentar feminin poate fi îmbogăţit cu acest prilej alegând din bogata ofertă a unui magazin de profil de la rochii de seara elegante, scurte sau lungi, perfecte pentru evenimentele speciale, la rochiile de zi confortabile sau rochiile groase de tricot, pentru zilele reci.
Oricare ar fi ziua aleasă pentru a dărui, 14 sau 24 februarie, motivaţia în sine este identică şi de aceea în această perioadă şi domnii pot fi bucuroşii beneficiari ai unor cadouri pe care alesele lor simt a le oferi, de la clasicele ceasuri barbatesti, precum cele disponibile în oferta Mondris.ro la categoria accesorii, la mai sofisticatele gadgeturi contemporane – smartphone sau smartwtch.
Indiferent de dată şi dincolo de opţiunea fiecăruia pentru un cadou sau altul, guvernată de factori diverşi, rămâne motivaţia de a dărui din dragoste.