„Festivalul Şanselor Tale – FST” din acest an a fost organizat sub egida „Promovarea patrimoniului cultural prin Educație”, și păstrând tradiţia din anul 2004, au fost organizate în judeţul Suceava acţiuni şi evenimente care se înscriu în obiectivul general al FST – promovarea dezvoltării comunitare prin educație. Partenerii care s-au alăturat acestui eveniment sunt: Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară ACDC, Asociația Biosilva, LT Oltea Doamna Dolhasca, Liceul Tehnologic Iorgu Vîrnov Liteanu Liteni, Școala Gimnazială Dimitrie Păcurariu Șcheia, Social Firms Europe CEFEC, Capgemini Services România SRL, Asociația Psihacend, CENRES, Origini Verzi și NEst TV Channel .
În această săptămână a festivalului, au avut loc, conform programului: activităţi pentru promovarea patrimoniului cultural prin educaţie organizate în localităţile Sf. Ilie şi Dolhasca, acţiuni pentru promovarea voluntariatului, activități educativ-artistice, prezentarea oportunitatilor de angajare in cadrul Companiei Capgemini, Sesiunea de instruire a specialiști în cadrul proiectului Suceava Anti- bullying Network – SAN, Lansarea proiectului ROSE, promovarea campaniei „Grădiniță pentru toți copiii, promovarea proiectelor aflate în derulare.
În data de 16 Noiembrie 2017 începând cu ora 1200 în sala ”Ștefan cel Mare” din cadrul Consiliului Județean Suceava, a avut loc Gala Voluntariatului 2017, eveniment organizat de către Asociația Regională de Educare a Adulților Suceava – AREAS și Asociația Biosilva susținut în cadrul Festivalului Șanselor Tale – ediția a XIV-a, la Suceava, organizat sub egida „Promovarea patrimoniului cultural prin Educație”.
Deschiderea Galei Voluntariatului a avut loc începând cu ora 1200 cu adresarea unui cuvânt de bun venit și cu prezentarea activităților desfășurate în cadrul Festivalului Șanselor Tale, de către Petru-Vasile Gafiuc, președintele Asociației Regionale de Educare a Adulților Suceava celor peste 200 de participanți.
În cadrul Galei Voluntariatului au fost prezentate acțiunile desfășurate pentru promovarea educației formale și non-formale prin campanii care susțin accesul la grădiniță și la școală al copiilor din mediile defavorizate și astfel o serie de organizații precum Parohia Sfinții Trei Ierarhi Liteni, Asociația Psihacend, Liceul Tehnologic ”Iorgu Vîrnav Liteanu” Liteni, SC General Dynamics Suceava, Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava, Rossmann România – Romcarton & AMBRO, Alina Bîrsan și Kilcooley Womens Centre din Bangor/Irlanda, au fost premiate pentru implicarea și susținerea campaniei de voluntariat ,,Grădiniță pentru toți copiii’’, iar Asociația ”Te Aud România” și cadre didactice și elevi din cadrul Colegiului „Ștefan cel Mare” Suceava au fost premiați pentru implicarea în campania de voluntariat Hai cu noi la școală!
Proiectelele aflate în derulare, finanțate prin programul Erasmus Plus cât și proiectele finanțate din fonduri publice -”ACASA- finanțări pentru Start-UP Diaspora” au fost promovate prin prezentarea obiectivelor, activităților și rezultatelpor urmărite.
De asemenea, au fost premiate atât acțiunile pentru lupta împotriva traficului de persoane desfășurate în parteneriat cu ANITP-Centrul Regional Suceava în cadrul proiectului ”Antitrafic Net Suceava”, cât și acțiunile de constientizare și prevenire a fenomenului de bullying în școli demarate în cadrul proiectului ”Suceava Antibullying Networking”. În cadrul proiectului Antitrafic Net Suceava au fost oferite diplome și premii pentru câștigătorii concursului de portofoliu, realizateîn unitățile de învățământ din Municipiul Suceava pe tema luptei împotriva traficului de persoane. Categoriile au fost video, afiș – desen, creație literară, marș stradal și dezbatere.
Voluntarii implicați în proiectul Atelere de lucru, Meșteșuguri Populare, care a avut ca obiectiv să promoveze prin demonstrații de lucru frumusețea artei populare românești și realizarea unei expoziții cu obiecte de artă populară realizate au fost premiați pentru implicarea lor în cadrul proiectului.
Asociația Regională de Educare a Adulților Suceava a oferit Scrisori de mulțumire pentru Instituția Prefectului Suceava, ANITP Centrul Regional Suceava, Inspectoratul Județean Școlar Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Liceul Tehnologic Oltea Doamna Dolhasca, Școala Gimnazială Gulia – Dolhasca, NEst TV Channel – Suceava și Asociației „ANADOR Bucovina” Gura Humorului, pentru întreaga colaborare în anul 2017. Prin acest certificat AREAS a mulțumit instituțiilor care sunt un pilon principal și un promotor al voluntariatului ca formă de educație permanentă şi implicare activă în acțiuni comunitare menite să creeze legături între oameni şi generații.
Scrisori de mulțumire au fost oferite și unor profesioniști care s-au implicat activi în activități de voluntariat și care au avut o contribuție semnificativă în derularea proiectelor educaționale de voluntariat în anul 2017, printre care se numără: Elisabeta Liliana Orza, Mihai Pînzaru – PIM, Dana Cristina Țibu, Anișoara Sava, Mihai Moisoiu, Monica Lepcaliuc, Viorel Apetrei, Ana Tanasă, Constantin Tanasă, Tatiana Vântur, Gabriel Lungu, Lidia Acostoaie, Gheorghe Lazăr, Oana Lența, Ruxandra Lazariuc, Nicoleta Daneliuc, Antoniu Flandorfer și Andrei Viorel Coțofanu.
Asociația Biosilva a prezentat rezultatele finale ale Campaniei de ecologizare ,,Let’s do it Romania’’ – județul Suceava, oferind diplome de merit reprezentantilor celor 12.600 de voluntari implicați în acțiuni la nivel județean.
Mai multe detalii despre acțiunile și evenimentele desfășurate puteţi găsi online pe facebook: https://www.facebook.com/areasv/. Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la tel/fax: 0230/524 128, e-mail: areasv@gmail.com;