conturi in euro

Nou studiu științific despre efectele consumului moderat de bere pentru sănătate: Berea consumată moderat nu provoacă reflux gastroesofagian

București, 28 noiembrie 2017: Refluxul gastroesofagian este una dintre afecțiunile des întâlnite în rândul populației adulte, strâns legată de stilul de viață și alimentație. Mâncarea bogată în grăsimi și consumul de băuturi carbogazoase au fost frecvent asociate cu apariția refluxului gastroesofagian.

Berea s-a dovedit însă a avea un efect diferit. Fiind obținută în urma unui proces de fermentare, berea a suscitat interesul cercetătorilor Universității Complutense din Madrid care în colaborare cu centrul de informare Cerveza y Salud din Spania și-au propus să distrugă mitul care asocia inclusiv consumul de bere cu disconfortul digestiv și acumularea de gaze intestinale în exces.

Astfel, în perioada 2014 – 2016 a fost analizat consumul moderat de bere în relație cu trei dimensiuni: evaluarea simptomelor digestive, acomodarea gastrică și evaluarea refluxului gastroesofagian.

Cercetarea a fost realizată pe un grup format din 30 adulți sănătoși, cu vârste de peste 18 ani, care nu prezentau simptome digestive frecvente sau reflux gastroesofagian. Obiectivul principal al studiului a urmărit să identifice potențiala asociere a consumului moderat de bere cu sau fără alcool cu următoarele simptome digestive: aciditate gastrică, regurgitație sau sațietate precoce în perioada postprandială. Rezultatele au arătat că berea, cu sau fără alcool, nu provoacă simptome ale sindromului dispeptic (greață, jenă epigastrică, hiperaciditate, arsuri gastrice, balonare, regurgitații) sau tulburări gastrointestinale atunci când este consumată moderat. De asemenea, nu modifică refluxul gastroesofagian postprandial atunci când este consumată moderat, înainte de prânz sau cină.  

Concluziile acestui proiect sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea domeniului de cercetare, în ansamblu, dar și pentru demersul nostru de a furniza informații valoroase cu privire la rolul pe care consumul moderat de bere îl are pentru organism. Iată că, după ce mitul burții de bere a fost contrazis de rezultatele unui studiu derulat în România, cercetătorii spanioli demontează un alt mit – acela că berea, o băutură fermentată, provoacă reflux gastroesofagian”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi pentru femei sau 660 ml/zi pentru bărbați. Consumată moderat și responsabil, berea poate face parte dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat.

 

*****

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

 

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Alexandra Barbu:

Societatea DATE EVENTS SRL, a inceput la data de 01.2021 implementarea proiectului finantat prin masura „ Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”
Organizatorul de petreceri premium, the date., lansează pe 5 septembrie invitația la „the sophisticated picnic”.
Grupul SofMedica împreună cu Ambasada Israelului în România au reunit printr-o videoconferință companii producătoare la nivel global de tehnologii medicale
Moody's Investors Service a anunțat rating-urile din punct de vedere al criteriului solvabilității financiare (Insurance Financial Strength - IFS)
În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus iar în România sunt deja înregistrate un număr de 48 de cazuri