Peste 2.800 de vârstnici și persoane cu dizabilități din județele Suceava și Botoșani, sprijinite de specialiștii Institutului Bucovina in contextul epidemiei de COVID – 19
Mai mulți asistenți sociali și asistenți medicali comunitari din județele Suceava și Botoșani, voluntari ai Institutului Bucovina, ajută persoanele vulnerabile de la nivelul celor două județe în cadrul proiectului „Sprijin pentru persoanele vulnerabile în contextul epidemiei de COVID – 19”. Implementarea acestuia la nivel național a început în luna mai și este susținută de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a aplicat în cadrul proiectului, reușind să mobilizeze un număr de 28 de specialiști din ambele județe. În perioada septembrie – noiembrie 2020, într-o primă etapă de desfășurare a activităților, aceştia au identificat aproximativ 2.872 de persoane aflate în situații de dificultate, însemnând vârstnici peste 65 de ani care fie locuiesc singuri, fie au venituri scăzute și persoane cu dizabilități, cu vârste peste 16 ani. În cele 24 de localități vizate, identificarea s-a realizat cu sprijinul autorităților locale.
Obiectivele proiectului sunt identificarea stiuațiilor de risc din aceste comunități în contextul crizei de sănătate pe care o traversăm, urmată de diminuarea lor și a cazurilor de excluziune socială. De asemenea, se urmărește și îmbunătățirea calității vieții prin informarea autorităților locale despre nevoile pe care le au acești bunici.
După identificarea și evaluarea nevoilor beneficiarilor, au fost proiectate planuri de intervenție individuale pentru fiecare persoană vulnerabilă beneficiară a proiectului. Fiecare specialist s-a angajat în sprijinirea a minim 100 de persoane vulnerabile în timpul pandemiei, prin acțiuni de distribuire a unor pachete de igienă și protecție sanitară, servicii de consiliere/informare cu privire la riscul de infectare, redirecționarea cazurilor către autoritățile competente și alte servicii sociale și îndrumarea către servicii medicale din proximitatea beneficiarilor cum ar fi recuperare și terapie. În etapa de monitorizare a planului de intervenție, asistenții sociali și asistenții medicali comunitari au desfășurat cel puțin 3 vizite în teren.
Proiectul este finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman. Implementarea se realizează de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu parteneri locali și asociații cu activitate relevantă în domeniu.
Pentru mai multe informații despre proiect, persoana de contact este Raluca Iacob, asistent social în cadrul Institutului Bucovina. E-mail: bucovinainstitute.office@gmail.com, tel: 0743422055.