Studiu realizat de GastroProfesional: Ce mănâncă românii la restaurant în 2023?
Industria HoReCa este într-o continuă dezvoltare și trasformare, ceea ce se vede și în preferințele românilor pentru anumite tipuri de mâncare din restaurantele de la noi.
Echipa Gastro Profesional a analizat comportamentul online al consumatorului român, pentru a descoperi cele mai populare mâncăruri ce se regăsesc pe meniurile restaurantelor din toate cele 41 de judeţe ale României, precum şi din Municipiul Bucureşti.
Indiferent de județ, pizza este pe primul loc în topul căutărilor românilor. Studiul a relevat faptul că exceptând pizza, cea mai populară mâncare în 24 de județe este burgerul. Shaorma depășește burgerul doar în 12 județe, donerul și kebabul sunt mai puțin căutate, iar sushi este în ascensiune.
Concluziile studiului
- În București și în Cluj topul mâncărurilor de restaurant în căutarile Google este reprezentat la fel. Pe primul loc, pizza, urmată de burger și apoi de sushi.
- Iașiul este singurul județ în care sushi este pe locul 2 după celebra pizza.
- Shaorma pierde teren în fața burgerilor, fiind bine reprezentată pe locul doi în preferințe, după pizza, în Olt, Argeş, Dolj, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa şi Buzău.
- Burgerul este pe locul doi, după pizza în 24 de judeţe, inclusiv Bucureşti şi Ilfov, Cluj, Timiş, Constanţa, Bacău, Prahova şi Braşov.
- Donerul se află în topul preferinţelor brăilenilor, sibienilor şi tulcenilor, bineiînțeles, fiind pe locul 2, pe primul loc fiind pizza.
- Kebabul este preferat doar în Satu Mare şi Arad, clasându se, în aceste judeţe, pe locul 2, după pizza.
Despre studiu – Metodologia
Au fost identificate peste 100 de feluri de mâncare ce se găsesc în meniurile restaurantelor și fast food-urilor din întreaga țară.
Au fost studiate volumele de căutare în Google pentru toate aceste preparate, în fiecare judeţ în parte, pentru o perioadă de 5 ani. Au fost apoi culese date suplimentare privind căutările locale, folosind instrumente de măsurare specifice.
A urmat analiza comparativă, pentru sintetizarea datelor și cartografierea preparatelor pentru fiecare județ în parte.
Datele astfel colectate au fost analizate prin prisma unui algoritm dezvoltat special pentru acest studiu, axat pe căutări online, popularitate regională şi tendinţe ascendente şi descendente.
Dintre toate mâncărurile analizate, şase preparate s-au evidenţiat ca fiind favoritele românilor: pizza, burger, shaorma, kebab, doner şi sushi. Aceste şase opţiuni s-au regăsit constant în topul preferinţelor pentru toate judeţele României.
Studiul complet poate fi găsit la adresa: https://gastroprofesional.ro/blog/29_studiu-ce-mananca-romanii-la-restaurant.html
Despre GastroProfesional
GastroProfesional.ro este parte din SC SPLENDID-SERVICE SRL, ce are ca profil de activitate amenajarea spațiilor comerciale și furnizarea echipamentelor profesionale de gastronomie, refrigerare și congelare pentru domeniul HoReCa. Ca particularitate, în afară de furnizarea de echipamente pentru bucătăriile restaurantelor, liniilor de servire sau a unităţilor de tip fast-food, GastroProfesional.ro oferă și piese de schimb și mai ales consultanță tehnică, proiectare 3D și punerea în funcțiunea a utilajelor HoReCa achiziționate.