Dincolo de tăcere există un nou glas, viața după laringectomie

Poate părea simplu, însă vocea este un fenomen fizic complex, mecanic şi acustic, produs de structuri anatomice diferite, guvernate de sistemul nervos central.

Laringele reprezintă locul unde se iniţiază sunetul primar prin vibraţia corzilor vocale. În mod normal, sursa de energie ce generează vorbirea este reprezentată de sufleria pulmonară.

În cazul pacienţilor cu laringectomie totală, laringele este îndepărtat, ceea ce conduce la necesitatea de adaptare a pacientului la condiţiile postoperatorii, cu altă sursă de energie şi altă sursă de producere a sunetului primar. Evident că acest proces complicat conduce la instalarea unor traume de natură psihologică.

În momentul actual în România există o mulțime de persoane ce trec printr-o operație de extirpare a laringelui. Spre exemplu, doar într-o clinică, în perioada 2009-2013 au existat 382 pacienți diagnosticați cu neoplasm laringian, dintre care 168 de pacienți (43,75%) au beneficiat de laringectomii parțiale și totale. Restul pacienților (56,25%), nu li s-a putut efectua decât trahesotomie de necesitate și biopsie tumorală, în vederea diagnosticării și stadializării TNM.

Este de remarcat faptul că 90% dintre cancerele laringiene sunt carcinoame cu celule scuamoase.

Pentru a contribui la reintegrarea în societate a persoanelor suferinde de acest diagnostic este necesar să fie utilizate anumite dispozitive medicale precum butonul fonator sau  canula traheală.

Butonul fonator de la Clarfon este o proteză vocală din silicon biocompatibil, de calitate medicală. Acesta se plasează între esofag și trahee în timpul laringectomiei totale sau într-o puncție secundară.

Aceasta este cea mai modernă şi facilă metodă de reabilitare vocală, reprezentată de montarea unei proteze fonatorii traheoesofagiană. În ţările civilizate, 90-95% dintre pacienţii laringectomizaţi sunt purtători de buton fonator.

Canulele traheale de la Clarfon sunt dispozitive medicale din material biocompatibil, silicon sau PVC medical şi se folosesc de către pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală, laringectomie sau traheostomie, în urma căreia nu îşi mai pot folosi aparatul respirator superior.

În primele 6 luni de la operaţie, poate chiar un an, este recomandat ca pacientul să poarte canule din material dur, nu din silicon. Dupa ce edemul apărut în urma operaţiei se retrage, pacientul poate folosi şi canule din silicon.

Portofoliul Clarfon de Îngrijire a Laringectomiei include o gamă completă de dispozitive de reabilitare de voce şi pulmonare Provox ce au capacitatea de a ușura viața pacientului laringectomizat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de welcomepeitho:

Te-ai gândit vreodată cât de important este văzul?
Copilul este cea mai mare bucurie în viața unui părinte.
Auzul reprezintă unul dintre simțurile fundamentale ale oricărei persoane.
Oferta Clarfon din luna februarie prețuieşte calitatea auzului
Prin intermediul vocii, omul emite sunete articulate.