Femeile din România care suferă de o formă agresivă de cancer de sân au de acum un nou tratament

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproximativ 15% din toate cazurile de cancer de sân şi este mai întâlnit în rândul femeilor cu vârsta de până în 50 de ani. La pacientele care suferă de forma metastatică, boala progresează rapid, iar șansele de supraviețuire sunt mai mici la cinci ani de la diagnostic decât la alte subtipuri de cancer de sân[1].

Numele acestui tip de cancer provine de la faptul că la examenul histopatologic al tumorilor lipsesc trei tipuri de receptori, care altfel sunt identificați în majoritatea cazurilor de cancer de sân; este vorba de receptorii pentru estrogen, progesteron şi factorul uman de creştere epidermală (HER-2).[2]. Din cauza acestor caracteristici, cancerul de sân triplu negativ nu răspunde la tratamentele pe bază de hormoni sau la terapiile care ţintesc receptorii HER-2.

„Tratamentul cancerului de sân triplu negativ reprezintă o mare nevoie neacoperită în arsenalul terapeutic al oncologiei. Până în prezent, tratamentul specific pentru acest tip de cancer de sân era limitat la intervenţia chirurgicală şi/sau chimioterapie/radioterapie. Introducerea acestor tratamente noi pe bază de imunoterapie pot influenţa pozitiv rezultatele tratamentului şi creşte supravieţuirea pe termen lung a pacientelor, precum şi calitatea vieţii acestora.”, a declarat prof. dr. Şerban Negru, medic primar oncolog, preşedintele Asociaţiei OncoHelp.

Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Aceste tratamente aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.

„Ne bucurăm că pacientele care suferă de această formă agresivă de cancer pot beneficia de acum înainte de un tratament specific bazat pe imunoterapie. Am văzut cu speranţă că noul Plan Naţional de Combatere a Cancerului are printre obiective accelerarea introducerii terapiilor inovatoare. Sperăm ca acest obiectiv să rămână prioritar, pentru a oferi în sfârşit pacienţilor din România tratamente la standarde similare cu alte ţări dezvoltate”, a completat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, cu peste 2 milioane de cazuri noi în fiecare an[3]. În anul 2020, în România, au fost peste 12.000 cazuri noi diagnosticate de cancer de sân și aproape 4.000 decese ca urmare a acestei afecțiuni.[4] În acelaşi timp, rata de supraviețuire la 5 ani a pacientelor cu cancer de sân este de aproximativ 75% în România față de 83% în Uniunea Europeană.[5]

 

Despre cancerul de sân triplu negativ[6]
·       Are şanse mai mari de a metastaza şi recidiva în urma tratamentelor folosite până acum.
·       Este considerat o formă mai agresivă şi cu o speranţă de viaţă redusă, în principal din cauza lipsei tratamentelor ţintite pentru acest tip de cancer.
·       Apare mai des la femei cu vârsta de până în 50 de ani. Alte subtipuri de cancer de sân sunt mai întâlnite la persoane de peste 60 de ani.

***

Despre Roche

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inovează continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferențiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei și afecțiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.

Prezent pe piața românească încă din perioada interbelica, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992.  În anul 2005, grupul Roche ia decizia să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL, urmând ca activitatea reprezentanței din București să fie preluată de compania locală nou înființată.

Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă. Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro

Departamentul de Comunicare al Roche România: andrei.vlad@roche.com, 0728292664

[1] Li X et al. Triple-negative breast cancer has worse overall survival and cause-specific survival than non-triple-negative breast cancer. 2016;161(2):279-287.
[2] Pal SK et al. Triple negative breast cancer: unmet medical needs. Breast Cancer Res Treat. 2011;125(3):627–636.
[3] Globocan 2020 – Breast Cancer Factsheet, disponibil la: https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/20-Breast-fact-sheet.pdf
[4] Globocan 2020 – Romanian factsheet, disponibil la: https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
[5] Planul National de Combatere a Cancerului, http://www.ms.ro/plan-national-de-combatere-a-cancerului-2/
[6] BreastCancer.org. Triple Negative Breast Cancer https://www.breastcancer.org/symptoms/types/triple-negative

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Ioana Marosan:

marta, start-up-ul digital de îngrijire a vârstnicilor, anunță o mare rundă de finanțare prin care va continua să își dezvolte portofoliul în România. În urma unei investiții în valoare de 6,6 milioane euro, provenită de la fonduri de investiții de marcă din E
Roche lansează un test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă a virusului hepatitei C
Cel puțin 5 femei din 10 au măcar o infecție urinară în timpul vieții. Statisticile arată că este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, iar gravidele, lăuzele și pacientele aflate la menopauză reprezintă o categorie aparte predispusă la episoad
Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează „Soare Fără Pete”, campanie de prevenție a cancerului de piele, în perioada mai-septembrie 2022. Proiectul este deja la a șasea ediție, are cinci componente și o mulțime de acțiuni online și offline în București și
Sun Plaza organizează, în perioada 25-27 martie, cea de-a doua ediție a Târgului Educational pentru copii. Ultimul weekend din martie este despre “Învățare cu ËXTRA îndrumare, fără necunoscute.”