conturi in euro

Prima întâlnire a Teatrului European Rom a avut loc la Kiev, Ucraina

1

Organizații de teatru rom din Ungaria, Austria, România și Ucraina s-au întâlnit săptămâna aceasta la Kiev pentru a pune bazele Teatrului European Rom în cadrul programului european de cooperare European Roma Theater – Contemporary Cultural Heritage Shapes our Future, proiect finanțat prin intermediul Europa Creativă.

În cazul României, Ungariei și Austriei, organizațiile prezente reprezintă vocea unor colective independente de teatru, Ucraina fiind reprezentată printr-o instituție de stat de teatru rom. Acestea sunt: Independent Theater Hungary / Women for Future Association din Ungaria, liderul proiectului prin Rodrigo Balogh (regizor, dramaturg) și Marton Illes (management cultural), Romano Svato Verein für Transkulturelle Kommunikation  (Asociația Romano Svato pentru Comunicare Transculturală) din Austria prin Simonida Selimović (actriță, activistă, dramaturg) și Alexander Selimović (tehnic/logistic), Nasionalno Kulturne Objednanna Amala prin Igor Krykunov (dramaturg, directorul teatrului) din Ucraina și ARTHUB Bucharest / Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane din România reprezentată de Alex Fifea (actor, dramaturg) și Nona Șerbănescu (management cultural) .

Întâlnirea de lucru s-a desfășurat pe parcursul a trei zile între 12 și 15 decembrie și a implicat prezentarea conceptului și viziunii inițiatorilor proiectului pentru un Teatru Rom European constituit ca o rețea a profesioniștilor din teatrul rom din întreaga Europă, a fost urmată de prezentarea activității fiecărei organizații participante și a propunerilor pentru construcția rețelei de teatru rom european și alte etape administrative.

Obiectivele programului de cooperare se referă la trei ani de activitate începând din ianuarie 2020 și implică organizarea unei ediții a Festivalului de Teatru Roma Heroes la Budapesta în Ungaria în 2020, organizarea unei serii de workshop-uri în Vienna (Austria), Kiev (Ucraina) și București; crearea unei arhive comune de teatru rom european și editarea a trei numere ale revistei de teatru rom european după cum și producția sau îngrijirea a patru spectacole de teatru rom și diseminarea a opt spectacole în cadrul celor patru țări participante.

ARTHUB Bucharest este o rețea de suport pentru pentru spații și comunități din artă și teatru fondată în 2013 de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane. Încă de la începutul activității, ARTHUB și-a propus să faciliteze accesul la resurse pentru artă. De-a lungul istoriei proiectului, a funcționat în trei spații, oferind artiștilor acces la ateliere de creație, galerie de artă și spații de repetiții. În prezent ARTHUB funcționează prin ”Spaliere – sală de antrenament artistic”, un prim spațiu din cadrul rețelei, un proiect în care artiștii semnatari fac focus pe resursele pentru educație în artă pentru copii, adolescenți și adulți și prin intermediul comunității artistice mixte a ARTHUB Bucharest.

 

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte Comunicate de presa de Nona Șerbănescu:

Organizații de teatru rom din patru țări s-au întâlnit săptămâna aceasta pentru a pune bazele Teatrului European Rom printr-un program european de cooperare
Centrul cultural ARTHUB Bucarest închide spațiul din Th. Aman și reorganizează activitatea. Atelierele se relochează în Vasile Lascăr 63 sub brandul Spaliere.