Institutul Bucovina a participat la prima mobilitate Erasmus+ organizată fizic în luna Ianuarie, în Reunion (Franța)

Patru membri ai Institutului Bucovina au reprezentat România la prima întâlnire internațională din cadrul proiectului  Erasmus+ M-Learn, care a avut loc în perioada 19-22 Ianuarie 2021 în insula Reunion din Oceanul Indian, parte a Republicii Franceze.

2020 a fost un an dificil pentru mobilitățile Erasmus, întrucât pandemia de coronavirus a impus restricții de călătorie, iar activitățile cu un număr mare de persoane nu au mai avut loc din cauza riscului ridicat de infectare. Astfel, întâlnirea din Reunion a fost prima mobilitate la care Institutul Bucovina s-a bucurat de posibilitatea participării fizice.

Proiectul M-Learn “Mentorat pentru schimbări sociale și învățare pe tot parcursul vieții”,  2020-1FR01-KA204-079933 își propune utilizarea inovatoare a mentoratului pentru schimbarea socială și învățarea pe tot parcursul vieții, care să permită formatorilor, profesorilor, tutorilor, mentorilor și antreprenorilor din 6 țări să realizeze un schimb de bune practici în folosirea mentoratului pentru dezvoltare comunitară și incluziune socială a grupurilor vulnerabile. Acesta se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, din Noiembrie 2020 până în Octombrie 2022, sub coordonarea Asociației Ici & Ailleurs din Franța și în parteneriat cu organizaţii din Spania, Belgia, Slovenia, Bulgaria și România, prin Institutul Bucovina.

Activitățile desfășurate pe parcursul celor 4 zile au debutat pe 19 Ianuarie cu întâlnirea de management de proiect, care a reunit reprezentanți ai tuturor organizațiilor partenere. Aceștia au discutat punctual programul activităților, au dezbătut procesul de management, au stabilit un parcurs al etapelor de implementare, aducând totodată în discuție strategiile de comunicare și alte aspecte organizatorice și financiare.

În zilele care au urmat, partenerii au participat la diferite workshop-uri în La Cité des métiers de la Reunion, făcând schimb de bune practici în ceea ce privește mentoratul pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, aceștia au purtat discuții pe diferite tematici precum realitatea virtuală în incluziunea socială, caracteristicile grupurilor țintă, urmate de prezentarea unor alte programe de formare profesională și mentorat.

Primul exemplu a fost cel al proiectului “JEME” destinat tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă, prin care se dorește dezvoltarea competențelor individuale prin educație non – formală, adică personal coaching prin sport, cultură și activități destinate cetățenilor. A urmat apoi un exemplu din partea armatei, prezentat de către locotenentul – colonel Delatouche. Este vorba despre RSMAR, un program de formare găzduit în cadrul unei structuri militare, cu supervizare și mentorat din partea armatei.

 

Următoarele întâlniri de proiect urmează să fie găzuite de partenerii din Slovenia, Spania și România, vizita la Institutul Bucovina fiind programată pentru luna Octombrie.

Pentru mai multe informații despre proiectul Erasmus+ M – Learn, persoana de contact este Petru Vasile Gafiuc, președintele Institutului Bucovina. Tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org

DATE DE CONTACT

Nume: Alina Adomnicăi
Functie: Responsabil comunicare & social media
Email: media@bucovinainstitute.org
Telefon: 770367769
Website: www.bucovinainstitute.org
Cuvinte cheie: proiect, mentorat, Erasmus, mobilitate, Reunion, Institutul Bucovina, Franţa

Alte Comunicate de presa de 307 :