O gură de aer proaspăt pentru comunitatea de rromi din țara noastră: Un nou film de lungmetraj dublat în rromani (România)

Luni, 26 iulie 2021, va fi lansată online prima parte a filmului de lungmetraj cu titlul Daniel, un om al credinței dublat în limba rromani (România), pe site-ul jw.org. Partea a II-a a producției va fi disponibilă tot online începând cu 16 august 2021.

Traducerea și dublarea în rromani a acestui proiect a durat peste șase săptămâni și a implicat colaborarea a peste 60 de traducători, interpreți, editori și regizori din România. În traducerea filmului s-a folosit un limbaj care să poată fi înțeles de cât mai mulți vorbitori de rromani din România. Acest lucru a fost posibil deoarece s-au folosit traducători care vorbesc diverse dialecte din diferite zone ale țării. În plus, echipa de editare a folosit la înregistrări atât persoane care au învățat această limbă, cât și vorbitori nativi de rromani. Un membru al echipei de traducere și editare a spus: „Nu a fost ușor să găsim un corespondent la fiecare replică pentru a fi înțeleasă de toți rromii și să [sune] cât mai «țigănește». Dar colaborarea ne-a ajutat să găsim cele mai bune variante”. Referitor la eforturile depuse pentru a finaliza filmul, un alt membru al echipei a spus: „A fost un proiect deosebit care la început ni s-a părut greu … . Însă pe parcursul proiectului … după fiecare parte pe care o vizionam, … ne dădeau lacrimile”.

După ce a urmărit trailerul filmului în rromani, un bărbat i-a spus celui ce i-a trimis link-ul: „Mamă, …[e] în țigănește! Trimite filmul să îl văd acum”. Aflând că filmul se va lansa abia pe 26 iulie 2021, el a continuat: „Te rog din inimă să nu uiți să îl trimiți să îl văd și eu cu ai mei”. Trailerul filmului poate fi vizionat accesând site-ul jw.org și navigând la BIBLIOTECĂ > Materiale Video > Producții speciale. Acesta este disponibil în multe dialecte rromani, printre care și rromani (România).

Lungmetrajul bazat pe Biblie durează în total două ore și prezintă viața profetului Daniel, așa cum o dezvăluie Cuvântul lui Dumnezeu. El arată cum a reacționat profetul Daniel când a trecut prin probleme care i-au pus la încercare credința. Se estimează că peste 40 000 de persoane vorbitoare de rromani din România și din străinătate vor urmări filmul. Întreaga producție poate fi urmărită și descărcată gratuit de pe site-ul jw.org, acesta fiind disponibil în 1 034 de limbi, printre care și limba rromani (România). Toate materialele bazate pe Biblie de pe site pot fi citite și descărcate gratuit, indiferent de limbă.

Pentru mai multe detalii sau un interviu ne puteți contacta folosind informațiile de mai jos.

Biroul de Informaţii Publice

Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”

021 302 75 03, (+4) 0770 315 146

birouldeinformatiipublice.ro@jw.org

Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552

Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Nume: Ionuț Moraru
Functie: Purtător de cuvânt
Email: birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Telefon: 0770 315 146
Website: https://www.jw.org/ro/martorii-lui-iehova/congrese/drama-biblica-trailer-daniel/

Cuvinte cheie:

iehova, congres, regional, daniel, credinta, 2021

Alte Comunicate de presa de MOraru Ionut:

La 7 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o decizie remarcabilă împotriva Rusiei și în favoarea Martorilor lui Iehova.
Vineri, 15 aprilie 2022, se împlinesc 1989 de ani de la moartea și învierea lui Isus Cristos. Data de 15 aprilie corespunde celei de 14 nisan din vechiul calendar ebraic, când evreii din secolul I celebrau Paștele.
O națiune este cucerită, iar membrii unei familii sunt despărțiți. Își va păstra Daniel credința?
Vă invităm cu căldură să urmăriți congresul de trei zile al Martorilor lui Iehova. Din cauza pandemiei de COVID-19, congresul de anul acesta va fi prezentat online, pe jw.org. Sesiunile vor fi postate treptat în lunile iulie și august.
Martorii lui Iehova celebrează „Cina Domnului” sâmbătă, 27 martie 2021, după apusul soarelui