Tot ce trebuie sa stii pentru a alege un telescop astronomic bun

potrivit nevoilor tale. In primul rand, decizia de a achizitiona un telescop astronomic reprezinta un prim pas catre o lume absolut fascinanta. Cu ajutorul acestuia, puteti descoperi lucruri pe care poate nu le stiati, ba chiar puteti face descoperiri fascinate folosind o simpla unealta pentru amatori.

Dar intorcandu-ne la modul in care poti face o alegere potrivita in materie de telescoape astronomice, un prim sfat pe care vi l-as oferi este acela de a nu apela la magazine universale sau mall-uri pentru a achizitiona un telescop astronomic. De ce? Fiindca, in majoritatea cazurilor, vanzatorii respectivi nu au experienta cu unelte de acest fel si nu cunosc prea bine caracteristicile acestuia pentru a va putea oferi sugestii bune. Cum recunoastem un produs contrafacut? Foarte simplu:

  • Daca vi se sugereaza un anumit model avand puterea de marime de 600x, trebuie sa stiti ca acesta este doar un detaliu intr-o multitudine de caracteristici, nicidecum cea mai importanta variabila. In cazul in care vi se recomanda un telescop doar prin prisma puterii de marime, nici cnu ar trebui sa il luati in calcul.
  • Daca vi se spune ca un anumit telescop este dotat cu fel de fel de extra functii pe care alte modele nu le-ar avea, ei bine, trebuie sa stiti ca telescopul, in general, are o constructie simpla, care a ramas neschimbata de sute de ani. Prin urmare, vaznatorul care ofera explicatii complexe si mai putin intelese poate de cumparator, este clar ca unicul sau interes este acela de a vinde, motiv pentru care ar trebui sa nu luati in calcul produsul respectiv.

Recomandarea unui telescopic astronomic nu este simpla! Trebuie luate in  considerare mai multe aspecte ce tin de principalul obiect al observatiilor, portabilitatea produsului, stabilitatea, estetica, modalitatea de depozitare, dar si interesul fata de astronomic precum si bugetul de care dispuneti.

Dar sa discutam, pe rand, despre fiecare dintre proprietatile unui telescop si ceea ce ar trebui sa stim inca inainte de a il achizitiona.

Diametrul reprezinta cea mai importanta caracteristica a telescopului astronomic. Aceasta se refera, in practica, la cat de multa lumina poate sa adune. Avand in vedere ca pe cer cautam sa studiemt obiecte palide, este esential ca produsul achizitionat sa aiba capacitatea de a aduna cat mai multa lumina pentru o imagine clara. Daca optam, de exemplu, pentru un acromat de 8 cm pentru cateva mii de lei, vom putea vivziona imagini foarte clare despre luna si planete, dar daca incercam sa vizionam galaxii, roiuri stelare, planete mici, cormete, stele duble, s-ar putea sa nu fie suficient. In principiu, pretul telescoapelor este direct proportional cu diametrul, astfel incat, cu cat diametrul este mai mare cu atat pretul devine mai piperat.

Modelele de telescoape cu diametrul de 10 cm aduna suficienta lumina incat sa obtinem o imagine buna a planetelor, precum si ia catorva obiective Deep Sky, dar in majoritatea cazurilor, vom vedea ca o pata mica in campul vizual, iar la obiecte mai luminoase putem remarca si structura lor.

Prin urmare, cel mai important detaliu este diametrul, pentru ca telescopul ales sa aiba capacitatea de a aduna cat mai multa lumina. In acest context, un telescop refractor de 102/1000 este dsetul de asemanator cu un Newton 130/190. Refractorul prezinta o constructie clasica, insa la zenit este destul de incomod de utilizat. Daca folosim o oglinda zenitala, vom putea obtine o imagine simetrica, iar pe aceasta o putem corecta utilizand o prisma Amici.

Pretul este si el foarte important fara indoiala. Din nefericire, se gasesc si  foarte multe falsuri pe piata, cu preturi foarte mici, insa acestea nu sunt recomandate. In plus, se recomanda achizitionarea telescoapelor de la producatori autohntoni, de la firme de specialitate unde personalul ne poate oferi si informatii de specialitate suplimentare.

Care este cea mai buna varianta pentru un incepator? In principiu, un telescop destul de bun pentru cei care inca se afla in etapa de invatare rcare sa dispuna de accesorii utile – montura si oculare, costa undeva intre 500 si 1000 de lei. In cazul in care gasiti si variante mai ieftine, ar trebui sa deveniti sceptici sau macar sa il probati sub cer.

Ce tipuri de telescoape exista? In cazul persoanelor incepatoare, exista trei tipuri majore de telescoape si anume:

  • Binoclurile – ce pot fi folosite atat in astronomie, cat si pentru a face observatii in netura, producand imagini corect orientate.
  • Refractoarele – denumite si telescoape cu lentile, detin o apertura completa, obtinand imagini complete. In cazul acestora, se recomanda achizitionarea unui telescop de cel putin 8 cm.
  • Reflectoarele – denumite si telescoape cu oglinzi, sunt cea mai ieftina alternativa de construit dar din cauza oglinzii secundare, imaginile nu sunt la fel de bine contrastate ca in cazul refractoarelor. Cele mai populare telescoape reflector sunt cele cu constructie Newton, cu precizarea ca setarile frecvente trebuie realizate de persoane cu ceva experienta. In plus, se recomanda achizitionarea telescoapelor de minim 14 cm.

Ce trebuie sa faceti dupa ce ati primit telescopul? In primul rand, asamblati montura si telescopul, setand in paralel luneta cautatoare pentru a cauta luna in telescop.  Pe fiecare axa a monturii trebuie sa existe doua suruburi care daca sunt slabite puteti gasi aproape orice. De asemenea, telescopul trebuie setat, bine echilibrat, sa puteti misca telescopul in orice pozitie fara a trepida. In cazul in care telescopul este setat aproximativ pe obiect, atunci obiectul este in cautator. Setati obiectul in mijloc si in cautator si trageti de suruburi. Daca ati setat polar telescopul la inceput, atunci ar fi indicat sa miscati numai din axa paralela ca sa compensati rotirea Pamantului.

Acestea sunt doar cateva detalii de care trebuie sa tineti cont in alegerea unui telescop bun. Pe site-ul https://www.telescoapeastronomice.ro/, puteti gasi informatii utile, bine structurate despre tot ceea ce inseamna telescoapele astronomice si modul in care ar trebui sa alegem, plus recomandari bune din perspectiva raportului calitate-pret. Informati-va foarte bine inainte de a face orice alegere, nu dati prea multa crezare recomandarilor venite din partea vanzatorilor din magazine universale si alegeti intotdeauna surse de informare relevante!

DATE DE CONTACT

Nume: Seomedia.ro
Cuvinte cheie: telescoape astronomice, telescoape bune

Alte Comunicate de presa de 1269 :