#cedo-Condamnari pe banda rulanta a Romaniei in 2020 – Opinie Coltuc si Asociatii

Dragos Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism, în urma atacului cu grenadă din 2002 de la Liceul “Jean Monet” din Capitală, are din nou cîștig de cauză la CEDO, care a dispus daune de 3.000 de euro
Multumim COLTUC si ASOCIATII www.coltucsiasociatii.ro

Potrivit deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, Dragoș Ciupercescu trebuie să primească daune de 3.000 de euro, în baza articolului 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, care face referire la tratament inuman sau degradant.

CEDO arată, într-un comunicat de presă de marți, că Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 și a fost încarcerat în diferite penitenciare, până la eliberarea lui condiționată, în 2016. În această perioadă, el a depus mai multe plângeri pentru condiții necorespunzătoare de detenție în care ar fi fost ținut în penitenciarul din Giurgiu și apoi în cel din Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015, în principal din cauza supraaglomerării și a încălzirii inadecvate.

El a făcut, de asemenea, plângeri în fața instanțelor interne cu privire la faptul că a fost expus fumului de țigară în timp ce a fost transportat în instanță pentru audieri, a reclamat că nu a primit tratament dentar adecvat sau că nu a putut comunica online cu soția sa, care locuia în Italia.

Decizia CEDO nu este definitivă, putând fi contestată într-un termen de 3 luni.

Fiind cetateni europeni, noi avem dreptul la o viata normala si lipsita de orice discriminare.
Din Romania vin foarte multe cereri de chemare in judecata la CEDO din partea oamenilor care au suferit abuzuri (oameni care au avut paret de reprezentare CEDO) din partea institutiilor atunci cand le-au fost incalcate drepturile fundamentale de care trebuiau sa beneficieze. Nu de putine ori sunt incalcate si drepturi privind libertatea de manifestare sau libertatea de credinta, iar un pas firesc al celor discriminati este sa se adreseze acestei instante europene si sa isi asigure in prealabil asistenta din partea unui avocat specializat si reprezentare CEDO.
Intregul proces nu este unul foarte facil si necesita o buna pregatire in domeniul legislativ pentru o cat mai buna reprezentare CEDO, iar ea necesita de asemenea traducerea unor acte din partea petentului si reprezentarea in fata acestei curti europene. De exemplu, Romania a fost recent condamnata din cauza conditiilor din inchisori.
Asa cum probabil va imaginati, problemele reclamate in inchisori au vizat igiena precara de acolo si dreptul la un tratament normal. Astfel de drepturi au fost incalcate de catre autoritatile din Romania in numeroase randuri, iar cei care si-au asigurat reprezentare CEDO din partea unor avocati specializati si-au maximizat sansele de reusita.
Numeroase probleme sunt inregistrate in special in inchisorile Rahova si Jilava, insa nu sunt putine situatiile in care chiar si la sectiile de politie din Bucuresti si din tara se intampla lucruri reprobabile, in aceste cazuri politistii fiind autorii incalcarii drepturilor omului.
De multe ori, cei arestati sau intemnitati sunt supusi unor tratamente denigrante, cad victime ale violentei sau discriminarii pe motive rasiale sau de sex. Despagubirile pe care cetatenii romani le obtin la CEDO impotriva Statului Roman ajung la mii de euro pentru fiecare caz. Daca ne gandim la ultimii 10 ani, de exemplu, despagubirile acordate de statul roman cetatenilor sai in urma proceselor de la CEDO insumeaza suma destul de mare de 600.000 de euro.
Revenind la penitenciare, conditiile grele de acolo au fost semnalate de catre fosti deninuti care au apelat la reprezentare CEDO. Celor care au incalcat aceste drepturi li s-au reprosat conditiile precare de igiena sau lipsa ingrijirilor medicale de care detinutii ar trebui sa aiba parte atunci cand le solicita in regimul de detentie. Din aceasta cauza, este posibil sa fie demarata si o procedura-pilot impotriva tarii noastre. In plus, toate aceste lucruri au dus la proiecte legislative controversate ale Guvernului roman privind gratierea si amnistia.
Cand ai cu siguranta nevoie de asistenta avocat Curtea Europeana sau avocat CEDO ?
Tara noastra ocupa un loc deloc onorant in topul statelor acuzate la CEDO de propriii cetateni. Nu putine sunt situatiile in care se fac intelegeri amiabile intre cetatenii petenti si statul roman privind acordarea unor despagubiri acestor oameni. Insa, astfel de situatii necesita asistenta unui avocat Curtea Europeana sau avocat CEDO, deoarece nu oricine poate indeplini asa cum trebuie aceste proceduri.

DATE DE CONTACT

Nume: Coltuc Marius Vicentiu
Functie: Manager
Email: contact@coltucsiasociatii.ro
Telefon: 745150894
Website: https://coltucsiasociatii.ro
Cuvinte cheie: #cedo ,#drepturileomului, #curteaeuropeanaadrepturiloromului,coltuc,coltuc si asociatii,avocat

Alte Comunicate de presa de 621 :