Asociația culturală Kasta Morrely a organizat conferința internațională de diseminare a rezultatelor proiectului „Sustenabilitatea Modei în lumina reflectoarelor, noi trenduri de Învățare Interculturală”, vineri, 10 iunie 2022 la sediul Biroului Parlamentului European în România.
În cadrul conferinței au participat partenerii internaționali ai proiectului, parteneri locali și naționali care s-au implicat activ în implementarea cu succes a proiectului din domenii ale industriilor culturale și creative, reprezentanți din mediul asociativ, de tineret și educațional, factori decizionali și beneficiari ai proiectului. Transmisiunea live a conferinței se regăsește pe youtube și în rețelele sociale dedicate proiectului, precum https://www.facebook.com/fashionfortomorrowofficial.
Conferința face parte din proiectul european „Fashion Sustainability in the spotlight, new trends of Intercultural Learning”. Proiectul a avut loc în perioada octombrie 2020 – iunie 2022. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Lider de proiect: Asociația Kasta Morrely din România. Parteneri internaționali sunt Organizația Intercultural for All din Portugalia și Universitatea Sfax din Tunisia.
În cadrul conferinței au fost prezentate activitățile principale ale proiectului și rezultatele obținute. Strategia de implementare a proiectului a cuprins ca și activități principale: trainingul Modă Sustenabilă prin Învățare Interculturală, în România, Portugalia și Tunisia; colecțiile interculturale de promovare a modei sustenabile România – Portugalia – Tunisia; evenimentele culturale și creative de modă Festivalul Internațional al Industriilor Creative Kasta Morrely Fashion Week, Iasi, România, edițiile 2021 – 2022, evenimentul internațional cultural Moda Intercultural Barcelos în Portugalia și evenimentele internaționale culturale de modă în Monastir și Sfax, în Tunisia; stagii de practică și mentorat și rezultatele sustenabile ale proiectului Revista culturală de modă și Ghidul de bune practici de învățare interculturală prin artele spectacolului de modă.
Ne face plăcere să vă transmitem pe scurt câteva dintre impresiile pe care participanţii la această conferinţă internaţională au avut amabilitatea să ni le împărtăşească:
Ana Maria Simion – Biroul Parlamentului European în România
„Când vine vorba de modă la nivelul Parlamentului European, nu avem prea multe ocazii să vorbim despre ea. De aceea sunt recunoscatoare echipei care ne-a povestit despre acest proiect. Este prima data cand am aflat despre Fashion Theatre, concept care ajuta foarte mult la promovarea culturii, costumelor traditionale, folclorului. A fost o placere sa aflu despre acest concept. Este un proiect inovator. In 2017, Parlamentul European printr-o rezoluţie pentru implementarea reglementarilor programului Europa Creativă 2014 2020, a ridicat problema punerii unui accent mult mai mare pe artiști și creativitate. Şi exact asta a făcut acest proiect. Am fost foarte fericiţi să fim prezenţi la acest proiect, chiar dacă nu fizic, dar prin organizarea unui stand al Parlamentului European prin care am putut să promovăm ce face Parlamentul European şi care îi sunt valorile. Toate activitatile desfasurate: videobook-urile, trainingurile, festivalurile de modă au contribuit mult la creşterea conştientizării privind sustenabilitatea modei şi să dezvolte creativitatea și competențele interculturale. Sunt încrezătoare că acest proiect poate fi replicat. Încă o dată felicitări pentru acest proiect!”
Ambasada Tunisiei în România – Ambasador: E.S. Dna. Raja JHINAOUI BEN ALI, mesaj transmis de doamna Afef BOULEYMEN-GOUIA, Secretar
„În numele Excelenţei Sale, doamna Raja JHINAOUI BEN ALI Ambasador al Republicii Tunisia în România,vreau să mulţumesc pentru invitaţia de a participa la conferinţa pe care o organizaţi. Aş vrea să felicit organizaţia Kasta Morrely pentru coodonarea proiectului „Sustenabilitatea Modei în lumina reflectoarelor, Noi trenduri de învăţare interculturală”, cofinanţat de programul Europa Creativa al Uniunii Europene. Felicit şi partenerii internaţionali, in special Universitatea Sfax din ţara mea natală Tunisia, una dintre cele mai prestigioase universităţi din ţară şi Organizaţia Intercultural for All din Portugalia, pentru efortul lor lăudabil care a contribuit la succesul acestui proiect. În acest sens aş vrea să subliniez că acest proiect va servi la consolidarea capacităților industriilor culturale și creative și la promovarea moștenirii culturale și a diversității interculturale, ținând cont de dezvoltarea durabilă. Luând ca exemplu ţara mea natală, industriile creative din Tunisia au potenţialul de a fi un motor pentru creşterea economică şi bunăstare socială, de când cultura a fost recunoscută de către guvernul Tunisian ca una dintre axele strategice pentru dezvoltare. Într-adevăr guvernul tunisian este actorul principal în cadrul sectorului industriilor culturale şi creative din Tunisia. Tunisia a integrat educaţia antreprenorială în curicula universităţilor ca parte din strategia de promovare a antreprenoriatului de la începutul anilor 2000. În afară de asta Tunisia este singura ţară arabă africană şi sud mediteraneană care face parte din Programul Europa Creativă. Ţara noastră s-a alăturat acestui program începând cu luna iulie a anului 2017. Designul şi alte servicii creative reprezintă sectorul cel mai generator de venituri. Acesta acoperă aproximativ 39% din dimensiunea pieței industriilor culturale şi creative.”
Oana Băluţescu, coodonator al Programului Cetăţenie, egalitate, valori şi drepturi al Uniunii Europene, Ministerul Culturii
„Sunt foarte bucuroasă să mă aflu aici, între prieteni vechi aş putea să consider. Am urmărit cu mare plăcere cum s-au dezvoltat în timp. Este cu adevărat o plăcere şi mă bucur că au reuşit să finalizeze acest proiect. Cunosc organizaţia care ne-a adus împreună astăzi şi prin prisma altui proiect finanţat anterior în cadrul programului Europa pentru Cetăţeni şi aşa am inceput să cunosc dar şi să urmăresc activitatea acestui grup, acestei organizaţii foarte interesante. Au reuşit şi în acest proiect finanţat de Europa Creativă nu numai să menţină linia dar să o facă în condiţii foarte bune. În cadrul programului pe care îl coordonez în România, fiind punct de contact găzduit de Ministerul Culturii, vă putem la dispoziţie informaţiile de care aveţi nevoie şi vă putem oferi asistenţă în elaborarea proiectului. Este important să ai pe cineva care să te ghideze si care sa iti spuna daca esti pe drumul bun sau trebuie sa schimbi ceva. Astăzi este despre Kasta Morrely şi partenerii săi, trebuie să îi sărbătorim şi să îi felicităm. Bravo!”
Prof. univ. dr. Vasile Burlui Presedinte Apolonia TV
„Sunt încantat să pot exprima câteva opinii legat de faptul că avem un proiect comun cu colegii de la Kasta Morrely. Este vorba de un proiect absolut generos şi care cuprinde straturi diferite ale societătţii şi în acelaşi timp chiar vârste diferite, de la vârsta de copil, adolescent şi până la oameni mai trecuţi prin viaţă, aşa cum e cazul nostru. Dar cu toate acestea proiectul Kasta Morrely permite o comunicare foarte strânsă între generaţii, se implică foarte mult în educaţia celor tineri şi aş vrea să spun că au rezultate absolut admirabile. Am participat concret la mai multe manifestări ale acestei organizaţii, o pot numi, instituţie cred că merită şi numele acesta, şi vreau să spun că atmosfera a fost întotdeauna extraordinară. Pe lângă optimismul acesta pe care îl cultivă în rândul participanţilor şi al creatorilor, este vorba şi de gustul estetic care se educă, dar în acelaşi timp este vorba şi de mişcare. Pentru că totul este armonios în ceea ce ei organizeează. Şi impactul asupra participanţilor şi publicului este extraordinar. Cred că industria creativă prin Kasta Morrely a câştigat o poziţie privilegiată în România şi nu numai în România. Este o firma respectabilă, o firmă care face eforturi extraordinare şi care aduce beneficiu comunităţii. Sigur aş putea să mai dau unele opinii personale, cred că este suficient pentru ca această firmă să aibă certificat de liberă circulaţie, dacă mă pot exprima aşa, în ansamblul activităţilor europene care urmăresc o apropiere interculturală, care urmăresc educaţia, bunul gust şi stimularea industriilor creative. Vă mulţumesc!”
Dr. Morel Bolea, Preşedinte Asociaţia EuroDEMOS
„Multumesc că m-aţi invitat aici! Sunt foarte mândru că am avut onoarea să vă formaţi în cadrul organizaţiei pe care o conduc de 32 de ani, să activaţi în proiectul acesta de cercetare care a făcut o echipă foarte unită, oameni de viziune, să vă păstraţi verticalitatea şi profesionalismul în toate ţările unde aţi făcut studiile de cercetare. Baza voastră este formată din departamentul experenţial al proiectului de cercetare care a ajutat la existenţa ocupaţiei de Manechin, de fapt s-a concretizat în existenţa, pentru prima dată în lume în standardele ocupaţiei în România, deci suntem vârf de lance şi în domeniul acesta. Şi după aceea, faptul că v-aţi asumat, după ce am închis proiectul, să vă faceţi propria voastră organizaţie şi aţi continuat cu mari performanţe şi în primul rând performanţe ştiinţifice.
Să nu uităm că, publicul nu ştie, Kasta Morrely Fashion Week Festivalul Industriilor Creative a avut un scop de la început, cel declarat să prezentăm moda, cel ascuns, să ajute la desfăşurarea a două studii de cercetare, unul pentru scrierea unui doctorat de referinţă în psihologie, actualmente acel cercetator este şi profesor la Universitatea Al. I Cuza, la Facultatea de Psihologie, asistent. După aceea tot un doctorat de referinţă şi anume doctoratul în Etica manechinelor şi Teatru de Modă, ceva absolut nou şi care 100% va ajuta şi va fi de folos tuturor celor care vor să promoveze imaginea de civilizaţie, civilizaţia, democraţia, valorile democraţiei, valorile drepturilor omului. Voi aţi reuşit să continuaţi proiectul de cercetare pe care eu l-am închis în 2007, că aşa fusese preconizat, şi-a îndeplinit misiunea, şi ştiţi foarte bine că aşa se intâmplă după ce se încheie un proiect.
Şi apoi ştiu cât de complex, mi-am dat seama privind din exterior şi din expozeul vostru, cât de complexă a fost această activitate. Şi cu adevărat ce promovaţi voi calificarea, că fără calificare nu poţi fi înţelept, deci fără pregătire nu poţi fi înţelept, este foarte importantă şi toată lumea are de cîştigat dacă sunt oameni a căror pregătire contribuie la evoluţia socieţăţii. Impostura, incultura, subcultura niciodată nu au dus la progres, nu au dus la confort, nu au dus la un model de viaţă care să aibă un viitor. Cam asta am să vă spun. Vă felicit, ştiu cât suflet puneţi, ştiu că faceţi cu drag ceea ce ştiţi să faceţi adică ceea ce aţi învăţat şi aţi pus la punct ca ştiinţă aplicativă şi chiar mă bucur. De abia aştept să văd ce mai faceţi în continuare. Vă urez succes! „
Kasta Morrely este o asociaţie internaţională culturală, de apărare a drepturilor omului coordonată în totalitate de specialiști multi-calificați, cu activitate bazată pe voluntariat, ce militează activ pentru dezvoltarea sustenabilă a societăţii democratice prin promovarea competenţelor și calificărilor în toate sectoarele de activitate ale societăţii. Kasta Morrely este recunoscută ca organizație exemplu de bune practici la nivel european pentru proiectele sale internaționale de training care fac parte din programul pe termen lung necesar formării calificate de viitori lideri europeni.