Vă invităm vineri, 29 octombrie 2021, ora 19, în sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, la un Concert Extraordinar susținut de Corul de cameră Preludiu, soliști Alina Bosovici (soprană), Gabriela Mădincă (soprană), Marius Nine (bariton), acompaniați de Flavian Chitic (pian) și Costin Dumitrașcu (lăută), alături de Corul Euphonia, sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu.
“Concertul extraordinar al Corului de cameră Preludiu, propune o călătorie muzicală gândită pe două traiectorii, care, pe de-o parte încearcă să prezinte atât cât se poate corolarul zonelor geografice esențiale muzicii corale, iar pe de altă parte încearcă să le organizeze istoric, conturând astfel o hartă în timp și spațiu prin istoria muzicii.
Călătoria începe în Franța secolului XVI, în zona franco-flamandă, de unde pornește povestea muzicii plurivocale și urmărește dezvoltarea madrigalului, până la forma desăvârșită a acestuia – în Italia compozitorului Claudio Monteverdi.
În laboratorul de creație al Corului Preludiu, am încercat să păstrăm o formă cât mai apropiată istoric a partiturilor abordate cercetând particularitățile de pronunție ale limbii franceze din perioada respectivă, dar și aducând în peisaj un instrument aproape necunoscut în România, lăuta, atât de proprie perioadei respective.
Călătoria noastră continuă prin Germania, Ucraina, America latină, Norvegia și ajunge să trăiască the american dream prin lumea muzicii contemporane.
Corul de cameră Preludiu a pregătit, pe lângă lucrările din repertoriul consacrat, nu mai puțin de patru prime audiții absolute în România, dintre care amintesc doar lucrarea compozitorului Eric Whitacre – Leonardo Dreams of His Flying machine, partitură care a reprezentat o provocare pentru ansamblul nostru, dar și o fantastică ocazie de a explora universul unui compozitor care pare să posede resurse semantice infinite. Această partitură, cu subiect și cu sonorități ce privesc înapoi reverențial către perioada Renașterii, ne-a oferit prilejul să creăm o copertă palindromică, ca o privire retrospectivă și o recunoaștere deopotrivă a tot ce a câștigat compoziția vocală pe parcursul a 5 secole de creație.
Acest concert reprezintă debutul meu la pupitrul dirijoral al acestui fantastic ansamblu cu aproape 50 de ani de existență, lucru onorant și extrem de motivant, dar, de asemenea și o reverență adresată maestrului nostru, dirijorul și creatorul corului Preludiu, maestrul Voicu Enăchescu.” – dirijorul Andrei Stănculescu, despre Concertul Extraordinar al Corului Preludiu
De la apariţia sa, Corul de cameră Preludiu a susținut peste 2.500 de concerte pe marile scene din România, cât și din străinătate, peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureat al mai multor festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje).
Corul de cameră Preludiu şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit Premiul pentru excepţionalul program prezentat, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional George Enescu (1995).
În cei 49 de ani de activitate, Corul de cameră Preludiu a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc Electrecord şi trei CD-uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeştri ai artei corale româneşti).
Repertoriul corului este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice.
Corul Euphonia este considerat unul dintre cele mai prestigioase formații corale din România și a apărut inițial în peisajul muzical românesc în anul 1981 sub denumirea Arutela, iar la numai un an primește titulatura Euphonia, sub care se consacrează şi câștigă aprecierile publicului şi ale criticilor atât din Romania, cât şi din străinătate.
Fondator și dirijor al Corului a fost timp de peste 35 de ani profesorul Mihail Ștefănescu, care a și manageriat activitatea Filarmonicii în perioada 1995 – 2017.
Corul Euphonia îşi aduce contribuţia consistent la viaţa culturală a municipiului Râmnicu Vâlcea, constituind în anul 1995 o veritabilă piatră de temelie în clădirea unui nou edificiu cultural de prestigiu – Filarmonica Ion Dumitrescu.
La doar 25 de ani, Andrei Stănculescu are o vastă experiență dirijorală, activând de-a lungul timpului în peste 10 formații corale din București și din țară, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de artist liric și actualmente dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018). În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD – Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont.
Acesta a colaborat de-a lungul timpului cu personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Bogdan Vodă, Voicu Enăchescu, Leo Warynski sau Francois Xavier-Roth.
Din anul 2018 este dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif. acesta a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.
Accesul la concert se face cu respectarea legislaţiei în vigoare cu privire la SarS-Cov-2.
Biletele pot fi achizitionate de aici https://www.bilete.ro/concert-extraordinar-corul-preludiu/
Mai multe informații și rezervări: 0350 800 949 – Agenția de bilete a filarmonicii