„Cartea ca spectacol” – Gigi Căciuleanu, Omul Dans, la TNB

„Acasă” a fost Gigi Căciuleanu și ieri seară, în spectacolul „Text Shop”, care a prefațat  lansarea la București a volumului „Gigi Căciuleanu – OmulDans”, semnat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu și publicat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Editura Nemira, cu sprijinul JTI şi al Fundaţiei Art Production.

„Nu fac decât să trasez linii / idei atât pe hăul  negru al spațiului, cât și pe o foaie de hârtie. Este o sete de aceeași natură ca și aceea de a dansa. Textele mele ar mai avea o particularitate. Le-am gândit anume, de la bun început, spre a fi rostite. Spuse. Cu voce tare. Iar cine să o facă mai în cunoștință de cauză decât propriul lor autor. M-am hotărât, deci, să propun publicului o formulă inedită de spectacol, în care aș citi pe viu, în felul meu, câteva dintre aceste texte. Care sunt, de fapt, subtexte pentru momentele de dans pe care poate chiar le-a văzut. Astfel, spectatorului i se dă posibilitatea nu numai să intre în lumea poetului, ci și în cea intimă, a coregrafului. Aceea a făcătorului de dans”, și-a explicat Gigi Căciuleanu demersul din „Text Shop”. Un spectacol care a reușit să surprindă, să amuze, să inspire. În aceeași notă cu volumul, care aduce laolaltă poezia, mișcarea, amintirea, dansul, culoarea, trecutul în prezent, dorința de a continua in viitor.

„Sunt lung și larg. Din ce în ce. Coșul pieptului mi se lărgește. Ca și privirea, cu ochii închiși. (…) Nu visez. Nu merg. Nu strig. Nu plutesc. Dansez”. Sunt versuri ale lui Gigi Căciuleanu din „OmulDans”, care este de fapt un album spectacol despre un om spectacol. Volumul este realizat în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean, în trei versiuni – română, franceză, engleză.

Ludmila Patlanjoglu este un cunoscut teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Târgu-Mureș.

„Am dorit cu acest album să fac o carte-spectacol, un album care să se citească, nu un album omagial. Și cred că am reușit. Pentru că personajul Gigi Căciuleanu are o viață de roman. (…) Cartea este un obiect de artă.” , a declarat criticul Ludmila Patlanjoglu, la Teatrul Național București, cu ocazia lansării volumului.

„Ideea cărții s-a născut la Institutul Cultural Român. Acest lucru are o importanță deosebită pentru mine, întrucât conține cuvântul român. Am fost întrebat care-mi sunt rădăcinile și am spus că eu umblu cu rădăcinile în valiză. Pe pașaportul meu scrie român”, a mărturisit Gigi Căciuleanu, cu ocazia lansării cărții care îi este dedicată.

 

„L-am întâlnit pe maestrul Căciuleanu la întrevederea diplomației române. Vă spun cu sinceritate că a fost o zi remarcabilă și am rămas cu gândul că arta este cea mai bună diplomație. Gigi Căciuleanu este un adevărat ambasador. Închei citându-l, pentru că este autobiografic pentru noi toți: <<Supraviețuiesc, în ciuda mișcărilor inutile care tulbură apele unde mă zbat>>”, a spus Liliana Țuroiu, președintele ICR, la evenimentul de lansare.

„Gigi este, incontestabil, cel mai mare coregraf al nostru, este un poet remarcabil, pasionat de matematică și un desenator desăvârșit. De o mobilitate fizică și intelectuală inepuizabilă, este inteligent, sofisticat, preocupat, creativ și are un deosebit simț al umorului. Dar, peste toate acestea, Gigi este un Om frumos, de o generozitate și o căldură aparte, o persoană educată și delicată.( …) De la momentul fondării „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, noi, cei de la JTI, ne-am străduit să ajutăm Art Production și pe Valerian Mareș să țină compania vie. Am avut șansa să asistăm la procesul de creație pentru „D’ale noastre”, în care intraductibilul Caragiale a fost tradus în limbajul dansului, am participat la lansarea spectacolului „Folia”, după Shakespeare, la care s-au adăugat „fabriKa”, „Un minut de dans sau UFF!”, „L’Om Dada”, „EmojiPlay”. Am fost la diverse premiere, în țară: „Carmina Burana”, „Anotimpurile”, „Mozart Steps” „Imagine all the People”… La 71 de ani, Gigi este la apogeul creativității, iar noi avem șansa să ne bucurăm din plin de generozitatea lui”, scrie Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria în cartea dedicată lui Gigi Căciuleanu.

Turneul de lansare a volumului „Gigi Căciuleanu – OmulDans” s-a desfășurat in cadrul unor manifestări teatrale de elită: Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti Timişoara (9 mai), Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia (12-13 mai), Teatrul Naţional Târgu-Mureş (14 mai), Festivalul Internaţional de Teatru Sfântu Gheorghe (15 mai), Teatrul Naţional Bucureşti (17 mai). În continuare, albumul  va fi lansat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF Cluj-Napoca (30 mai), Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu (10 iunie), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova (22 septembrie), Opera Naţională Română Iaşi (6 octombrie), Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls – Teatrul Ţăndărică (21 noiembrie).

 

JTI este sponsor oficial al „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”. JTI s-a remarcat de-a lungul anilor prin susținerea predilectă a dansului contemporan. Astfel, Întâlnirile JTI, eveniment definitoriu pentru identitatea companiei, organizat anual începând din 2000, reprezintă un reper al calității pentru iubitorii acestei arte. JTI sponsorizează, în România, unele dintre cele mai importante evenimente culturale: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, TIFF, SoNoRo, turneele naționale Pianul CălătorFlautul de AurDuelul Viorilor etc.

DATE DE CONTACT

Nume: Daniel Ivan
Functie: Tour Manager
Email: daniel.ivan@art-production.ro
Website: http://www.tnb.ro/ro/gigi-caciuleanu-omul-dans
Cuvinte cheie: Omul Dans, Gigi Caciuleanu, Ludmila Patlanjoglu, ICR, Nemira, JTI, Fundatia Art Production

Alte Comunicate de presa de 237 :