Primăria Orașului Ștefănești, în calitate de Beneficiar al contractului de finanțare, anunță vineri – 10 august 2018, ora: 10.30 conferinta de lansare a Centru Comunitar Integrat (C.C.I.) din cadrul proiectului “Ștefănești – măsuri integrate pentru o societate incluzivă”, cod SMIS 114821, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Evenimentul de lansare al Centrului Comunitar Integrat va avea loc la sediul din cadrul Casei de cultura a orasului Stefanesti, situat pe str. Nicolae Iorga, nr. 7.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Liceul “Ștefan D. Luchian” Ștefănești și Asociația PartNET – Parteneriat pentru dezvoltare durabilă.
Obiectivul general al proiectului “Ștefănești – măsuri integrate pentru o societate incluzivă”, cod SMIS 114821 este de reducere a riscului de sărăcie și excluziune socială și de îmbunătățire a calității vieții, prin împuternicirea comunității, promovarea unei societăți incluzive și prin implementarea de măsuri integrate în Orașul Ștefănești, Județul Botoșani.
Grupul țintă vizat în cadrul proiectului va fi format din 560 de persoane (din care minim 160 cetateni de etnie Roma si minim 150 femei) care vor beneficia de servicii integrate prin intermediul Centrului Comunitar Integrat.
Centrul Comunitar Integrat (CCI) va avea rol de nucleu fizic si conceptual pentru activitatile implementate in cadrul proiectului, furnizand o varietate de servicii la nivel de comunitate, punand la dispozitia grupului tinta:
A. Spatii pentru interventii in domeniul educatiei
- Scoala Primara nr. 4 Badiuti si Liceul Stefan D. Luchian Stefanesti – unde se vor desfasura activitati de after school pentru prescolari si scolari.
- O Sala servicii educatie (localizata in cladirea fizica a Centrului) – va avea rolul unei sali de lucru/biblioteca multimedia pentru copiii/ tinerii din grupul tinta dar si din restul comunitatii care au nevoie de suport in vederea desfasurarii activitatii didactice/educative, dotata cu computere conectate la servicii de internet, multifunctionale, cu ajutorul carora vor putea lista diferite documente (proiecte specifice pentru orele de curs desfasurate la scoala, teme pentru acasa, etc.).
- Un Atelier creatie copii/Club copii (cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani) – localizat in cladirea fizica a Centrului – un spatiu amenajat special pentru copii, in care acestia sa poata socializa si sa isi poata petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut si util, unde se vor organiza activitati menite sa promoveze principiul multiculturalismului si a egalitatii de sanse indiferent de situatia sociala, etnie, etc. (evenimente organizate impreuna si pentru copiii si parintii din comunitate – evenimente pentru promovarea multiculturalismului culinar, promovarea multiculturalismului prin muzica/dans, promovarea diversitatii prin cinematografie,etc.
B.Spatii pentru interventii in domeniul ocuparii fortei de munca:
- – sala servicii consiliere, informare si mediere (localizata in cladirea fizica CCI) – unde se vor desfasura activitatile de informare si consiliere (grupul tinta va primi informatii despre nevoile reale ale pietei muncii, despre utilizarea statisticilor privind locurile de munca disponibile atat in momentul realizarii sesiunii de informare cat si in perspectiva, dar si privind meseriile si profesiile care au cea mai mare cerinta pe piata muncii, incluzand aici conditii de lucru, salarizare, aptitudini, cerinte de exercitare a profesiilor; se va intocmi un bilant profesional pentru fiecare persoana in parte).
- Sala conferinte/formare profesionala – localizata in cladirea fizica CCI – Un spatiu amenajat atat pentru organizarea de intalniri administrative cat si pentru evenimente de tip formare profesionala continua, seminarii, conferinte, etc.
C.Spatii pentru interventii in domeniul dezvoltarii/ furnizarii de servicii medico sociale:
– Un Punct de informare socio medical (localizat in cladirea fizica CCI) – informarea GT cu privire la serviciile socio medicale care pot fi accesate in cadrul proiectului gestionat de 4 experti (2 experti servicii sociale si 2 experti servicii medicale), persoane care vor avea rolul de a directiona grupul tinta catre serviciile de specialitate necesare.
D.Spatii pentru interventii in domeniul imbunatatirii conditiilor de locuit, acordare de asistenta juridica si respectiv promovarea multiculturalismului si combaterea discriminarii
– Aceste tipuri de interventii vor fi realizate prin intermediul biroului de coordonare al Centrului (sala pentru serviciile de consiliere, informare, mediere) dar si pe teren, cum este cazul interventiilor pentru imbunatatirea conditiilor de locuit.
Ca si localizare fizica, Centru Comunitar Integrat (CCI) va functiona in trei puncte:
1.Scoala Primara nr. 4 Badiuti unde vor fi amenajate 3 sali de clasa penru scolari si 1 sala de clasa pentru prescolari (gradinita);
2.Liceul Stefan D. Luchian Stefanesti;
3.CAS (Camin Cultural) unde vor fi amenajate 5 sali cu diferite roluri.
Resurse umane – implicate pe activitati/ subactivitati in cadrul Centrului:
- Coordonator CCI
- Expert organizare si logistica
- Expert dezvoltare comunitara
- Expert discriminare
- Expert servicii medicale
- Expert servicii sociale
Principalele rezultate preconizate în cadrul proiectului sunt: un Centru Comunitar Integrat pentru furnizarea de servicii in folosul comunității; 560 de membri ai comunităților marginalizate (dintre care 160 aparținând minorității rome) vor beneficia de servicii integrate furnizate prin intermediul Centrului Comunitar Integrat; 115 copii vor beneficia de măsuri de sprijin în domeniul educației și de măsuri de acompaniere pentru participarea la astfel de activități; 280 de persoane (dintre care 80 aparținând minorității rome) care vor beneficia de măsuri de ocupare: informare, consiliere, instruire/ coaching/ mentorat pentru integrarea profesională, mediere și plasare pe piața muncii; 170 de persoane (dintre care 35 de cetățeni aparținând minorității rome) vor lua parte la programe de formare profesională; 82 persoane plasate pe piața muncii; 150 de participanți la programe complexe de instruire antreprenorială; 560 de persoane vor beneficia de servicii sociale, medicale și socio-medicale adaptate profilului socio-demografic și nevoilor individuale ale acestora; 30 de persoane vor beneficia de asistență juridică pentru reglementare acte; 3 clădiri de apartamente (blocuri) reabilitate, rezultând circa 100 de persoane care vor avea parte de condiții mai bune de locuire.
Valoarea totală a proiectului este de 15.447.611,06 lei, din care 13.130.469,40 lei contribuția Uniunii Europene și 2.148.801, 92 lei contribuție din bugetul național.
Detalii suplimentare cu privire la activitătile proiectului pot fi oferite de: Manager Proiect PETRU VESEL, tel: 0231564101, e-mail: primaria@stefanesti-bt.ro
Proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020