Asociația Urbik Iași anunță lansarea proiectului „Cresc Sănătos!”, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul anual de finanțare nerambursabilă destinat proiectelor de interes public local, propuse de societatea civilă, în baza Legii 350/2005.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele patru decenii rata obezității în rândul copiilor la nivel mondial a crescut de aproximativ zece ori.

La nivelul țării noastre, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, 1 din 4 copii din grupele studiate (7, 8 și 9 ani) au probleme de greutate (supraponderali sau obezi), România aflându-se pe locul doi între țările Uniunii Europene în ceea ce privește ponderea obezității în rândul copiilor.

Una dintre cele mai stringente probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare o reprezintă obezitatea infantilă, însoțită de comorbidități (diabet de tip 2, ficat gras) care, nu demult, erau considerate ca fiind caracteristice adultului, dar care astăzi se întâlnesc din ce în ce mai frecvent și în rândul copiilor cu obezitate.

Factorii principali responsabili de creșterea incidenței obezității infantile sunt dieta dezechilibrată, nesănătoasă, asociată cu activitatea fizică redusă, mai cu seama in contextul actual, hiperdigitalizat. Aceste tendințe reflectă nivelul precar de educație în ceea ce privește comportamentele sănătoase care vizează alegerile alimentare și stilul de viață.

Prin proiectul “Cresc Sănătos!” ne propunem cultivarea de comportamente sănătoase în ceea ce privește alegerile alimentare și stilul de viață.

Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor și a părinților asupra efectelor indezirabile pe care alegerile alimentare nepotrivite și adoptarea unui stil de viață dezechilibrat le pot avea asupra greutății corporale și a sănătății în ansamblul ei, având ca scop cultivarea de comportamente sănătoase, privind alimentația și stilul de viață.

Proiectul se adresează atât elevilor din ciclul primar din cadrul Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, cât și părinților acestora, precum si cadrelor didactice pe care ni-i dorim parteneri activi în acest demers educațional.

În acest scop se vor organiza întâlniri cu caracter informativ, în cadrul cărora aproximativ 350 de elevi din ciclul primar si familiile acestora, participanți la proiect li se vor prezenta informațiile necesare însușirii unor principii sănătoase de viață și alimentație, urmate de întâlniri cu caracter practic, cu rol în fixarea noțiunilor prezentate. La finalul cărora aceștia vor fi încurajați să realizeze un material (desen/pictură/colaj) care să ilustreze principiile care stau la baza unui model de alimentație sănătoasă și a unui stil de viață echilibrat, așa cum le-au înțeles și însușit, ca urmare a participării în acest program.

De asemenea, prin intermediul proiectului ne propunem investigarea comportamentului alimentar și a stilului de viață în rândul a aproximativ 350 de elevi din ciclul primar din cadrul Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, calcularea incidenței supraponderalități și a obezității, scăderea acesteia și creșterea puterii de apărare a organismului.

La finalul proiectului va fi organizată o expoziție în incinta Colegiului Național ”Garabet Ibrăileanu” Iași, în cadrul căreia vor fi expuse cele mai reprezentative lucrări create de către elevi pe parcursul proiectului (desen/pictură/colaj) care se vor regăsi în conținutul materialelor informative (broșură, semn de carte).

Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 27 septembrie 2021 și 15 decembrie 2021.

Valoarea totală a proiectului este de 68.950 lei, din care valoare cofinanțare Primăria Municipiului Iași 62.050 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul local, iar 6.900 lei reprezintă cofinanțarea pusă la dispoziție de beneficiarul proiectului.

Pe toată durata activităților puteți urmări detalii pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/Urbik-103354347844943

Proiect  cofinanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul anual de finanțare nerambursabilă destinat proiectelor de interes public local, propuse de societatea civilă, în baza Legii 350/2005.

Date de contact: Coordonator proiect – Cristina Măzărel, telefon: 0740.13.33.11, e-mail: contacturbik@gmail.com

Despre Asociația Urbik: 

Asociația „URBIK” își propune să pună accentul pe educația pentru sănătate din punct de vedere fizic, emoțional, cognitiv și comportamental prin educarea principiilor de viață cu aplecare spre conștientizarea tinerelor și mai puțin tinerelor generații asupra impactului pe care alimentația sănătoasă, programul regulat de mișcare și atitudinea pozitivă față de viață, manifestate într-un cadru potrivit, atent creionat, ar putea crește semnificativ calitatea acesteia, atât pe termen scurt cât și pe termen lung și foarte lung. Educația ecologică va facilita crearea unui context favorabil manifestării celor de mai sus, cu impact pozitiv, atât în plan personal, familial, cât și al întregii comunități.

Asociația își propune implicarea copiilor și tinerilor, împreună cu familiile acestora, în activități educative, formale și non formale, menite să structureze și să consolideze principii solide de viață, care stau la baza descoperirii și valorizării potențialului individual și colectiv, în folosul propriu și al întregii comunități, aducând astfel un plus de valoare în rândul tinerelor generații.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Nume: Cristina Mazarel
Functie: Coordonator proiect
Email: contacturbik@gmail.com
Telefon: 0740133311

Cuvinte cheie:

educatie pentru sanatate

Alte Comunicate de presa de Cotica Aurelian:

Proiectul ”Cresc Sănătos!”, Ediția III – “SMART Pachețel” își propune cultivarea de obiceiuri sănătoase cu privire la servirea micului dejun acasă și a unei gustări sănătoase la școală.
Proiect de educatie pentru sanatate care isi propune cultivarea de comportamente sanatoase in ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata
Asociația Urbik anunță finalizarea proiectului “Cresc Sănătos!” implementat în parteneriat cu Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu” Iași și cofinanțat de Primăria Municipiului Iași.