Sport în scaun rulant: România trimite, în premieră, un jucător de biliard la Malmö Open

Este pentru prima dată când România trimite un jucător la o competiție internațională de biliard în scaun rulant, și încă una de o asemenea anvergură. Malmö Open este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilități din Europa.

 

Primul Malmö Open a avut loc în 1977, tenisul de masă fiind singurul sport reprezentat atunci, cu doar 25 de competitori. Nimeni nu avea idee ce influență urma să aibă acest eveniment pentru para-sportul din Suedia, Europa și finalmente întreaga lume. În 2016, de exemplu, au participat 2518 concurenți de pe tot mapamondul care s-au întrecut în 18 competiții sportive diferite. Anul acesta, sunt așteptați peste 1000 de sportivi cu dizabilități reprezentând 23 de națiuni și peste 100 de cluburi sportive, care se vor bate pentru trofeele unor discipline precum bowling, biliard, fotbal, înot, tenis de masă, tenis de câmp, baschet sau rugby. Atât Malmö Open EUROPEAN WHEELCHAIR MASTERS 2023, cât și Malmö Open 8-Ball Challenge 2023 se vor juca în sistem de dublă eliminare până în semifinale, și se vor desfășura la Royal Pool Hall și Baltiska Hallen.

 

Ioan Tudose a început să joace biliard în scaun rulant în 2007, la doi ani după ce viața lui s-a schimbat radical în urma unui accident de muncă, care i-a cauzat un traumatism vertebro-medular. A re-intrat  în contact cu sportul începând să joace baschet în scaun cu rotile​, și a continuat cu alte discipline precum biliard, snooker, carambol, hand-bike, baschet, tenis de câmp, tir cu arcul.​ Palmares: locul 1 la Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant 2022, locul 3 – Atletism 2019 (Bucharest Marathon), locul 2 – Atletism 2018 (Bucharest Marathon), locul 1 – Atletism 2017 (OMV Bucharest Half Marathon), locul 1 – 2016 (Bucharest Marathon), locul 3 – 2015 (Bucharest Half Maraton), certificate de anduranță omologate 50/100/150/250 km Gran Fondo România.​

 

Ioan Tudose: „Oamenii care sunt în scaune rulante, ca și mine, ar trebui mai întâi să iasă mai mult pe stradă. Să nu se mulțumească să stea în casă pentru că e o bordură în plus în drumul lor. Suntem 80.000 în București, în toată România 850.000, și parte din vina noastră e că nu prea ieșim. Ieși pe stradă o zi întreagă și să-mi spui câte persoane cu dizabilități vezi! Sportul ajută enorm mentalul. Contează să fii tu la fel de puternic în fiecare zi… și succesul vine, dacă îți dorești succes. Succesul este: Eu pot. Eu mă descurc. Eu vreau și reușesc. La hand-bike, de exemplu, eu pot să demonstrez că sunt oameni de vârsta mea, adică de 50 de ani, în stare să meargă zeci de km (eu plec și câte 300), fără să se oprească. Și altfel e România văzută la 20 de km/oră, nu la 100 km/oră, cum o vezi cu mașina! E o bucurie nesperată pentru mine să particip la Malmö Open și sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor!”

 

Irina Văcărean, președinta LIONS CLUB SPORTIV MEREU ÎMPREUNĂ PENTRU OAMENI: „În România, țara care se află pe ultimul loc în Europa la accesul persoanelor cu dizabilități în transportul public sau locuri de socializare, Ioan Tudose a reușit să-și vadă visul cu ochii. Este unul dintre învingătorii care au refuzat să rămână prizonierii propriei case. Este o mare mândrie pentru noi că-i suntem alături pe acest drum și că-i facem posibilă participarea la Malmö Open, un eveniment sportiv extraordinar, o sursă de inspirație pentru oamenii din întreaga lume – este locul unde sportivi foarte motivați reușesc, în ciuda tuturor șanselor!”

 

Daniela Tontsch, președinta Consiliul Național al Dizabilității din România: „Este un eveniment istoric pentru România. Sportivii români cu dizabilități au mare nevoie de suport pentru a se antrena. Acum ne bucurăm de rezultatele perseverenței lui Ioan Tudose și ale reprezentanților clubului care-l sprijină. Îi felicit și abia aștept să aflu vești din timpul probelor! Faptul că Ioan Tudose s-a calificat la Malmö Open vine în urma multor ani de practică a sportului în scaun rulant. Sunt convinsă că se va clasa printre cei mai buni!”

 

 

LIONS CLUB SPORTIV MEREU ÎMPREUNĂ PENTRU OAMENI este un proiect devenit realitate care reprezintă pasul următor în evoluția Asociației Sportive Mereu Împreună pentru Oameni (www.amio.ro). A intrat în marea familie Lions în 2022. Există peste 48.000 de cluburi Lions în intreaga lume, iar atunci cand devii “Lion”, devii parte a unei imense organizații de binefacere, a unei rețele globale de peste 1.4 milioane de voluntari care lucrează împreună pentru a îmbunătăți comunitățile în care trăiesc. LIONS CLUB SPORTIV MEREU ÎMPREUNĂ PENTRU OAMENI își propune să dezvolte activități de voluntariat și să susțină cât mai multe persoane cu dizabilități sau cu nevoi speciale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Nume: Mirela Tănasă
Email: mirela@indie.life
Telefon: 0770 977 494

Cuvinte cheie:

biliard, scaun rulant, competitie internationala

Alte Comunicate de presa de Tănasă Mirela:

Bătălie strânsă între cei mai iscusiți reparatori auto din România: încep înscrierile la concursul național Mecanicul Anului!
Peste 44 000 de împătimiți ai volanului și pasionați de tehnologie auto au asistat în weekend-ul 10-11 iunie, la ATBS, la un spectacol total, unde piloți și atleți de excepție au dat tot ce-au avut mai bun din ei în materie de viteză, precizie și forță.
Au mai rămas mai putin de două săptămâni până ce Romexpo va gazdui Auto Total Business Show (ATBS). e 10 și 11 iunie, pasiunea pentru mașini prinde viață la cel mai așteptat eveniment automotive al verii!
Platforma de terapie online Hedepy atrage o nouă investiție de 2,15 milioane EUR cu care își va extinde serviciile în continuare în Europa și dezvoltă tehnologia din spatele platformei.
Auto Total Business Show (ATBS) încinge asfaltul de la Romexpo în acest weekend.