Sport în scaun cu rotile: începe Competiția de Biliard în Scaun Rulant

Cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilități locomotorii îl are ca invitat special pe Henrik Larsson (Suedia), de 6 ori campion mondial la biliard în scaun rulant, și de 12 ori campion european. Organizator: Clubul Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni în parteneriat cu Clubul Lions București Cosmopolitan, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.

 

Peste 850 000 persoane cu dizabilități trăiesc în România

 

Un miliard de oameni cu dizabilități trăiesc astăzi în lume, dintre care peste 70 de milioane doar în Uniunea Europeană. În România, datele statistice furnizate la finalul anului 2021 de către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii şi Protecției Sociale arată 865.573 persoane cu dizabilități.

 

Persoanele cu dizabilități participă la activități sportive într-o măsură mult mai mică decât restul comunității. Cele mai mici rate de participare le înregistrează cei cu limitări severe: 93% dintre aceste persoane (și 97% atunci când locuiesc în mediul rural), nu au făcut timp de un an nicio activitate sportivă, conform raportului „Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România” realizat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială.

 

Când scaunul rulant nu stă în calea pasiunii

 

De 6 ori campion mondial, și de 12 ori campion european în competițiile pentru sportivi în scaun rulant, suedezul Henrik Larsson a reușit să-si facă un mod de viață din biliard prin meciuri demonstrative, oferind cursuri sau ținând seminarii motivaționale. Un model de consecvență și determinare, Henrik Larsson îi domină regulat pe jucătorii fără dizabilități locomotorii, terminând în mod impresionant pe locul 3 în campionatul suedez. „Este o onoare să revin în România pentru a împărtăși dragostea pentru un sport ce joacă un rol central în viața mea de mai bine de 30 de ani. Voi încerca să-i inspir pe participanți cu viziunea mea și sper să le ofer instrumentele care să-i poată ajuta să-și construiască propriile cariere în biliard. Participarea persoanelor cu dizabilități la activități sportive le crește șansele la o viață sănătoasă, îi ajută în dezvoltarea personală, cu beneficii cognitive de tipul creșterii stimei de sine și le stimulează integrarea în societate”.

 

Catalin Rădulescu, competitor CBSR (45 ani): „Această competiție este o binecuvântare pentru mine. Pentru toate persoanele cu dizabilități, indiferent de ce tip sunt, e o ieșire din rutina zilnică. Sloganul meu ar fi <<Haideți să facem sport! Dacă nu noi, atunci cine?>>”.

 

Cornel Deaconiță, competitor CBSR (46 ani): „Pentru mine, este despre dorința înflăcărată de-a câștiga. Iubesc sportul și doresc mereu să câștig, să-mi pot mări palmaresul. În fiecare an vin să particip cu speranța că într-o zi voi putea să particip și la un campionat internațional”.

 

Irina Văcărean, Președinta Clubului Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni: „Evenimentele sportive oficiale pentru persoanele cu dizabilități există de aproape un secol: The Silent Games, prima competiție pentru sportivi cu handicap din istorie, a avut loc în 1924 la Paris. La Competiția de Biliard în Scaun Rulant nu e vorba doar de sport, deși nivelul competitorilor e uimitor, ci în primul rând de socializare. Oferim un spațiu sigur pentru persoanele cu dizabilități să iasă, să socializeze și să interacționeze. Căldura, prietenia şi rezilienţa celor care vin aici merită să fie recunoscute de o țară întreagă. Ei vin să-și demonstreze lor și celor din jurul lor că în viață poți face orice dacă eşti ambiţios şi decis să-ţi împlineşti visurile, indiferent de impedimente. Avem nevoie să lărgim accesul persoanelor cu dizabilități la activități sportive din multe puncte de vedere: de la planificarea politicilor în domeniile sportului pentru a le include nevoile la modificarea legislației sportului și regulamentelor de organizare a federațiilor de profil, care nu creează un cadru adecvat în vederea asigurării participării persoanelor cu dizabilități la activități sportive de masă (în sistemul școlar sau în cluburi sportive de amatori)”.

 

Cu intrare liberă, atât pentru competitori, cât și pentru public, Competiția de Biliard în Scaun Rulant este deschisă atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Concursul la categoria Bila 9 se va juca în piramidă dublă, fiecare jucător având două şanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători (în funcţie de numărul de participanţi) de unde orice meci va fi eliminatoriu până la încheierea concursului. Meciurile vor fi arbitrate de Sonia Simionov, campioană națională la biliard. Sonia a fost alături de CBSR încă de la prima lovitură din istoria competiției în calitate de arbitru oficial, motor și suflet al evenimentului. La finalul concursului, toți concurenții vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. Ultima ediție a evenimentului, din 2019, a reunit peste 150 de participanți din toată țara, iar donațiile și sponsorizările s-au transformat în premii care au ajutat la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități locomotorii. Înscrierile sunt deschise până pe data de 5 septembrie inclusiv la adresa amio.romania@gmail.com.

 

Clubul Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni este o organizație non-profit dedicată incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin sport, în scopul dezvoltării mijloacelor care să permită sportivilor cu handicap participarea la competiții naționale și internaționale de biliard în scaun rulant.

 

Clubul Lions Bucureşti Cosmopolitan face parte din marea familie LIONS  reprezentată  de  Asociația Lions Clubs Internațional – cea mai mare Organizaţie de servicii de voluntariat la nivel mondial. Este prezentă în peste 220 de ţări, având peste 1.400.000 de membri. În perioada iulie 2021 – mai 2022, membrii Lions Club International au servit peste 275 milioane de oameni, efectuând 5,75 milioane de screeninguri oftalmologice gratuite la copii și tineri, donând 2,3 milioane de ochelari, oferind tratament pentru 8,5 milioane de oameni cu deficiență de vedere, asigurând la 14,75 milioane de oameni masă caldă, asistând 2,3 milioane de copii bolnavi de cancer si 1,34 milioane de copii bolnavi de diabet, plantând 5,76 milioane de copaci, impactând 600.000 de copii prin programul de învățare socio/emoțională Lions Quest și 2,3 milioane de copii prin programul de citire, acestea fiind doar câteva exemple din activitatea Lions din ultimul an.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Nume: Mirela Tănasă
Email: mirela@indie.life
Telefon: 0770 977 494

Cuvinte cheie:

competitie, biliard in scaun rulant

Alte Comunicate de presa de Tănasă Mirela:

Ediția din acest an a concursului MECANICUL ANULUI și-a desemnat câștigătorii. Marele trofeu rămâne la Cluj-Napoca, locul unde a avut loc și finala națională aseară, pe 18 noiembrie.
Pe 18 noiembrie va avea loc la Galleria 28 din Timișoara vernisajul expoziției „HAND(S)”, o expoziție tematică dedicată lui Doru Covrig (1942-2022), artist de origine română care a trăit și a lucrat în Franța.
Bătălie strânsă între cei mai iscusiți reparatori auto din România: încep înscrierile la concursul național Mecanicul Anului!
Peste 44 000 de împătimiți ai volanului și pasionați de tehnologie auto au asistat în weekend-ul 10-11 iunie, la ATBS, la un spectacol total, unde piloți și atleți de excepție au dat tot ce-au avut mai bun din ei în materie de viteză, precizie și forță.
Au mai rămas mai putin de două săptămâni până ce Romexpo va gazdui Auto Total Business Show (ATBS). e 10 și 11 iunie, pasiunea pentru mașini prinde viață la cel mai așteptat eveniment automotive al verii!