conturi in euro

ICDL se mapeaza complet pe DigComp si DigCompEdu

Ultimul raport DESI plaseaza din nou Romania pe ultimul loc in UE la indicele economiei si societatii digitale. Oamenii risca sa fie victime ale extinderii decalajului competentelor digitale, din cauza slabei constientizari a aptitudinilor digitale reale.

Pentru a intelege care sunt elementele cheie ale competentei digitale si modul de evaluare a acestora, Comisia Europeana a elaborat un cadru al competentelor digitale pentru cetateni (DigComp – The European Digital Competence Framework), dar si pentru profesori (DigCompEdu), care propun un set de competente digitale pentru atingerea obiectivelor legate de munca, invatare, petrecerea timpului liber si participarea in societate si ofera o referinta comuna pentru competentele digitale in Europa.

 

ECDL/ ICDL este standardul international pentru Competente Digitale care se aliniaza cel mai complet pe cadrele de referinta europene DigComp (The European Digital Competence Framework):

Modulele ECDL acopera toate cele 5 „domenii de competenta” DigComp.

Maparea programului ECDL catre DigComp a fost identificata ca exemplu de implementare de catre JRC (Joint Research Centre – Serviciul de Stiinte si Cunostinte al Comisiei Europene).

Raportul UNESCO a folosit DigComp pentru a evalua o serie de instrumente de competenta digitala. Pentru fiecare instrument, acesta a comparat rezultatele invatarii cu cele 21 de domenii de competenta DigComp. Dintre toate instrumentele evaluate, ECDL a avut cel mai mare numar de rezultate de invatare mapate catre DigComp.

ICDL Foundation a fost un factor activ in dezvoltarea acestui cadru, inca din etapele initiale.

In plus, ECDL/ ICDL este perfect compatibil si cu tipurile de competente digitale din cadrul european de referinta pentru profesori – DigCompEdu.

 

Romanii pot urca in clasamentul digitalizarii, iar competentele digitale certificate sunt solutia pentru eliminarea decalajului.

Adoptarea programelor internationale de certificare aduce valoare adaugata oricaror demersuri de dezvoltare a unor profiluri de competente digitale, prin asigurarea unei evaluari corecte, independenta, obiectiva, standardizata, in baza unor itemi dezvoltati de echipe de cercetatori si specialisti din intreaga lume, contribuind la raportarea la un nivel unitar de referinta privind competentele digitale ale romanilor, atat la nivel national, cat si european. Astfel, putem localiza strategiile europene de digitalizare si ne putem alinia cu profilurile digitale dezvoltate si recunoscute la nivel international, care se actualizeaza continuu.

 

Programe internationale de certificare, precum ECDL/ ICDL, sunt esentiale in procesul inevitabil de transformare tehnologica. ECDL/ ICDL ofera o metoda clara, standardizata si continuu actualizata de dezvoltare si probare corecta a competentelor digitale. Modulele ECDL/ ICDL testeaza competente IT esentiale, dar si lucrul cu aplicatii avansate.

 

ü  ECDL/ ICDL este cel mai raspandit standard global de certificare a aptitudinilor IT, aplicat in peste 100 de tari. Pana acum, peste 17 milioane de persoane din intreaga lume s-au inregistrat deja in program.

ü  ECDL Romania este Operatorul National al licentei, cu o retea de centre de formare si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, asiguram tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, profesorii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul certificarii ECDL.

ü  ICDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea si reputatia ECDL/ ICDL sunt construite pe 20 de ani de experienta in a asigura programe de certificare in 40 de limbi vorbite in intreaga lume. Succesul ECDL/ ICDL se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele ECDL/ ICDL de asigurare a calitatii.

Contact: marketing@ecdl.ro, 021 316 99 22, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania

DATE DE CONTACT

Nume: Irinuca Vaduva
Functie: Mk
Email: marketing@ecdl.ro
Telefon: 0213169922
Website: https://ecdl.ro/

Cuvinte cheie:

Digcomp, DigcompEdu, ECDL, ICDL, competente digitale, digitalizare, DESI, Romania, JRC, UNESCO, ECDL Romania, profil competente, digital skills, standard, profesori

Alte Comunicate de presa de Irinuca Vaduva:

Conferința Națională 3DUTECH – Modelează viitorul! a reunit lideri din educație, cercetare și industrie tech și a desemnat cele mai inovatoare proiecte AI For Good dezvoltate de liceeni din toată țara. Evenimentul a avut loc pe 22 mai 2025, la Universitatea Ro
Pe 22 mai 2025, la Universitatea Româno-Americană din București, se desfășoară una dintre cele mai relevante conferințe educaționale ale anului: 3DUTECH – Modelează viitorul!, susținută de ECDL Romania.
Într-o economie în care viteza de adaptare face diferența între succes și stagnare, Inteligența Artificială devine o necesitate pentru companiile mici și mijlocii. De astăzi, managerii și antreprenorii din România au la dispoziție un instrument esențial pentru
Într-un moment în care digitalizarea administrației publice este o prioritate strategică, ECDL Romania lansează campania DigiReady – Primul pas spre competențe digitale recunoscute, un demers dedicat funcționarilor publici din întreaga țară. Această inițiativă
20 de licee devin hub-uri AI, iar elevii din toată țara sunt invitați să participe la Concursul Național 3DUTECH 2025.Profesorii și elevii dintr-o rețea de 20 de licee din țară fac primii pași în utilizarea Inteligenței Artificiale prin certificarea interna