conturi in euro

Nuclearelectrica și CEAE susțin educația STEM în sistemul formal de învățământ din România

Nuclearelectrica se alăƒturムeforturilor Centrului de Evaluare și Analize Educaționale de a promova educația STEM în sistemul de învățăƒmânt formal din România. Cu sprijinul Nuclearelectrica, CEAE a organizat un curs de formare care sムpregăteascムprofesori de științe din șapte noi județe pentru a deveni formatori acreditați. Aceștia le vor oferi cadrelor didactice din Cluj, Tulcea, Ialomița, Galați, Dolj, Alba și Dâmbovița  instrumente eficiente de predare a științelor exacte prin metode active, care sムle trezeascムelevilor curiozitatea fațムde lumea înconjurăƒtoare și sムle dezvolte mecanismele de gândire și spiritul critic.

 

Astfel, 11 formatori vor putea îndruma și sprijini peste 550 de profesori sムaplice la clasムmetoda investigației, o metodムmodernムde predare, care pune accent pe ”elevul învațムca sムfacă”, în loc de ”elevul învațムca sムștie”. Profesorii vor putea sムrenunțe la stilul abstract de predare, bazat pe enunțarea teoremelor, a formulelor și definițiilor și pe rezolvarea de probleme dupムrețete predefinite. Acestea vor fi înlocuite cu metode interactive, care săƒ-i facムpe elevi sムajungムsinguri la explicațiile fenomenelor discutate la ore. Drept urmare, peste 15.000 de elevi, beneficiari ai avantajelor acestei abordăƒri, vor avea șansa sムînvețe sムgândeascムcorect și structurat.

Educația occidentalムpune tot mai mult accent pe studiul și aprofundarea științelor, tehnologiei și matematicii – încadrate sub denumirea genericムde educație STEM, care dezvoltムcompetențele și abilitățile necesare integrăƒrii cu succes pe piața forței de muncムpentru generațiile viitoare. În acest context, CEAE formeazムprofesorii de științe din România astfel încât sムpoatムaduce la clasムaceeași abordare ca și profesorii din țăƒrile cu sisteme educaționale performante, care aplicムcu succes metoda investigației de ani de zile.

Deși pot fi considerate pionierat în România, demersurile CEAE sunt susținute de companiile care au înțeles cât de necesarムeste promovarea educației STEM și în rândul elevilor noștri și alocムbugete pentru formarea  în acest sens a profesorilor, ca parte din programele lor de CSR. Pentru cムdoar o societate educatムpoate vorbi de inovație și progres tehnologic, tot mai multe companii se implicムîn sprijinirea unor intervenții strategice în sistemul de educație, care sムle asigure peste câțiva ani o forță de muncムcare sムaibムcompetențele de care au nevoie.

SN Nuclearelectrica SA a decis sムse alăƒture proiectului CEAE, în cadrul politicii sale de responsabilitate social corporatistăƒ, fiind direct interesatムde pregăƒtirea tinerelor generații de specialiști în științe, prin utilizarea unor metode inovative, bazate pe demonstrație.

Industria nuclearムdin România are nevoie de specialiști, de forțムde muncムînalt calificatăƒ, de un set specific de abilități, aptitudini și abordare și de dedicație, deoarece combinația dintre cunoaștere și implicare conduce la obținerea unor rezultate deosebite. Ne intereseazムsムcreăƒm o punte de legăƒturムcu profesorii și elevii și sムne oferim sprijinul în susținerea pregăƒtirii educaționale și ulterior sムputem atrage acești tineri spre domeniul nuclear, domeniu care oferムmulte posibilități de dezvoltare atât prin prisma operațiunilor curente, dar și prin cea a proiectelor de investiții. Vrem sムimplicăƒm industria nuclearムcât mai mult în dezvoltarea unor abilități și formarea de aptitudini în așa fel încât sムcontribuim constant la o integrare eficientムa tinerilor în piața de muncăƒ, cu precăƒdere în industria nuclearăƒ. Energia nuclearムeste o sursムa viitorului, așadar ne construim acest viitor” a declarat Cosmin Ghițăƒ, Director General Nuclearelectrica.

 

În 2020, primele trei abilități de care vor avea nevoie angajații vor fi rezolvarea de probleme complexe, gândire criticムși creativitate. Iar aceste abilități pot fi dezvoltate, în special, prin modernizarea metodelor de învățare la clasムa științelor.

 

Chiar dacムla început societatea  a fost mai refractarムîn a susține cauze strategice, ar fi de dorit sムînțeleagムcムmiza schimbăƒrii în educație trebuie sムfie România celor mulți și bine pregăƒtiți. Iar acest lucru nu se poate realiza făƒrムsăƒ-i ajutăƒm pe profesori sムutilizeze metode moderne de învățare, cu ajutorul căƒrora sムle retrezeascムcuriozitatea naturalムcopiilor. Vorbim de abandon școlar, dar acesta nu apare doar din cauze sociale sau financiare. Apare și din lipsa unei relații între ceea ce se predムla școalムși viața de zi cu zi a elevilor. În ce măƒsurムaceștia sunt implicați în activitățile din timpul orelor, încurajați sムrăƒspundムși sムparticipe, făƒrムfrica cムvor fi sancționați pentru orice greșealăƒ? Atunci când ei nu pot face corelații și nu-și pot explica fenomenele cu ajutorul a ceea ce au înțeles în timpul orelor, considerムcムșcoala este irelevantムși o abandoneazăƒ.

Metodele promovate de CEAE îi ajutムpe profesori sムlucreze și sムvalorifice potențialul din fiecare elev, nu doar al celor care sunt peste medie” a declarat Cristian Hatu, membru fondator CEAE.

Nuclearelectrica este una dintre companiile mari care s-au alăƒturat recent demersurilor CEAE de a readuce științele în viața copiilor, militând pentru alfabetizarea științificムîn rândul elevilor.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Raluca Popescu:

Cu sprijinul Nuclearelectrica, CEAE a organizat un curs de formare care să pregătească profesorii științe din 7 noi județe pentru a deveni formatori acreditați.