Cele mai recente studii confirmă avertizările ECDL despre Mitul Nativilor Digital

Totuși:

daca știi sa joci FIFA nu înseamnă că ești un jucător profesionist de fotbal!

daca ești bun la Minecraft nu înseamnă că te califici drept arhitect!

daca ești performant la Need for Speed nu este cert ca vei face carieră ca șofer de curse!

 

În România, doar 50% dintre tineri aveau competențe digitale de bază sau mai înalte, conform Eurostat.

Ultimul raport DESI plasează din nou România pe ultimul loc în UE la indicele economiei şi societăţii digitale.

Cel mai recent raport despre literaţia digitală a elevilor români, susţinut de UiPath Foundation, arată că doar un sfert dintre elevii de şcoală primară, gimnazială şi liceu au un nivel funcţional al competenţelor digitale.

Luarea de poziţie ECDL/ ICDL, Eroarea Nativ Digital, atrăgea atenţia asupra percepţiei şi descrierii greşite a nativilor digital, conform cărora aceştia îşi însuşesc intuitiv competenţe de utilizare a tehnologiile digitale, doar prin accesarea unei tablete sau a unui laptop.

 

Alfabetizarea digitală, la fel ca alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat şi validat.

 

Există o diferenţă majoră între cum ne autoevaluăm nivelul de abilităţi IT şi rezultatele obţinute după teste practice, diferență care se regăsește inclusiv în țări cu economii mai dezvoltate și un nivel crescut al competențelor digitale, conform studiilor ECDL.

 

Oamenii riscă să fie victime ale extinderii decalajului competenţelor digitale, din cauza slabei conştientizări a aptitudinilor digitale reale.

Programe internaţionale de certificare, precum ECDL, sunt esențiale în procesul inevitabil de transformare tehnologică. ECDL oferă o metodă clară, standardizată şi continuu actualizată de dezvoltare şi probare corectă a competenţelor digitale. Modulele ECDL testează competenţe IT esenţiale, dar şi lucrul cu aplicații avansate.

În plus, ECDL/ ICDL este standardul internaţional de certificare IT care se mapează cel mai complet pe cadrele de referinţă europene DigComp şi DigCompEdu.

 

Dovedirea competenţelor digitale, încrederea în propriile abilităţi şi aplicarea acestora în practică pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard recunoscut internaţional.

ECDL ROMANIA reafirmă importanţa competențelor digitale validate, certificarea acestora reprezentând o soluţie pentru eliminarea decalajului digital din România. Dezvoltarea aptitudinilor IT reale şi certificate joacă un rol critic în revigorarea economiei României.

 

ü  ECDL/ ICDL este cel mai răspândit standard global de certificare a aptitudinilor TIC, aplicat în peste 100 de ţări. Până acum, peste 16 milioane de persoane din întreaga lume s-au înregistrat deja în program.

ü  ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei, cu o reţea de peste 800 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării. Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificării ECDL.

ü  ICDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor şi organizaţiilor să evalueze, să dezvolte şi să certifice competenţe de utilizare a computerelor şi a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea şi reputaţia ECDL/ ICDL sunt construite pe 20 de ani de experienţă în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ECDL/ ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare şi  aderarea consecventă la standardele ECDL/ ICDL de asigurare a calității.

 

Contact: marketing@ecdl.ro, 021 316 99 22, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Nume: Irinuca Vaduva
Functie: GM
Email: marketing@ecdl.ro
Telefon: 0213169922
Website: https://ecdl.ro/

Cuvinte cheie:

nativ digital, competente digitale, literatie digitala, ECDL, Eurostat, DESI, UiPath, Romania

Alte Comunicate de presa de Irinuca Vaduva:

Campania EDUTECH - Modelează viitorul. Printează-l 3D! anunță până în iunie 2024 a șasea ediție a proiectului pentru meseriașii viitorului și concursul național de 3D printing & robotics, dedicat elevilor și profesorilor din România.
Într-o inițiativă de a transforma educația digitală și a asigura pregătirea adecvată a elevilor, profesorilor, funcționarilor publici și angajaílor din companii, ECDL Romania, liderul național în certificarea competențelor digitale, integrează tehnologii AI.
Educația de astăzi nu mai poate fi limitată la tradiționalele manuale și table cu cretă. După experiența foarte grea din pandemie, profesorii au acum o oportunitate excelentă de a-și dezvolta abilități IT, fără să fie afectați financiar.
Săptămâna trecută a marcat un moment semnificativ prin desfășurarea la București a Forumului Global OCDE privind Viitorul Educației și al Competențelor 2030, organizat în cooperare cu Ministerului Educației.
Cel mai mare eveniment global de programare creativă BEBRAS International Challenge este organizat anual de ECDL/ICDL în România. BEBRAS îşi propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii computaţionale şi să îi atragă spre Informatică.