Limbi străine, beneficiile cunoașterii lor pentru angajat și companie

Să vorbești una sau mai multe limbi străine reprezintă un avantaj pe piața muncii. Abilitatea în comunicare poate aduce beneficii considerabile atât pentru angajat, cât și pentru angajator. La nivel internațional, studiile arată că țările în care un procent mare din forța de muncă vorbește fluent una din cele mai folosite limbi străine generează un aport mai mare la creșterea Produsului Intern Brut (PIB). În prezent, companiile sunt motivate să angajeze și să investească în personal cu aptitudini lingvistice. Angajații bilingvi ajung astfel să se bucură de venituri mai mari.

Multilingvism tradus în PIB

Angajații bilingvi constituie un atu pentru companiile ce activează pe piețe internaționale. Totodată, pe plan intern, angajații bilingvi ajută în relația cu clienții din comunitățile de minorități. Acest fapt se remarcă în cazul Elveției, ca urmare a faptului că cetățenii folosesc mai multe limbi naționale. Germana, franceza și italiana sunt toate limbi oficiale în Elveția. Se estimează că aici, practica multilingvistă contribuie în prezent cu până la 10% din PIB. Acest lucru demonstrează că abilitățile lingvistice ale angajaților deschid mai multe piețe pentru operatorii economici, aducând în acest fel beneficii întregului sistem economic.

Pentru companiile în dezvoltare, competențele lingvistice ale angajaților joacă un rol important în extinderea pe plan internațional. Acest lucru e adevărat fie că e vorba de engleză sau de alte limbi străine vorbite. Într-un studiu efectuat de Economist Intelligence Unit (citat în Raportul EF EPI din 2019, https://www.ef.com/__/~/media/centralefcom/epi/downloads/full-reports/v9/ef-epi-2019-english.pdf), managerii spun că stăpânirea unei limbi străine poate spori considerabil relațiile într-o piață nou accesată. Totodată, 79% din companiile care investesc în competențele de limba engleză ale angajaților au remarcat o creștere graduală a vânzărilor.

La nivel individual, dacă vorbești două sau mai multe limbi te evidențiezi în procesul de angajare. Cariera ta se poate îmbunătăți, crescând șansele să-ți găsești un job pe plan internațional. Comunicarea directă te ajută să înțelegi piețele la nivel global și, de asemenea, să înțelegi nevoile clienților, ale furnizorilor și ale partenerilor străini. Studiile din SUA au arătat că cererea de angajați bilingvi s-a dublat în ultimii cinci ani și mai mult de 40% din companiile americane doresc să angajeze personal bilingv.

Câștiguri sporite pentru vorbitorii de limbi străine

Competențele în comunicare sunt căutate de către angajatorii care încearcă să construiască un business competitiv și sunt luate în considerare la interviuri. Aceste competențe devin din ce în ce mai importante pe măsură ce progresezi în poziții de management. Odată ce ne apropiem de nivelurile de conducere, importanța comunicării devine din ce în ce mai pronunțată. Managerii bilingvi sunt din ce în ce mai apreciați și mai căutați, iar agențiile de recrutare și liderii în industrie recunosc această importanță, poziționându-i pe aceștia ca favoriți pentru administrarea echipelor locale, cât și în întreținerea relațiilor pe plan global.  Un studiu din SUA estimează că managerii bilingvi câștigă în medie mai mult cu $3,000 pe an decât cei monolingvi.

Indexul anual EF English Proficiency arată că angajații care au cunoștințe mai dezvoltate de engleză sunt primii promovați. În cadrul EF EPI din 2019, România a demonstrat un grad înalt de cunoștințe la limba engleză. Astfel s-a clasat pe locul 16, după Ungaria și înaintea Serbiei. Indexul EPI este cel mai mare studiu ce compară cunoștințele de limba engleză din 100 de țări și teritorii. Studiul corelează rezultatele a peste 2,3 milioane de persoane care au susținut testul EF Standard English Test (EF SET).  Puteți citi mai multe despre EF EPI (English Proficiency Index) pe site-ul Qdays Educational. Qdays este reprezentantul oficial EF în România, oferind oportunități de studiu în străinătate și cursuri de limba engleză online (https://www.qdays.ro/cursuri-online).

Este evident că se remarcă beneficii economice clare în competențele de limbi străine la nivel de populație. Dacă vorbim mai multe limbi străine, suntem de asemenea mai deschiși și ne conectăm mai ușor cu diverse culturi din jurul lumii. Acest lucru va genera mai multă înțelegere și toleranță la nivel global.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Andrei Henegar:

Cunoașterea unei limbi străine este un beneficiu pentru angajat și pentru companie. De la creșteri salariale la creșterea prezenței pe piețe internaționale.