Facilitarea accesului la educație și incluziune socială pentru copiii din proiectul „Împreună pentru o școală incluzivă”

Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava (CenRes), derulează Proiectul „Împreună pentru o școală incluzivă”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021 – Active Citizens Fund România.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Proiectul urmărește abordarea problemelor de segregare școlară din cătunul Țâmpoceni și împuternicirea comunității pentru a se implica activ în procesul decizional pentru accesul la o educație incluzivă și de calitate a copiilor de etnie romă. Proiectul se desfășoară în perioada martie 2023 – aprilie 2024. Astfel, se facilitează accesul la educație pentru 40 de copii din comunitate prin intermediul unor activități educative remediale, cu accent pe scris, socotit și educație civică.

În cătun nu există nicio clădire publică de tipul unei școli, biserici, dispensar sau cămin cultural. Pentru a urma cursurile şcolare gimnaziale, este necesară deplasarea în satul cel mai apropiat – Capu Codrului, situat la aproximativ 3 kilometri distanţă. Școala a pus la dispoziție un microbuz, însă au acces la el doar copiii preșcolari și cei din clasele primare. Astfel, există o nevoie stringentă pentru un al doilea microbuz, mai ales pentru lunile de iarnă, când accesul până la școală devine mai dificil din cauza condițiilor meteo.

Un aspect important al proiectului menționat este împuternicirea comunității, dar mai ales împuternicirea femeilor, prin intermediul Grupului de Inițiativă Locală, GILSI, care deja a avut câteva inițiative benefice întregii comunități. Dintre acestea, menționăm identificarea spațiului pentru activitățile de tip școală după școală și activitatea de ecologizare organizată în Țâmpoceni. Prin proiect, au fost angajați 3 specialiști: un mediator școlar, un mediator sanitar, și un facilitator educațional. Prin intermediul lor, reprezentanții CenRes țin legătura cu școala și comunitatea pentru a fi la curent cu situațiile de absenteism, dar și cu cele unde sunt probleme medicale.

În cadrul proiectului, specialiștii CenRes, în parteneriat cu Asociația Institutul Pentru Parteneriat Social Bucovina, au identificat nevoile esențiale ale comunității din Țâmpoceni, cu accent pe facilitarea accesului la școală a copiilor. Astfel, proiectul își propune să ofere sprijin și resurse pentru a asigura un mediu adecvat pentru dezvoltarea și succesul acestora. În acest sens, în cadrul proiectului s-a realizat distribuirea a 40 de kit-uri cu încălțăminte și uniforme școlare, 40 de kit-uri de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă și urmează a fi distribuite 50 de kit-uri de igienă și 15 kit-uri pentru mamă și copil.

Activitatea de distribuire a kit-urilor de iarnă desfășurată în luna februarie a avut ca scop echiparea copiilor pentru perioada de iarnă-primăvară cu un set complet, care a cuprins geacă de iarnă, căciulă și guler, pantaloni groși din fâș, colanți și maletă, ciorapi și cizmulițe. Îmbrăcămintea fiind unul dintre lipsurile principale cu care se confruntă cei din cătunul Țâmpoceni, proiectul a căutat să acopere această nevoie prin intermediul acestor echipamente de îmbrăcăminte groasă, durabilă și de bună calitate.
La acest eveniment de distribuire a kit-urilor din data de 23.02.2024, în cătunul Țâmpoceni, comuna Păltinoasa, Județ Suceava, au fost prezenți părinții copiilor înscriși în proiect, mediatorul școlar, reprezentanți ai CenRes și nu în ultimul rând, domnul Lucian Dimitriu, inspector pentru problemele rromilor la Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Domnul inspector, implicat în discuțiile cu părinții din comunitate, a susținut și întărit mesajele transmise de organizatorii de la CenRes, subliniind importanța implicării active a părinților în educația, creșterea și participarea la școală a copiilor lor.
Această inițiativă este un pas important în asigurarea unui mediu adecvat pentru dezvoltarea și accesul copiilor din cătunul Țâmpoceni la școală și reflectă angajamentul continuu al celor de la CenRes și al Asociației Institutul Bucovina față de educația și binele comunității.

Împreună pentru o școală incluzivă!

Proiectul este derulat de Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava (CenRes) și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.998,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Pentru întrebări și informații suplimentare ne puteți contacta pe adresa de email: proiecte.cenres@gmail.com, pe adresa paginii de facebook a proiectului, https://www.facebook.com/Impreunapentruoscoala, sau la telefon +40230524128, persoană de contact: Sabrina Seserman.

Cu mulțumiri,

Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava – CenRes
Sabrina Seserman,
Coordonator Proiecte

DATE DE CONTACT

Nume: Sabrina Seserman
Functie: Coordonator Proiecte
Email: proiecte.cenres@gmail.com
Telefon: +40748771685
Website: https://www.facebook.com/Impreunapentruoscoala

Cuvinte cheie:

kit-uri, îmbrăcăminte, incluziune socială, acces la educație, școală incluzivă

Alte Comunicate de presa de Sanda Gafiuc:

Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale a distribuit în cadrul proiectului „Împreună pentru o școală incluzivă”, în luna februarie 2024, kit-uri cu îmbrăcăminte pentru copiii din cătunul Țâmpoceni, comuna Păltinoasa, județ Suceava.
Conferința SEPAL, marcând o etapă importantă în sprijinirea tinerilor NEET din Europa, a avut loc cu succes la Parlamentul European din Bruxelles pe data de 6 noiembrie 2023, fiind organizată de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.
Asociația Institutul pentru Parteneriat Bucovina lansează Campania de informare ”Prietenia ta, le face bine! Fii alături de ei!”, în data de 07.08. 2023, ora 12:00, la sediul Centrului Multifuncțional de Zi HOPE`S al Asociației Schitul Laura Lavrentie Rădăuți
ROUA Info Hub găzduiește prima expoziție a unor artiști ucraineni, din această locație
Asociația Institutul Bucovina - printre puținele organizații care continuă să ofere servicii suport pentru refugiații ucraineni