conturi in euro

Deseurile din industria alimentara – resursa valoroasa pentru producerea biogazului

Cel mai recent studiu al Ministerului Mediului arata faptul ca, industria alimentara si fabricarea produselor din tutun (CAEN 10, 12; sub-capitolele 0202-0206 din Lista deseurilor) genereaza 401.862 tone de deseuri pe an, iar sectorul fabricarii bauturilor (CAEN 11; sub-capitol 02,07 din Lista deseurilor) genereaza anual 60.866 tone. Utilizarea si depozitarea acestor deseuri specifice este dificila din cauza instabilitatii biologice, a naturii potential patogene, a nivelurilor ridicate in activitatea enzimatica, a continutului mare de apa si a potentialului de autooxidare.

Acestea reprezinta cateva dintre cele mai importante motive pentru care este necesara reciclarea intr-un procent cat mai mare si reutilizarea lor in producerea biogazului. Mai mult decat atat, Romania trebuie sa urmeze directiva programului Uniunii Europene 2020 ”Living well, within the limits of our planet” care mentioneaza faptul ca, pana in 2020, emisiile gazelor cu efect de sera trebuie reduse cu 20% si reciclarea deseurilor trebuie sa se apropie de 100%.

In acest sens, companiile din industria alimentara pot recurge la cateva metode de indepartare a deseurilor solide, cum ar fi: incinerarea, compostarea, valorificarea lor in agricultura sau zootehnice si fermentarea anaeroba. Aceasta din urma, in cazul deseurilor care contin un grad de umiditate de peste 50%, produce metan si biogaz. Inovatia tehnologica a favorizat dezvoltarea numeroaselor metode eficiente de fermentare, cu cogenerare de energie electrica si termica din biogaz, numita si energie verde, datorita generarii creditelor de carbon, care, conform protocolului de la Kyoto cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pot fi comercializate.

Fermentarea anaeroba a deseurilor organice provenite din industria alimentara reprezinta o solutie atat eficienta economic, cat si optima din punct de vedere al protectiei mediului. Prin fermentarea anaeroba se obtine biogazul care se valorifica energetic intr-un grup de cogenerare care poate asigura o buna parte din consumul de electricitate si caldura al instalatiilor unei cladiri. In plus, prin fermentare si deshidratare, volumul deseurilor se injumatateste, iar namolul rezultat se poate folosi in agricultura ca ingrasamant de foarte buna calitate, explica Adrian Moisa, Manager General Jetrun.

Viziunea Jetrun si strategia de afaceri, bazata pe principii sustenabile, au condus la promovarea sistemelor si instalatiilor de cogenerare pe biogaz, in special in statii de epurare ape uzate si depozite de deseuri menajere, cu scopul de a obtine energie electrica si termica. Cu ajutorul tehnologiei Jetrun, numeroase companii din industria alimentara si nu numai pot aplica o strategie de business fundamentata pe dezvoltare durabila si axata pe ocrotirea mediului inconjurator.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Cocîrță Mihaela:

Sartorom, prima companie de echipamente de laborator fondată după 1989, cu capital integral românesc, aniversează anul acesta 30 de ani de activitate în România.
Alukönigstahl - furnizor de soluții premium pentru construcții rezidențiale și lider pe piața sistemelor din aluminiu și oțel - vine cu o serie de soluții
MediHelp Internațional anunță introducerea unui instrument de plată care revoluționează industria asigurărilor de sănătate.
Prima companie din România care a obținut certificarea pentru aplicarea marcajului CE pe uși de exterior rezistente la foc și etanșe la fum este Aluco.
AluKönigStahl, lider pe piața sistemelor din aluminiu și oțel a îndeplinit, cu succes, toate obiectivele pe care și le-a propus pentru anul 2020.