La 1 decembrie 2019, după 6 ani de activitate dintre care aproape doi la ultima adresă, ARTHUB Bucharest închide sediul din Str. Theodor Aman unde au funcționat între 7 și 9 ateliere de artă individuale, un studio colectiv de creație, două galerii de artă și un spațiu de dezbatere.
Începând cu 15 decembrie 2019, ARTHUB se transformă într-o rețea de suport pentru spații și comunități artistice, comunitatea nucleu a proiectului relocând atelierele într-o formulă restrânsă în strada Vasile Lascăr 63. Aici va demara ”Spaliere – sală de antrenament artistic”, primul proiect din rețeaua ARTHUB. Spaliere va fi un proiect în care artiștii semnatari fac focus pe resursele pentru educație în artă pentru copii, adolescenți și adulți. Vor avea loc cursuri de educație vizuală, artă digitală, tehnici plastice și decorative, ateliere de crochiuri și sesiuni de lucru după model, pregătire pentru diverse examene de admitere după cum și conferințe, dezbateri, prelegeri pe tema educației în artă.
La Spaliere, vizitatorii vor putea intra în contact cu atelierele artistelor și artiștilor: Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Angela Bontaș, Georgiana Cruceanu, Adrian Laie, Lumi Mihai și Nona Șerbănescu. Spațiul beneficiază de o sală de dezbateri potrivită pentru evenimente de până la 30 de persoane și care va putea fi pusă la dispoziția artistelor și artiștilor care doresc să predea artă dar nu dețin resursele de spațiu necesare.
Context:
În ultima perioadă mai multe galerii și centre artistice independente din București se relochează, își modifică structura sau chiar își închid porțile. Motivele sunt politicile culturale publice dezastruoase din ultimii ani ale Primăriei Municipiului București, lipsa de implicare reală a sponsorilor de tip corporativ în susținerea fenomenului cultural independent pe scena locală, evident cu mici excepții și oboseala artiștilor și managerilor care au susținut din resurse personale aceste proiecte, lucrând voluntar sau chiar aducând bani ”de acasă”.
Odată cu dispariția concursului de proiecte al ARCUB, cele mai multe inițiative locale au rămas dependente exclusiv de finanțările AFCN, insuficiente pentru menținerea unei infrastructuri culturale și derularea proiectelor propriu zise.
Chiriile uriașe necesare pentru menținerea unor astfel de spații nu pot fi acoperite din finanțări per proiect iar primăriile deși cheltuie averi fabuloase pe festivaluri și alte manifestări comerciale, lipsite de miză și sustenabilitate culturale, nu ajută în niciun fel prin subvenții sau metode de garantare astfel de inițiative.
Scurt istoric:
Începând din anul 2013 când a fost înființat, ARTHUB a funcționat în trei locații, având mereu ca misiune aceea de a oferi spații de lucru și dezbatere artistelor și artiștilor din domeniul artelor plastice și vizuale. Încă din 2013, ARTHUB s-a poziționat ca un proiect-semnal de alarmă față de lipsa spațiilor de producție și expunere pentru artă, având permanent în minte ideea utlizărea colective a resurselor de spațiu (și nu numai) pentru a suplini lipsa atelierelor de stat pentru artiști și a infrastructurii culturale defectuoase a orașului București (deși situația este aceeași în toate orașele țării). Totodată, după prima mutare în spațiul din Carol 61, echipa ARTHUB s-a concentrat pe construcția și menținerea unei comunități artistice active în jurul proiectului. Începând din anul 2020, ARTHUB încetează să mai fie un centru cultural și se transformă într-o rețea umbrelă pentru diverse comunități artistice și/sau spații culturale.