ROUA Info Hub găzduiește prima expoziție a unor artiști ucraineni, din această locație

“ROUA Info Hub – Casa Mamelor Ucrainene”, o nouă inițiativă a Asociației Institutul Bucovina, a găzduit marți, 11 aprilie 2023, vernisajul primei expoziții realizate de artiști ucraineni refugiați la Suceava, în această nouă locație. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Anastasiei și Alionei Kabanova, mamă și fiică din Ucraina, care coordonează activitățile ROUA Info Hub.

Cele 14 lucrări din colecția de picturi “Emoția și Culoarea Artistului Refugiat” aparțin Annei Kapustina și lui Oleh Kapustin, doi pictori din orașul Bucea, regiunea Kiev, care au ajuns la începutul acestui an în țara noastră. Prin intermediul Centrului de Urgențe Sociale Suceava, gestionat de Asociația Institutul Bucovina, Anna și Oleh au descoperit proiectele artistice implementate de către organizație și au răspuns afirmativ invitației de a fi gazdele unui vernisaj cu propriile picturi. Tablourile realizate în decursul ultimelor luni la Suceava ilustrează trauma copiilor în vreme de război, care găsesc alinare în brațele animăluțelor de companie. Punând accentul pe o culoare dominantă specifică fiecărei lucrări în parte, autorii manifestă o evadare din realitatea războiului, într-o lume în care predomină valențele pozitive și armonia între oameni și natură.

La vernisajul expoziției au participat peste 50 de persoane, printre care s-au numărat președintele Asociației Institutul Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc; maestrul caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, curatorul Galeriei Zamca; criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc de la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, alături de reprezentanții Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, ai Clubului Fotografilor Suceveni și ai Asociației eLiberare.

Cei prezenți la eveniment s-au bucurat de dulciuri pregătite de mamele ucrainene chiar în bucătăria nou amenajată în cadrul locației și au ales dintr-o varietate de decorațiuni de Paști, realizate de micuții ucraineni.

Expoziția curentă poate fi vizitată la ROUA Info Hub, din strada prof. Leca Morariu, numărul 2, Suceava, până la data de 28 aprilie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, cu intrare liberă, excepție fiind perioada Sărbătorilor Pascale.

ROUA Info Hub, denumit și “Casa Mamelor Ucrainene”, este un centru de zi lansat de Asociația Institutul Bucovina, care împuternicește femeile refugiate din Ucraina pentru a organiza activități de sprijin de la egal la egal, coordonate de Anastasia și Aliona Kabanova. Locația găzduiește ateliere de lucru și întâlniri ale grupurilor-suport pentru mamele refugiate aflate în dificultate, facilitând schimbul de informații și bune practici, prin acces la oportunități de voluntariat și conectare la comunitate.

Pentru mai multe informații legate de expoziție, persoana de contact din partea Asociației Institutul Bucovina este președintele Petru-Vasile Gafiuc, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. Informații suplimentare despre proiectele și acțiunile în desfășurare se regăsesc atât pe paginile de Facebook Organizația Institutul Bucovina și ROUA Info Hub, cât și pe website-ul www.bucovinainstitute.org.

Nume: Petru-Vasile Gafiuc
Functie: Președinte
Email: info@bucovinainstitute.org
Telefon: 0230524128
Website: www.bucovinainstitute.org

ROUA, Ucraina, vernisaj, artiști, picturi, pictură, Suceava

Alte Comunicate de presa de Sanda Gafiuc:

Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale a distribuit în cadrul proiectului „Împreună pentru o școală incluzivă”, în luna februarie 2024, kit-uri cu îmbrăcăminte pentru copiii din cătunul Țâmpoceni, comuna Păltinoasa, județ Suceava.
Conferința SEPAL, marcând o etapă importantă în sprijinirea tinerilor NEET din Europa, a avut loc cu succes la Parlamentul European din Bruxelles pe data de 6 noiembrie 2023, fiind organizată de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.
Asociația Institutul pentru Parteneriat Bucovina lansează Campania de informare ”Prietenia ta, le face bine! Fii alături de ei!”, în data de 07.08. 2023, ora 12:00, la sediul Centrului Multifuncțional de Zi HOPE`S al Asociației Schitul Laura Lavrentie Rădăuți
Asociația Institutul Bucovina - printre puținele organizații care continuă să ofere servicii suport pentru refugiații ucraineni