Editura Publisol continuă lansările seriei integrale „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” cu volumele III și IV

Editura Publisol a lansat volumele volumele III și IV din cea mai noua ediție integrală a Însemnărilor zilnice (1904-1951) ale regelui Carol al II-lea, un prețios izvor istoric privind viața celui mai controversat reprezentant al monarhiei române. Colecția cuprinde șase volume, atent îngrijite de Marcel-Dumitru Ciucă și Narcis Dorin Ion.

„Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice 1904-1951”, volumul III  cuprinde însemnările monarhului din perioada  1941-1942.

„Volumul al III-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde însemnările din perioada  1 ianuarie 1941 – 30 decembrie 1942. În 4 martie 1941, după o fugă rocambolescă, fostul suveran a ajuns în Portugalia, de unde va lua drumul unui lung exil în Lumea Nouă. Refuzat de americani – „bineînțeles ca să nu spurcăm imaculatul pământ al pelerinilor puritani cu prezența noastră” – și de alte țări din America de Sud, regele s-a stabilit temporar în Cuba. Părăsind Europa, monarhul făcea următoarea mărturisire de credință: „Plecând așa, pe căi depărtate, nu însemnează că gândul și sufletul meu se îndepărtează de Țara mea și de scumpul meu Băiat. Am crescut ca român, am învățat de mic copil că rațiunea mea de a fi este de a-mi sluji Patria; până în clipa când voi închide ochii nu voi înceta de a o face prin toate mijloacele ce-mi stau în putere”. Timp de o lună (3 mai – 3 iunie 1941), Carol al II-lea și companionii săi au avut ocazia să admire tărâmuri necunoscute și peisaje mirifice: insulele Bermude, Virgine, Antigua, Santa Lucia și Trinidad. După două luni petrecute la Havana (3 iunie – 26 iulie 1941), regele pribeag   și-au continuat periplul până în Mexic, unde a ajuns la 28 iulie 1941 și s-a stabilit la Puebla, apoi în Ciudad de Mexico și, în final, la Coyoacan, locuind aici până în octombrie 1944.” – Narcis Dorin Ion.

Volumul IV, „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice 1904-1951”, cuprinde însemnările din perioada anilor 1943-1945 când regele a locuit în Mexic si Brazilia.

„Volumul al IV-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde însemnările din perioada  1 ianuarie 1943 – 31 decembrie 1945. Așadar, trei ani din viața monarhului exilat, dintre care primii doi au fost petrecuți în Mexic, iar ultimul, începând cu decembrie 1944, în Brazilia. Cu o premoniție fantastică, suveranul a intuit viitorul României: „Grija mea merge, în primul rând, către Țara mea; ea este mai primejduită decât celelalte, dacă nu se dă posibilitatea de a face ceva pentru ea. Întâi, în situația de azi, se găsește în câmpul celor bătuți; pe urmă, înaintarea Armatei Roșii spre Europa, care se va face, dacă nu intervine ceva urgent, prin Țara noastră; cu ajutorul numărului destul de mare de prizonieri din URSS se vor face toate eforturile pentru a o comuniza”. În Mexic, fostul rege s-a iluzionat că ar putea deveni liderul unei acțiuni politice pentru scoaterea României din război și alăturarea ei Națiunilor Unite. Văzând că anglo-americanii refuză orice colaborare, Carol al II-lea și-a îndreptat atenția spre sovietici, purtând negocieri cu ambasadorul Konstantin Umansky. La 11 octombrie 1944, suveranul uitat al României și companionii săi vor părăsi Mexicul, îmbarcându-se la Vera Cruz pentru noua destinație a exilului, Brazilia. Până în 1947 vor locui la Rio de Janeiro, unde monarhul va finaliza cartea În zodia Satanei, în care realiza o pertinentă analiză a politicii interbelice europene.” – Narcis Dorin Ion

Cărțile sunt disponibile pe site-ul editurii publisol.ro, în librării și magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) și la chioșcurile de presă. Preț: 59,90 lei.

Partener media: Radio România Cultural

 

DATE DE CONTACT

Website: https://publisol.ro/

Cuvinte cheie:

publisol, carol II, editura, carti, istorie

Alte Comunicate de presa de Marin ioana:

Lewis Hamilton a purtat jacheta supradimensionată Aiden din denim, combinată cu blugi baggy carpenter, ambele din colecția Archive.
Datorită farmecului lor inconfundabil, trandafirii au captivat imaginația umană de-a lungul secolelor.
Apeluri mai clare în locuri aglomerate prin îmbunătățirea blocării zgomotului de fundal pentru Jabra Elite 10; ANC și HearThrough îmbunătățite pentru reducerea zgomotului provocat de vânt pentru Jabra Elite 8 Active
Vara și-a intrat pe deplin în drepturi și valurile de căldură se răsfrâng, stabilind temperaturi ridicate record în unele regiuni.
Tommy Hilfiger prezintă colecția și campania de vară 2024, aleasă cu atenție de către Sofia Richie Grainge, un simbol global al stilului.