conturi in euro

Cel mai mare studiu în derulare cu 80.000 de voluntari din Norvegia: Uleiul din ficat de cod ar putea preveni îmbolnăvirea de Covid-19

Persoanele care iau ulei de ficat de cod ar putea avea un risc mai scăzut de a face Covid-19 sau, dacă se infectează, au șanse mai mici de a dezvolta complicații, este ipoteza celui mai mare studiu clinic care se desfășoară în acest moment în Norvegia.  

Studiul clinic a început în luna noiembrie și va include cel puțin 80.000 de persoane cu vârsta sub 75 de ani care nu au luat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de pește, vitamina D sau multivitamine în ultimul an. Jumătate dintre ei vor lua o doză zilnică de ulei din ficat de cod, iar cealaltă jumătate va primi un produs placebo. Ei vor fi aleși aleatoriu, așa că nu vor ști ce produs li se va administra. Rezultatele vor fi disponibile anul viitor, în luna mai. Tot atunci, studiul va arăta ce efecte are acest tip de ulei asupra altor boli virale, cum ar fi gripa sezonieră și răcelile obișnuite.

Proiectul face parte din Koronastudien, un studiu mai amplu al Spitalului Universitar din Oslo. Încă din martie, specialiștii de aici au invitat norvegienii să răspundă la un chestionar online despre obiceiurile lor de viață: ce suplimente alimentare iau și ce simptome au avut cei care s-au infectat cu noul coronavirus. Aproximativ 150.000 de persoane au răspuns până acum, iar răspunsurile lor arată că  persoanele care consumă în mod regulat ulei de ficat de cod sunt mai puțin predispuse la infectare, iar cele care contractează totuși virusul,  dezvoltă forme ușoare ale bolii.

Uleiul de ficat de cod este bogat în vitamina D și acizi grași Omega-3 (în special EPA și DHA, doi dintre cei mai importanți acizi grași polinesaturați).

Studiul este parțial finanțat de compania Orkla Health, care produce marca Möller’s Cod Liver Oil. Acesta este și produsul utilizat în cadrul studiului.

„Am fost contactați de Spitalul Universitar din Oslo și am văzut aceasta ca o oportunitate de a contribui la lupta împotriva pandemiei, obținând în același timp o nouă perspectivă asupra efectelor pozitive ale consumului de ulei de ficat de cod”, spune Gunnhild Aarstad, director de cercetare, dezvoltare și inovare la compania Orkla Health.

Möller’s există din 1854, iar pandemia cu coronavirus nu este prima ocazie din istorie când Möller’s contribuie la menținerea sănătății populației în momente de cumpănă:

  • În timpul celui de-al doilea mondial a fost introdus în rația zilnică alimentară (pe cartelă), în condițiile în care hrana se găsea greu și populația era malnutrită.
  • Din 1930, uleiul de ficat de cod Möller’s este singurul supliment alimentar recomandat de autoritățile norvegiene (astăzi Consiliul Național pentru Nutriție). Se recomandă aportul zilnic, continuu, pentru întreaga viață.
  • Din 1932 a fost introdus de către guvernul norvegian în școli, alături de lapte, pâine și fructe, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea copiilor, măsura fiind cunoscută sub numele de „Oslo breakfast”.

 

Gama Möller’s este distribuită în România de Pharmabrands, companie specializată în sales & marketing farmaceutic. Compania mai are în portofoliu: Impruvis, BioSil, Perspirex, gelX Oral Spray.

 

 

 

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Ioana Marosan:

Ce poate fi mai plăcut decât să te bucuri de zilele calde de vară în aer liber? Dacă ai un spațiu exterior propriu, ești cu adevărat norocos!
O mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru boli cardiovasculare, diabet zaharat și obezitate. Acestea se vor desfășura în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine”
Astmul poate fi controlat eficient prin tratamente moderne, dar milioane de pacienți din întreaga lume încă nu au acces la medicamentele de care au nevoie.
În România, medicamentele generice și biosimilare — alternative accesibile și sigure la tratamentele inovative — așteaptă chiar și doi ani pentru a fi incluse în Lista de medicamente compensate.
Campania #GetScreenedEU are ca scop să încurajeze oamenii să își facă timp pentru sănătatea lor și să efectueze un control preventiv pentru a-și identifica riscul de cancer. Campania vizează femeile și bărbații cu vârste între 50 și 69 de ani