Galeria Zamca și Asociația Institutul Bucovina îi urează un sincer “La mulți ani!” maestrului și colaboratorului Mihai Pânzaru-PIM

Cu o tradiție organizatorică îndelungată, Asociația Institutul Bucovina dedică anual ziua de 16 ianuarie, organizării unui eveniment care marchează sub dublă semnificație aniversarea maestrului Mihai Pânzaru-PIM, mentor și colaborator, și totodată, începutul unei noi etape care ne duce mai aproape de împlinirea a două decenii de colaborare.

Astăzi, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 77 de ani și a 19 ani de parteneriat în numele artei, Galeria Zamca și Asociația Institutul Bucovina au găzduit vernisajul expoziției “Artă la Unison”, un manifest al îndrăgiților artiști suceveni, caricaturistul Mihai Pânzaru-PIM și fotograful Dimitrie Balint, dedicat Anului Cultural Ciprian Porumbescu – 2023. În acest context, invitații au participat și la lansarea de carte “Suceava – foto Balint”, creație a celui din urmă artist, moment care s-a bucurat de prezența drd. Delia-Ioana Leizeriuc, critic de artă și consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava. Lucrările pot fi vizionate gratuit, până la data de 31 ianuarie 2023, de luni până vineri în intervalul orar 09:00 – 17:00, la sediul Galeriei Zamca din incinta Asociației Institutul Bucovina – strada Zamca, numărul 17A (în spatele magazinului LIDL).

La ceas aniversar, surprizele au fost nelipsite de-a lungul evenimentului. În semn de recunoștință pentru dedicarea necondiționată, ambiția de neegalat și timpul investit în implementarea proiectelor de incluziune socială și formarea micilor artiști, Asociația Institutul Bucovina a lansat prima ediție a albumului “Artă – Creație – Inovație”, un omagiu adus maestrului Mihai Pânzaru-PIM. Materialul reprezintă o trecere în revistă a celor 16 expoziții care au ocupat loc de onoare în incinta Galeriei Zamca încă de la deschidere, în februarie 2021, și vizează promovarea culturii și a artiștilor plastici din județul Suceava, în vederea unei mai bune cunoașteri a activității acestora.

Volumul pune în lumină personalitatea maestrului, prin prisma criticului de artă drd. Delia – Ioana Leizeriuc: “Artist și prieten al artiștilor, călăuzitorul tinerilor creatori de frumos care sunt la început de drum, maestrul Pim este o persoană intuitivă, analitică și profundă și este mereu în

 

căutarea și cercetarea subiectelor serioase, de fond, ale vieții. Este o fire captivantă și captivată de filozofie, cultură, religie, etică, psihologie și nu numai. Dar, chiar dacă lumea spiritului predomină, este un om cu un temperament și o personalitate impunătoare, de mare anvergură.”

Galeria Zamca este un proiect al Asociației Institutul Bucovina, aflat sub coordonarea maestrului, curatorul acesteia, care din pasiune pentru cultivarea frumosului în comunitatea din care face parte, selectează atent și propune, lună de lună, proiecte artistice deosebite, care merită promovate în rândul sucevenilor. Dincolo de această misiune, în calitate de voluntar și mentor, Mihai Pânzaru-PIM sprijină dezvoltarea tinerelor talente, prin organizarea de ateliere de pictură și grafică, pentru micuții care aspiră să imprime o schimbare prin viziunea lor asupra lumii.

Începând din primăvara anului trecut, activitatea de formare se axează și pe incluziunea socială prin artă a copiilor refugiați din Ucraina, astfel că, prin intermediul Centrului de Urgențe Sociale Suceava și al Clever Children Suceava, locație tip afterschool, aceștia participă săptămânal la ore de desen grafic. Peste 80 din lucrările tinerelor talente au fost expuse în această toamnă la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava – una dintre locațiile de desfășurare a festivalului de film Ucraina-România “ROUA Film Fest”.

Mai mult, interesul pentru mentoratul tinerilor se evidențiază și prin participarea la sesiunile de instruire din cadrul proiectului Roma Civic, lansat de Asociația RYMA. În luna octombrie, prezent în localitatea Vama din județul Suceava, maestrul a vorbit tinerilor rromi despre artă și importanța de a avea un lider în comunitate, realizând în cele din urmă portrete ale tuturor participanților. Tradiția caricaturistică se extinde și în sfera proiectelor Erasmus+ implementate de Asociația Institutul Bucovina, fiind deosebit de apreciate de partenerii europeni care le primesc drept amintire a întâlnirilor de lucru la Suceava.

Cu ocazia aniversării, Asociația Institutul Bucovina dorește să transmită un sincer “La mulți ani!” maestrului Mihai Pânzaru-PIM. Vă mulțumim și vă admirăm pentru devotamentul și răbarea de care dați dovadă în a șlefui talentul generațiilor viitoare de adulți, și sperăm ca și în acest an să avem parte de o colaborare fructuoasă, în numele artei, al incluziunii sociale și al proiectelor pentru comunitate!

 

 

Pentru mai multe informații legate de proiectele Galeriei Zamca, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Ionuț Ruști, tel: 0230.524.128, e-mail: achizitii@bucovinainstitute.org. De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde veți descoperi cele mai recente activități.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Sanda Gafiuc:

Conferința SEPAL, marcând o etapă importantă în sprijinirea tinerilor NEET din Europa, a avut loc cu succes la Parlamentul European din Bruxelles pe data de 6 noiembrie 2023, fiind organizată de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.
Asociația Institutul pentru Parteneriat Bucovina lansează Campania de informare ”Prietenia ta, le face bine! Fii alături de ei!”, în data de 07.08. 2023, ora 12:00, la sediul Centrului Multifuncțional de Zi HOPE`S al Asociației Schitul Laura Lavrentie Rădăuți
ROUA Info Hub găzduiește prima expoziție a unor artiști ucraineni, din această locație
Asociația Institutul Bucovina - printre puținele organizații care continuă să ofere servicii suport pentru refugiații ucraineni
Galeria Zamca și Asociația Institutul Bucovina îi urează un sincer “La mulți ani!” maestrului și colaboratorului Mihai Pânzaru-PIM