Oltenia Brunch la Cula Zătreanu

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați revine cu al doilea eveniment din Oltenia, sâmbătă, 11 august, pe vechea moșie a boierilor Zătreni, în județul Vâlcea. Proiectul “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia” continuă astfel să exploreze bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni.

Locația brunch-ului este o construcție remarcabilă, pe jumătate culă (un tip de locuință specifică sudului țării la mijlocul secolului al XVII-lea) și jumătate conac. Alături de bucate meșteșugite și povești cu boieri, gazdele ne vor împărtăși despre viața pe moșie şi despre istoria comunei care a avut Bancă Populară şi Şcoală de Arte şi Meserii.

Pe lista mâncărurilor speciale de care vom avea parte este “umplătura”, o garnitură pentru fripturi la pomeni, nunți sau sărbători. Alte preparate, gătite de localnici cu ingrediente din propriile grădini: praz umplut, mâncare de crăițe și mânătărci, fasole bătută, salată de vinete, ciorbă acră de gâscă, porumb copt, mâncare de prune și fructe proaspăt culese.

Aproximativ 50 de persoane sunt așteptate să se înscrie, accesând pagina www.eat-local.ro sau pe aplicația cu același nume. Porțile se vor deschide de la ora 10:00, urmând ca barul să se deschidă în jurul orei 10:30, iar bunătățile să fie servite de la ora 11:00.

Proiectul “Gust și gustări” își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. “În perioada dintre 1 iulie – 15 noiembrie vom organiza 8 evenimente în 5 județe din Sudul țării, implicând actorii locali pentru a identifica și promova cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice din zonă”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta My Secret România. “Este un proiect prin care ne propunem să aducem 500 de călători români și străini să descopere locuri mai puțin cunoscute, care încă trăiesc după ritualuri vechi, să experimenteze gusturile autentice și, astfel, să încurajeze consumul de produse locale”, a adăugat Gabriela Solomon.

La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Pentru aceasta, contează foarte mult alegerea locului (imagini, mirosuri, sunete), precum și activitățile culturale de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeții, plimbări.

Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată, etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

Proiectul “Gust și gustări” este derulat de Asociația My Transylvania, inițiatoarea brunch-urilor gastronomice și culturale din Transilvania în parteneriat cu My Secret Romania şi gazdele din fiecare localitate.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Persoane de contact:
Cristian Cismaru, Asociația My Transylvania, contact@mytransylvania.ro
Gabriela Solomon, My Secret Romania, hai@mysecretromania.com, 0745 49 93 71

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Anda Reuben:

Despre gastronomie, istorie și arhitectură tradițională, într-o atmosferă de basm
Seria brunch-urilor continua! Comuna Talpa vă așteaptă cu bunătăți tradiționale și demonstrații de gătit