Românii cu panouri fotovoltaice vor putea sa isi vanda in sfarsit surplusul de energie

panouri fotovoltaice

Proiectul legii prin care se modifica legislatia in vigoare din domeniul energiei regenerabile a fost trimis zilele acestea la votul final din Camera Deputatilor.

Prin acest proiect consumatorii casnici care au instalatii mici de productie de energie electrica, sau prosumatorii, cum sunt definiti in viitoarea lege, au dreptul sa isi vanda surplusul de energie electrica fata de consumul lor.

Practic, dupa multi ani de discutii, avem in sfarsit un cadru legal care defineste acest lucru, si se deschid barierele unei mici afaceri care este foarte dezvoltata in vestul Europei.

Prin textul noii legi, prosumatorii sunt clientii finali care detin instalatii de producere a energiei electrice, si care consuma, pot stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lor, o zona rezidentiala sau un amplasament special, comercial sau industrial, cu conditia ca aceasta activitate sa nu fie activitatea lor comerciala sau profesionala principala.

Exista si o limita de detinere de capacitate de generare de electricitate de care trebuie sa tina cont prosumatorii, de cel mult 27 kW pe loc de consum, pentru a putea vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiat un contract de furnizare a energiei electrice.

Pretul pe care o sa-l primeasca prosumatorii nu este cel din momentul livrarii, ci un pret stabilit in anul anterior, egal cu pretul mediu ponderat din piata spot a energiei electrice pentru ziua urmatoare a anului anterior.

De asemenea, persoanele care detin instalatii de producere de energie electrica regenerabila nu vor primii direct banii pe energia suplimentara livrata in sistem, ci se va face o regularizare, intre banii pe care ei trebuie sa ii plateasca pentru energia consumata si veniturile obtinute in urma injectarii de energie in retea. Este necesara instalarea unui smartmeter, care o sa masoare in dublu sens, atat energia activa cat si pe cea reactiva.

Iar in final, s-au stabilit si chestiuni legate de autorizarea si taxarea prosumatorilor. Daca nu sunteti inregistrati la ANAF ca si PFA sau PFI nu trebuie sa va luati nici o autorizatie speciala si nu trebuie sa platiti vreo taxa suplimentara pentru veniturile obtinute din vanzarea surplusului de energie electrica.