conturi in euro

Iașiul ar putea avea un hub dedicat industriilor creative

Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) își exprimă intenția de a dezvolta, în parteneriat cu Primăria Iași,  primul hub din Iași dedicat exclusiv industriilor creative. Proiectul cultural „CREATIVE HUB”, denumit în mod conceptual Iași Creative Space își propune să creeze un spațiu experimental temporar cu deschidere națională și conectivitate internațională, care să conecteze industriile creative într-un spațiu adecvat susținerii ideilor tinerilor cu ajutorul antreprenorilor din industriile respective și să susțină arta, în toate formele ei.

 

Într-o perioadă în care pandemia provocată de COVID-19 a lovit puternic industriile creative, mai mult decât alte sectoare ale economiei, inițiativa FEPIC vine să ofere o mână de ajutor și o susținere suplimentară spre revenirea la o viață activă culturală, într-un oraș cunoscut la nivel mondial pentru numele sonore provenite din acest domeniu.

“Ne dorim să oferim industriilor creative din Iași un spațiu care să faciliteze contactul direct, schimbul de idei, practica, dezvoltarea de competențe etc. Un spațiu de conectare a jucătorilor consacrați de pe piața industriilor creative cu tinerii creativi, cu start-up-urile inovative, obiectul fiind crearea de produse inovative cu valoare adăugată mare, dar și valențe culturale educative și de dezvoltare a abilităților de învățare, educare și experimentare. Toate acestea având ca scop investiția pe termen lung în comunitatea ieșeană,” a declarat Irina Schrotter, președinte FEPIC.

Proiectul calcă pe urmele exemplelor lansate în București de către The Institute și CCC ( Centrul cultural clujean) propunându-și organizarea și desfășurarea unei agende care să cuprindă un număr important de evenimente și ateliere din zona culturală.

Primul obiectiv este identificarea unui spațiu care să poată găzdui în viitor un centru modern pentru industriile creative pe care să-l construim accesând fonduri europene, private și publice. Iași Creative Space dorește crearea de trafic cultural precum și un procent de rezidențe și are ca obiectiv final demonstrarea utilității unui asemenea spațiu creativ într-un oraș universitar de talia Iașului.

În primele două luni de la lansare acest spațiu ar trebui să găzduiască o serie de evenimente precum: Filit, Romanian Creative Week, Perform (Festival de teatru și artă performativă independentă), tabere de creație muzicală și un studio de producție virtuală.

Alegerea unui spațiu potrivit cu activitățile desfășurate și care la rândul lui să transmită creativitate este extrem de importantă, așa încât susținerea oferită de autoritățile locale este esențială în acest demers.

Partenerii inițiatori ai proiectului cultural Iași Creative Hub sunt: Asociația Industrii Creative, Asociația Română de Film și Televiziune – Creative Romanian Film Makers, agenția de inovație digitală CODE932, Digital Innovation Zone, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, agenția digitală de user experience și consultanță digitală Grapefruit, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, UPFR – Uniunea Producătorilor de Fonograme din România.

Semnatarii proiectului sunt: Felix Aftene, Cătălin Alionte, Florin Caracala, Andrei Radu Ciuhodaru, Andrei Cozlac, Andrei Dănilă, Georgiana Dragomir, Ciprian Iacob, Octavian Jighirgiu, Florin Luchian, Mihai Valentin Lupu, Bogdan Maxim, Mircea Meriacri, Irina Păcurariu, Irina Schrotter, Lucian Dan Teodorovici.

Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative și s-a înființat în Iași, în august 2011. FEPIC este reprezentată la nivelul Consiliului de Export al României. Patronatele individual, dar și Federația, sunt afiliate Uniunii Generale a Industriașilor din România și au astfel reprezentativitate națională conform legii patronatelor. În paralel, patronatele și/sau federația sunt afiliate sau în curs de afiliere la organismele naționale și europene în domeniu (ANEIR, Innovation Network Europe, European Creative Initiative etc.). Scopul imediat pentru care a fost înființată Federația Patronatelor din Industriile Creative este acela de a face din acest domeniu economic, unul recunoscut și cu un aport economic semnificativ în România.

Extra info

Asociația Industrii Creative a apărut în 2008, odată cu finalizarea proiectului de cartografiere a industriilor creative din Iași, derulat de British Council România, însă asociația a dobândit personalitate juridică abia în 2010. Încă de la început, AIC și-a dorit să dezvolte proiecte și produse care urmăresc creșterea industriilor creative, acordând o atenție deosebită antreprenoriatului și parteneriatelor din aceste domenii. Misiunea asociației este și în prezent de a promova și a crește rolul pe care industriile creative îl au în contextul economic și social la nivel național și european.

Aceasta funcționează în scopuri culturale, economice, sociale, educative și umanitare, și dorește să promoveze valori precum: excelența, creativitatea, inovația, inițiativa, pasiunea, performanța, autenticitatea, pragmatismul și perseverența.

Asociația Română de Film și Televiziune – Creative Romanian Film Makers (CRFM) a fost înființată în anul 2002 de către un grup de profesioniști în film și televiziune. În anul 2015, CRFM a devenit parte a Federației Patronatelor din Industriile Creative Românești. Încă de la intrarea în această federație patronală, CRFM a început organizarea unor grupuri de firme în vederea participării la târguri de prestigiu ale industriei. Astfel, începând din anul 2016 un număr de 36 de firme românești de profil, între care enumerăm Imagin8 Stories, Meridional Media, Victoria Baltag Production, Blue Film Production, Black Maria Films, Rofilco, On Vogue Casting, StudioSet Production, Alien Film Entertainment, Digital Cube, Chainsaw Europe Production, Strada Film International, etc. au participat la târguri precum Marche du Film, European Film Market, American Film Market, TIFFCOM Japan, MIPCOM Cannes dar și la acțiuni precum Sundance Film Festival sau NAB Show Las Vegas.

Rezultatele au fost contracte de producție, post producție și servicii adiacente de peste 10 milioane de euro în acești 3 ani.

CODE932 este o agenție de inovație digitală, fondată în 2006 și orientată spre zonele de Business Automation, Biometrie și Inteligența Artificială. Ca scop declarat are implementarea tehnologiei în proiecte care aduc plusvaloare reală în business-urile în care se implică si abordarea este una de la scop la execuție.

Digital Innovation Zone este primul hub de inovare digitală din Nord-Estul României, o comunitate de oameni, companii, start-up-uri, centre de educație, universități, centre de cercetare și inovare, care doresc să colaboreze și să dezvolte regiunea, implementând proiecte inovatoare, creative și folosind cele mai noi tehnologii. DIZ face parte din rețeaua internațională a Digital Innovation Hubs – active – pe platforma JRC și în colaborare cu Enterprise Europe Network.

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS este structura reprezentativă de tineret din județul Iași, înființată pe 18 aprilie 2019, având ca prim obiectiv implementarea Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”. În prezent FONTIS numără 33 de structuri de și pentru tineret din județ (asociații studențești, organizații profesionale și Consiliul Județean al Elevilor) alături de care își propune să elaboreze prima strategie de tineret a Iașului, să investească în capacitatea sectorului neguvernamental de tineret și să contribuie activ la dezvoltarea comunității.

Grapefruit este o agenție digitală de user experience și consultanță digitală care aduce inovație în domeniul digital de peste 20 de ani. Crede că cele mai bune soluții îmbină tehnologia de ultimă oră, business experience și designul centrat pe utilizatori. Agenția este implicată la nivel internațional fiind parteneră ani la rândul pentru World Information Architecture Day, a organizat primele Meet-up-uri pentru Digital Marketing din zona Moldovei și reprezentă un pol de excelență în domeniul ei de activitate, digital user experience, atât la nivel național cât și internațional.

MNLR Iași este o instituție culturală autonomă, având drept ordonator de credite Consiliul Județean Iași. A luat ființă ca instituție în toamna anului 1990, prin desprinderea secției de literatură din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Cuprinde 12 muzee și case memoriale: Muzeul „Vasile Pogor”, Bojdeuca „Ion Creangă” din Țicău, Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, Colecția „Istoria Teatrului Românesc”, Muzeul „Mihai Sadoveanu”, Muzeul „Nicolae Gane”, Muzeul „Mitropolit Dosoftei”, Muzeul „George Topîrceanu”, Casa Memorială „Otilia Cazimir”, Casa Memorială „Mihai Codreanu”, Casa Memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești și Muzeul „Constantin Negruzzi” din Trifești. La acestea se adăugă din 2021 încă patru muzee, cuprinse în proiectul Casa Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri din Iași: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Literaturii Române, Muzeul Teatrului Evreiesc din România, Muzeul Poeziei. Misiunea MNLR Iaşi este de a colecţiona, cerceta, conserva, restaura şi comunica patrimoniul cultural pe care îl are în administrare, precum şi de a-l valorifica prin iniţierea, organizarea şi desfăşurarea de proiecte şi programe culturale, inclusiv în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice sau cu alte instituţii de profil.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași este un veritabil centru de excelență al educației vocaționale, impunându-se în peisajul academic românesc și internațional prin integrarea a trei domenii majore ale artei – muzică, teatru și arte vizuale. Cei 160 de ani de existență ai UNAGE, împliniți în anul 2020, marchează maturitatea și forța instituției și contribuiția sa decisivă la dezvoltarea culturii româneşti şi universale. Prin valorizarea coerentă a limbajelor și esteticilor celor trei facultăți, UNAGE își afirmă statutul, unic în peisajul românesc, de pol major al dezvoltării dialogului interdisciplinar artistic. Conectată permanent la noile realități umane și artistice, la dinamica societății contemporane, UNAGE se preocupă în mod special, de proiectele pluri și interdisciplinare, atât prin practicile și instrumentele pedagogice folosite, cât și prin cercetarea și creația artistică asociate celor trei cicluri de studii: licență, masterat și doctorat. UNAGE promovează dialogul dintre arte, funcționând ca nod cultural, ca platformă de dialog între comunitatea academică – profesori, cercetători, studenți – și artiști din țară și străinătate, curatori și critici de specialitate și, nu în ultimul rând, publicul consumator de artă.

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași a fost înființată în baza Decretului 266/1950 ca urmare a dizolvării „Sindicatul Artelor Frumoase” ce funcționa în România din 1921. U.A.P.R Iași este o organizație neguvernamentală, nonprofit, de utilitate publică cu personalitate juridică ce se finanțează din fonduri proprii. U.A.P.R Iași își subordonează întreaga activitate principiului libertății de exprimare, a egalității în drepturi a membrilor săi, precum și promovării și apărării personalității creatoare a artiștilor plastici, în folosul individului și al societății.

U.A.P.R Iași promovează şi susţine nediscriminatoriu toate genurile de arte vizuale şi toate categoriile de artişti indiferent de vârstă, sex, naţionalitate, etnie sau confesiune, având astăzi 400 de membri implicaţi direct în viaţa culturală şi educaţională a municipiului Iași.

Uniunea Producătorilor de Fonograme din România este prima asociaţie profesională nonprofit a producătorilor de muzică înfiinţată în anul 1996 cu scopul de a apăra şi promova interesele profesionale, culturale şi morale ale membrilor săi în baza mandatului acordat de aceştia pentru gestionarea drepturilor lor conexe şi implicarea în activitatea de antipiraterie.

 

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Romanita Oprea:

Pandemia nu mai stă în calea evenimentelor muzicale și a fanilor care își doresc să se bucure de concerte de calitate. The Pub Universității declară deschis la blues și jazz, odată cu ediția de primăvară a Urban Blues Fest.
„Magia de acasă” este noua platformă de comunicare a hipermarketului cora în România, parte a demersului strategic global de repoziționare a brandului.
Cele mai mici comisioane de pe piață pentru tranzacții realizate cu carduri Visa sau Mastercard or via Apple Pay și Google Pay nu mai sunt rezervate doar marilor comercianți.
Liderul global al pieței de lifestyle de lux, grupul Quintessentially anunță cu bucurie extinderea în Europa Centrală și de Est.
Romanian Business Consult devine acționar unic al companiei ROPECO București, consolidându-și astfel poziția de lider integrator IT.