ICDL se mapeaza complet pe DigComp si DigCompEdu

Ultimul raport DESI plaseaza din nou Romania pe ultimul loc in UE la indicele economiei si societatii digitale. Oamenii risca sa fie victime ale extinderii decalajului competentelor digitale, din cauza slabei constientizari a aptitudinilor digitale reale.

Pentru a intelege care sunt elementele cheie ale competentei digitale si modul de evaluare a acestora, Comisia Europeana a elaborat un cadru al competentelor digitale pentru cetateni (DigComp – The European Digital Competence Framework), dar si pentru profesori (DigCompEdu), care propun un set de competente digitale pentru atingerea obiectivelor legate de munca, invatare, petrecerea timpului liber si participarea in societate si ofera o referinta comuna pentru competentele digitale in Europa.

 

ECDL/ ICDL este standardul international pentru Competente Digitale care se aliniaza cel mai complet pe cadrele de referinta europene DigComp (The European Digital Competence Framework):

Modulele ECDL acopera toate cele 5 „domenii de competenta” DigComp.

Maparea programului ECDL catre DigComp a fost identificata ca exemplu de implementare de catre JRC (Joint Research Centre – Serviciul de Stiinte si Cunostinte al Comisiei Europene).

Raportul UNESCO a folosit DigComp pentru a evalua o serie de instrumente de competenta digitala. Pentru fiecare instrument, acesta a comparat rezultatele invatarii cu cele 21 de domenii de competenta DigComp. Dintre toate instrumentele evaluate, ECDL a avut cel mai mare numar de rezultate de invatare mapate catre DigComp.

ICDL Foundation a fost un factor activ in dezvoltarea acestui cadru, inca din etapele initiale.

In plus, ECDL/ ICDL este perfect compatibil si cu tipurile de competente digitale din cadrul european de referinta pentru profesori – DigCompEdu.

 

Romanii pot urca in clasamentul digitalizarii, iar competentele digitale certificate sunt solutia pentru eliminarea decalajului.

Adoptarea programelor internationale de certificare aduce valoare adaugata oricaror demersuri de dezvoltare a unor profiluri de competente digitale, prin asigurarea unei evaluari corecte, independenta, obiectiva, standardizata, in baza unor itemi dezvoltati de echipe de cercetatori si specialisti din intreaga lume, contribuind la raportarea la un nivel unitar de referinta privind competentele digitale ale romanilor, atat la nivel national, cat si european. Astfel, putem localiza strategiile europene de digitalizare si ne putem alinia cu profilurile digitale dezvoltate si recunoscute la nivel international, care se actualizeaza continuu.

 

Programe internationale de certificare, precum ECDL/ ICDL, sunt esentiale in procesul inevitabil de transformare tehnologica. ECDL/ ICDL ofera o metoda clara, standardizata si continuu actualizata de dezvoltare si probare corecta a competentelor digitale. Modulele ECDL/ ICDL testeaza competente IT esentiale, dar si lucrul cu aplicatii avansate.

 

ü  ECDL/ ICDL este cel mai raspandit standard global de certificare a aptitudinilor IT, aplicat in peste 100 de tari. Pana acum, peste 17 milioane de persoane din intreaga lume s-au inregistrat deja in program.

ü  ECDL Romania este Operatorul National al licentei, cu o retea de centre de formare si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, asiguram tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, profesorii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul certificarii ECDL.

ü  ICDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea si reputatia ECDL/ ICDL sunt construite pe 20 de ani de experienta in a asigura programe de certificare in 40 de limbi vorbite in intreaga lume. Succesul ECDL/ ICDL se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele ECDL/ ICDL de asigurare a calitatii.

Contact: marketing@ecdl.ro, 021 316 99 22, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Nume: Irinuca Vaduva
Functie: Mk
Email: marketing@ecdl.ro
Telefon: 0213169922
Website: https://ecdl.ro/

Cuvinte cheie:

Digcomp, DigcompEdu, ECDL, ICDL, competente digitale, digitalizare, DESI, Romania, JRC, UNESCO, ECDL Romania, profil competente, digital skills, standard, profesori

Alte Comunicate de presa de Irinuca Vaduva:

ICDL – The Digital Skills Standard, identitatea de brand a celui mai raspandit standard de certificare a competentelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL pana recent, este o implementare exemplara a DigComp (The European Digital Competence Framework) si Di
Peste 120 000 de elevi şi-au echivalat proba de Competenţe Digitale de la Bacalaureat cu ECDL, până în 2022. Liceenii care obţin ECDL PROFIL BAC nu mai susţin această probă. Pentru învățământul de astăzi, este esențial ca elevii şi profesorii să îşi dezvolte
Peste un sfert dintre români s-au aflat în situația în care au ratat o avansare sau angajare din cauza lipsei unei certificări de competențe digitale, potrivit unui studiu local ICDL. ECDL Romania anunță parteneriatul cu Radio Guerrilla, prin care beneficiezi
Programul Digital Citizen ofera acces la lumea online inclusiv persoanelor varstnice, cele mai expuse riscului de izolare digitala. ECDL Romania continua programul de educatie digitala pentru seniori prin parteneriatul incheiat cu Asociatia Niciodata Singur.
Pentru invatamantul de astazi, este esential ca elevii si profesorii sa isi dezvolte abilitati IT solide. Numai asa scolile pot beneficia de toate oportunitatile si facilitatile pe care le aduce tehnologia online in invatare si predare. Programele internationa