În 24 noiembrie, 22 de tineri de la Liceul Teoretic „Johannes Honterus” au fost aleşi locali, adresând interpelări executivului sau propunând proiecte de hotărâre pe care ei le consideră relevante pentru municipiul Braşov. Tinerii s-au pregătit intens pentru acest rol, timp de două zile, alături de trainerii Fundaţiei Friedrich Ebert, dar au şi dezbătut alături de consilieri locali braşoveni care au fost de acord să se implice în acest proiect de educaţie civică, respectiv Cristian Macedonschi (FDGR), Alexandra Crivineanu (PSD) şi Şerban Şovăială (independent). Pentru ca jocul de rol să reprezinte o reflectare cât mai fidelă a vieţii reale, liceenii s-au „înscris” în formaţiuni politice, respectiv Partidul Alb, Partidul Albastru, Partidul Mov şi Partidul Roz. De asemenea, fiecare tabără a pregătit pentru şedinţă câte un proiect de hotărâre. Printre altele, elevii au propus în şedinţa de plen proiecte ce au vizat deszăpezirea, susţinerea elevilor cu rezultate deosebite şi premierea acestora, organizarea de evenimente culturale pentru tineri, amenajarea unei piste pentru biciclete în centrul vechi al oraşului Braşov şi a unui program de tip bike-sharing.
În rolul primarului: Barabas Laszlo
Totodată, pentru a „da greutate” şedinţei, rolul primarului a fost jucat de viceprimarul Barabas Laszlo. De asemenea, au participat şi consilierii locali Adina Donosă (PER), Sebastian Rusu (PNL).
Activitatea s-a desfăşurat în cadrul proiectului de educaţie civică „Joc de strategie – Politica locală”, derulat la Braşov, în perioada 15 – 24 noiembrie, de către Fundaţia Friedrich Ebert România, alături de Primăria şi Consiliul Local Braşov şi împreună cu Liceul Teoretic „Johannes Honterus”.
„Jocul de strategie” este o metodă de educaţie civică prin care se urmăreşte ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituţii politice existente. Proiectul a fost structurat în mai multe etape, una dintre activităţi fiind participarea la şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov din data de 15 noiembrie.
Ulterior, în 23 noiembrie ei au participat la training şi au discutat cu mai mulţi consilieri locali. Şedinţa de plen a fost ultima etapă a proiectului.
După finalizarea acestui proiect, consilierul local Cristian Macedonschi a declarat că „mi-aş dori să realizăm astfel de proiecte an de an, la care să participe elevi din toate liceele şi colegiile tehnice din Braşov şi nu numai. Prin astfel de acţiuni vrem să-i convingem atât pe tineri, cât şi pe părinţii lor să se implice activ în viaţa comunităţii”.
Pe de altă parte, coordonatorul proiectului, Diana Pop, a precizat că „politica locală afectează direct toţi membrii comunităţii, indiferent de vârstă, şi tocmai de aceea este important ca fiecare cetăţean să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile. Tinerii participanţi au aflat care sunt atribuţiile primarului, ale consilierilor locali, dar şi modalităţile de implicare ale cetăţenilor în procesul decizional”.