O perspectivă optimistă pentru educația digitală

ECDL Romania a găzduit vizita de studiu a unei delegații internaționale de participanți la Forumul Global OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) , care au avut ocazia să  vadă modul în care utilizăm tehnologii de vârf, precum inteligența artificială, imprimarea 3D sau robotica, în cadrul programelor dezvoltate de compania noastră. Discuțiile s-au concentrat pe importanța standardelor calitative pentru o digitalizare eficientă.

Forumul Global  a inclus în agenda sa pentru participanții din statele membre ale OCDE și cunoașterea unor experiențe din România în domeniul tematicii reuniunii. În acest context, experiența ECDL Romania a fost considerată relevantă prin abordările inovatoare și identificarea unor bune practici în educația digitală, care integrează tehnologii actuale, precum inteligența artificială, imprimarea 3D sau robotica.

Reprezentanți ai mediului de afaceri și academic din România (Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Universitatea Politehnică și Academia de Studii Economice București), alături de participanți la Forumul Global OCDE și reprezentanți ai Ministerului Educației, au discutat necesitatea competențelor digitale relevante, într-o lume tot mai conectată tehnologic. A fost evidențiată importanța colaborării între sectorul public și cel privat pentru democratizarea accesului la educația digitală de calitate și  adecvarea anticipativă la cerințele pieței muncii.

Participanții au  formulat opinii favorabile existenței unor standarde care să certifice calitatea programelor de formare, ca o condiție implicită a unei strategii de digitalizare de succes. În plus, aceștia au fost de părere că trebuie depășită frica generală de o evaluare realistă și riguroasă a competențelor digitale, componentă esentiala în obținerea și măsurarea rezultatelor dorite. Discuțiile au avut, între altele, ca referință programul ICDL – The Digital Skills Standard pentru stabilirea unor repere internaționale de certificare a competențelor digitale.

„Suntem onorați să primim o delegație atât de prestigioasă și să împărtășim experiențele noastre în promovarea competențelor digitale și a inovației în educație. România se află într-un punct crucial, în care trebuie să aleagă între a urma un drum clar, bazat pe standarde de calitate și eficiență, și riscul unor intervenții izolate, poate unele superficiale și neperfomante, care nu vor conduce spre digitalizarea ce poate face diferența în favoarea competitivității. Vizita din cadrul Forumului Global confirmă direcția eforturilor noastre constante pentru pregătirea viitoarei generații de profesioniști digitali.” – Irinuca Văduva, General Manager, ECDL Romania.

 

ICDL – The Digital Skills Standard este  noua identitate de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competenţelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent.

ECDL Romania, Operatorul National al licenței ECDL/ ICDL, continuă să joace un rol esențial în promovarea competențelor digitale pentru noile tehnologii și a alfabetizării digitale, contribuind astfel la dezvoltarea personală și profesională în România.

ICDL Foundation este o organizație internațională dedicată dezvoltării standardelor de competențe digitale la nivelul forței de muncă, în educație și la nivelul societății în general.

DATE DE CONTACT

Nume: Irinuca Vaduva
Functie: General Manager
Email: marketing@ecdl.ro
Telefon: 0213169922
Website: https://icdl.ro/

Cuvinte cheie:

ECDL, ICDL, competente digitale, inteligenta artificiala, printare 3D, robotica, OCDE, OECD, Ministerul Educatiei, ECDL Romania, Forum, educatie, AI, educatie digitala, digitalizare, standard

Alte Comunicate de presa de Irinuca Vaduva:

Campania EDUTECH - Modelează viitorul. Printează-l 3D! anunță până în iunie 2024 a șasea ediție a proiectului pentru meseriașii viitorului și concursul național de 3D printing & robotics, dedicat elevilor și profesorilor din România.
Într-o inițiativă de a transforma educația digitală și a asigura pregătirea adecvată a elevilor, profesorilor, funcționarilor publici și angajaílor din companii, ECDL Romania, liderul național în certificarea competențelor digitale, integrează tehnologii AI.
Educația de astăzi nu mai poate fi limitată la tradiționalele manuale și table cu cretă. După experiența foarte grea din pandemie, profesorii au acum o oportunitate excelentă de a-și dezvolta abilități IT, fără să fie afectați financiar.
Săptămâna trecută a marcat un moment semnificativ prin desfășurarea la București a Forumului Global OCDE privind Viitorul Educației și al Competențelor 2030, organizat în cooperare cu Ministerului Educației.
Cel mai mare eveniment global de programare creativă BEBRAS International Challenge este organizat anual de ECDL/ICDL în România. BEBRAS îşi propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii computaţionale şi să îi atragă spre Informatică.