Asociația Curba de Cultură anunță încheierea cu succes a proiectului Izvoarele Unveiled

Începând din vara anului 2012 și până în prezent, de mai bine de 5 ani Curba de Cultură activează în comuna Izvoarele și comunele adiacente, precum și în orașul Vălenii de Munte implementând proiecte locale, naționale sau chiar internaționale cu și pentru tinerii din comunitate, aceasta fiind in definitiv misiunea organizației.

Unul dintre acest proiecte a fost proiectul Tineri Antrepenori pentru Comunitate, un proiect finanțat de Fundația PACT. Acest proiect început in august 2013 și finalizat în 2015 a avut ca rezultate o serie de ateliere de educație antreprenorială, consultări cu comunitatea locală și în cele in urmă realizarea unei mărci locale pentru comuna Izvoarele. Marca locală creată a fost înregistrată la OSIM și este utilizată de micii producători locali pentru a produsele pe care le fac și comercializează în târguri și festivaluri.

Munca în această direcție de promovare a potențialului meșteșugăresc și turistic al comunei nu s-a încheiat odată cu proiectul Tineri Antreprenori pentru Comunitate, ci a fost continuată cu proiectul Izvoarele Unveiled, un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, un proiect care a adus voluntari internaționali ce au creat o serie de materiale de promovare a comunității și a locuitorilor acesteia.

Izvoarele Unveiled a debutat în martie 2016 și se încheie în august 2018, interval de timp în care a reunit 4 voluntari internaționali din Spania, Italia, Cehia și Argentina dar și studenți de la Antropologie, în cadrul unui parteneriat cu Universitatea București, cu scopul documentării stilului de viață autohton și promovării acestuia. De ce voluntari străini? Deoarece ne dorim ca această promovare a comunității să aibă loc și la nivel internațional, iar pentru acest lucru o perspectivă străină a fost necesară. În plus tinerii străini implicați oferă și un model de urmat tinerilor din comunitate în ceea ce privește implicarea civică și spiritul de inițiată, acești tineri fiind absolvenți de liceu sau facultate, aflați ca și tinerii din comunitate în căutarea unui drum de urmat în viață și dornici de a deprinde o serie de abilități și cunoștințe.

Dezvăluirea vieții rurale din Izvoarele a mers pas cu pas. La început a fost greu când limba și cultura erau încă necunoscute, echipa și-a unit forțele cu studenți la Antropologie din București, care au stat aici două săptămâni în care au făcut cercetare pe teren, pe timpul verii. Atunci s-au creat legături între voluntari și comunitate. Cu ajutorul Centrului Cultural din Izvoarele, porțile multor gospodării s-au deschis. Iar în spatele porților – curțile, animalele și bunătățile gastronomice. Pentru o jumătate de an voluntarii noștri au mers peste tot în comună cu camere și microfoane pentru a crea o galerie a vieții din Izvoarele.

Implicarea lor în comunitate a venit cu multe povești. Și a mai venit și cu ceva muncă: voluntarii au câștigat inimile localnicilor atunci când și-au murdărit mâinile la treburile din grădină, când au preparat conserve, au adunat lemn pentru iarnă sau au ajutat la tăiatul porcului. Dar a mai venit și cu distracție: aproape în fiecare săptămână au dansat cu seniorii în clubul lor, au sărbătorit zile de naștere, au învățat română prin cântece și recitaluri de poezie. A venit cu experiențe unice ca participări la celebrări, târguri de meșteșugari sau ritualuri tradiționale de sărbători. De fiecare dată s-au implicat în muncă, distracție ori sărbătoare și apoi s-au întors acasă și au pus pe hârtie o colecție de povești. Toate sunt parte dintr-un document la care au lucrat pentru o altă jumătate de an: o monografie culturală a comunei, disponibilă oricui cu doar un click.

Toată munca lor este o introducere foarte bună, dar doar o introducere. Pe pagina discoverizvoarele.ro mai există spațiu (aproape) nelimitat pentru conținut, pe care ne-ar place să-l adăugăm – cu ajutorul localnicilor și al străinilor care văd frumusețile din Izvoarele. Mulțumită abilităților lor de fotografie și comunicare, gașca a creat un canal de Instagram plin de amintiri și poze din comună.

La final de proiect rezultatele au fost prezentate sătenilor din Izvoarele într-un eveniment în grădina Curba de Cultură, locuitorilor din Ploiești unde am fost găzduiți de Biblioteca Județeană Nicolae Iorga dar și la București unde am avut studenți și profesori de la Universitate prezenți. Mai mult, rezultatele proiectului au fost prezentate administrațiilor din comunele de pe Valea Telejenului, dar și duse înafara țării de voluntarii care s-au întors acasă.

Proiectul Izvoarele Unveiled își propune să devină și un model de bune practici pentru toate comunitățile rurale din România.

 

Pentru mai multe informații despre proiect puteți accesa www.discoverizvoarele.ro

sau scrie către :
Sorin Berbecar

Manager proiect Izvoarele Unveiled
sorin@curbadecultura.ro

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie: promovare, izvoarele, curba de cultura, voluntari

Alte Comunicate de presa de 493 :