Iaşi au semnat Declaraţia de Recunoaştere a Ţinuturilor Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa ca parte a României Mari

Aleşii locali ieşeni au aprobat Rezoluţia Unionistă de Aderare a Municipiului Iaşi la Proiectul Unirii Bucovinei cu România, într-o şedinţă solemnă organizată pe 27 noiembrie la Consiliul Local al Municipiului Iaşi.

În cadrul şedinţei, primarul Mihai Chirica a citit în prezenţa consilierilor locali “Declaraţia de Recunoaştere a faptului că Ţinuturile Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa sunt parte a României Mari”.

“Consiliul Local al Municipiului Iaşi, constituit în temeiul Legii 215/2001 privind administraţia publică locală, adoptă următoare declaraţie: Vom milita neabătut pentru denunţarea tratatului Ribbentrop-Molotov, atât de către noi, precum şi de ţările care au beneficiat de pe urma acestui rapt teritorial; vom sprijini pe toate căile legale schimburile permanente de cetăţeni dinspre Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa spre România, pentru a-şi desăvârşi educaţia, cultura şi întregirea spiritului de neam; vom căuta pe toate căile legale difuzarea către românii din Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa a cât mai multor manuale, cărţi, publicaţii diverse în limba română; ne angajăm să ajutăm integrarea atât a acestor ţinuturi, cât şi a ţărilor care le cuprind în ansamblul Uniunii Europene, pe care o dorim din ce în ce mai puternică şi mai dreaptă. Nu în cele din urmă, recunoaştem apartenenţa pe vecie la România Mare a teritoriilor reprezentând Bucovina de Nord, ţinutul Herţei şi toate ţinuturile moldoveneşti smulse din trupul sfânt al Ţării”, se menţionează în “Declaraţia de Recunoaştere a faptului că Ţinuturile Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa ca parte a României Mari”. Documentul a fost semnat de fiecare consilier local în parte.

Tot în cadrul şedinţei solemne a Consiliului Local, a fost citită Moţiunea de Unire a Bucovinei cu Regatul României, elaborată la 15 noiembrie 1918 şi adoptată prin vot, la Cernăuţi, pe 28 noiembrie 1918.

Reamintim că în şedinţa Consiliului Local din 30 martie a fost votată în unanimitate Rezoluţia de Aderare a Municipiului Iaşi la Proiectul de Unire a Basarabiei cu România. AGERPRES

DATE DE CONTACT

Nume: costel
Email: cucigerma1@gmail.com
Cuvinte cheie: romania mare,cernauti,herta,odessa

Alte Comunicate de presa de 632 :