Alături de alte organizații active în domeniu la nivel internațional, RASCI marchează în perioada 18-24 noiembrie Săptămâna Îngrijirii Personale, printr-un demers care să sublinieze importanța informării corecte și a responsabilizării oamenilor cu privire la gestionarea propriei stări de sănătate.
Îngrijirea personală implică recunoașterea simptomelor unei afecțiuni, precum și abilitatea de a recunoaște dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru adresarea acestora. Totodată, îngrijirea personală include și automedicația rațională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu prescripție medicală sau fără, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.
„Sănătatea este cel mai prețios lucru pe care îl avem și ne dorim cu toții să rămânem sănătoși. De aceea credem că îngrijirea personală, care include și automedicația responsabilă, este și ar trebui să fie întotdeauna prima alegere și primul pas în domeniul asistenței medicale. Prin intermediul acesteia, putem să avem grijă de sănătatea noastră în mod eficient și convenabil, în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății, după cum este necesar,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.
Săptămâna Îngrijirii Personale este organizată de către Self Care Forum încă din 2010, cu obiectivul de a promova îmbunătățirea educației pentru sănătate și responsabilizarea cetățenilor referitor la autogestionarea stării de sănătate. Începând cu acest an, RASCI se alătură inițiativei, pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare asupra importanței și a beneficiilor îngrijirii personale eficiente, atât în rândul cetățenilor, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății și al sistemului de sănătate.
„Prin promovarea beneficiilor pe care le au produsele din această categorie, îmbunătățirea educației pentru sănătate, promovarea transparenței și a unui mediu concurențial corect la nivelul industriei, precum și prin colaborarea cu autoritățile de reglementare din domeniu, putem contribui cu toții la extinderea și consolidarea rolului extrem de important pe care îngrijirea personală îl are în cadrul sistemelor de sănătate din întreaga lume,” adaugă Diana Mereu.
RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată a acestor categorii de produse prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România.
În acest sens, asociația desfășoară campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educațional asumat pe termen lung, care își propune să contribuie la informarea si educarea consumatorilor și pacienților români cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate.
Despre RASCI
RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro, reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Pfizer, Fildas, Antibiotice, Berlin-Chemie, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen și Angelini.
Asociația urmărește în toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație „Despre sănătate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/. Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora.
RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.