Dansul, metodă pentru îmbunătățirea coordonării motorii și promovarea sănătății și bunăstării a 53 de seniori din București

Pentru seniori, cursurile de dans sunt o metodă excelentă de a fi în formă, de a-și dezvolta atât coordonarea motorie, cât și pe cea cognitivă și de a-și menține un stil de viață sănătos. Odată cu înaintarea în vârstă, mulți dintre ei se confruntă cu riscul izolării sociale și al sedentarismului, ceea ce poate duce la probleme de sănătate și calitate scăzută a vieții.

Prin intermediul cursurilor de dans, seniorii au posibilitatea de a socializa și de a-și extinde cercul de prieteni, ceea ce poate contracara sentimentele de izolare și singurătate. Participarea la aceste cursuri le aduce bucurie, energie și o mai bună starea de spirit, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții lor în ansamblu.

Proiectul a presupus organizarea a 15 cursuri de dansuri latino: salsa, merengue, bachata și jerusalema, pe o perioadă de 3 luni, pentru seniori cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani. În timpul activităților, vârstinicii s-au putut bucura de interacțiuni sociale, și-au dezvoltat abilitățile de dans și de coordonare motorie și au făcut parte dintr-o comunitate activă.

Asociația a sesizat nevoia seniorilor din București de mișcare și dorința lor de a avea un stil de viață sănătos așa că a pus la punct cursuri de dans. Dansul în grup nu este doar o formă de divertisment sau expresie artistică, ci și o metodă valoroasă de terapie, care stimulează atât corpul, cât și mintea.

Cursurile i-au încurajat pe cei 53 de seniori participanți să interacționeze, creând astfel o comunitate activă și sigură. Prin astfel de activități se creează un mediu încurajator și prietenos, care sprijină starea de bine și calitatea vieții pentru toți participanții. Prieteniile și relațiile dezvoltate în cadrul acestui proiect au devenit la fel de importante ca și pașii de dans învățați.

Mișcarea și comunitatea sunt două ingrediente esențiale pentru o viață lungă și fericită, iar dansul le-a arătat cum longevitatea poate fi plină de culoare și bucurie.

La vârsta a treia fiecare provocare devine o oportunitate, iar fiecare obiectiv poate fi atins cu perseverență. Astfel, evenimentul final a avut loc pe malul lacului, într-o atmosferă de Caraibe, încărcată de muzica latino, pe un ring spațios de dans, doar pentru seniori.

Într-un mediu sigur, cu respect și înțelegere, cu activități interesante și stimulante, seniorii își doresc viață, dans și bucurie.

Iulia, 74 ani: „Tot programul a fost foarte bine ales: organizatori, îndrumători, locație și… noi, seniorii.”

Marcela, 60 ani: „Eu mă bucur de orele astea de dans ca un copil de o jucărie nouă pe care și-a dorit-o. Și mă bucură foarte mult când văd și simt atmosfera destinsă, de bucurie, de voie bună. E balsam pentru suflet.”

Asociația Răsăritul de Argint își propune să schimbe modul în care România privește vârsta înaintată și procesul de îmbătrânire. Felul în care privim bătrânețea, ca pe un lucru inevitabil legat de dependență fizică, psihică și de cele mai multe ori și materială nu este nici sustenabil, nici moral.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Informații suplimentare:

Odile Turcu, coordonator program Ritm de Viață, Asociația „Răsăritul de Argint”

Mail: acasa@rasarituldeargint.ro

Site:https://rasarituldeargint.ro/eveniment/ritm-de-viata/

Tel: 0723.832.717

 

DATE DE CONTACT

Nume: Odile Turcu
Functie: Coordonator program Ritm de viață, Asociația Răsăritul de Argint
Email: acasa@rasarituldeargint.ro
Telefon: 0723832717
Website: https://rasarituldeargint.ro/eveniment/ritm-de-viata/

Cuvinte cheie:

ong, seniori, SANATATE, sport, imbatranire activa

Alte Comunicate de presa de Odile Turcu:

Asociația „Răsăritul de Argint” anunță finalizarea proiectului „Ritm de viață”, posibil prin finanțarea primită prin programul Start ONG, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația ActForTomorrow.
Asociația „Răsăritul de Argint” anunță finalizarea proiectului „Ritm de viață”, posibil prin finanțarea primită prin programul Start ONG, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația ActForTomorrow.
Suntem încântați să anunțăm finalizarea cu succes a proiectului „Sunt fericit atunci când...”, organizat de Asociația Răsăritul de Argint la Grădinița cu P.P. Giroc, din cadrul liceului David Voniga, județul Timiș,
Programul Forever Fit a ajutat 181 de persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani să își însușească rutina mișcării în viața zilnică.
Programul online Forever Fit al asociației Răsăritul de Argint a atins cifra de 500 participanți seniori cu vârste între 55 și 78 de ani, din 63 de localități naționale.