Romanian-American Foundation (RAF), alături de partenerii din mediul economic, Banca Comercială Română și Orange Romania, continuă anul acesta University Leadership Program (a doua ediție), o inițiativă care urmărește perfecționarea abordărilor de educație antreprenorială, leadership și inovație din universitățile din țară.
După susținerea cu succes a primelor trei module Entrepreneurial Leadership Bootcamp (septembrie 2022, noiembrie 2023) de către Babson College și Programul de leadership (martie 2023) al Harvard University, în aprilie 2024 au participat la Cluj-Napoca, 40 de profesori universitari din 7 universități din România, la un nou modul susținut de mentori de la Harvard University.
Scopul programului este de a sprijini universitățile, oferindu-le liderilor acestora, dar și profesorilor, perspective practice care să contribuie la stimularea ecosistemului antreprenorial în cadrul instituțiilor pe care le conduc. Participanții vor înțelege mai bine cum să își calibreze acțiunile cu mediul economic și strategiile de cercetare și să se alinieze, urmând și adaptând modele testate la nivel internațional, care să îi ajute să facă față provocărilor actuale.
”Speranța noastră este că administratorii universităților participanți la curs vor începe să se gândească la conducerea universității și la rolurile lor într-o nouă manieră. Ca echipă, ne străduim să inspirăm paticipanții prin sesiuni interactive și studii de caz în timp ce dezvoltăm noi abilități necesare implementării schimbărilor strategice în universitățile din România. Totodată, consolidarea rețelelor și multiplicarea colaborărilor între universități pentru a genera schimbări semnificative sau ideea de a acționa și a se sprijini reciproc în anii următori sunt la fel de valoroase în acest proces.” – Francesca Purcell, Harvard University
În urma experienței dobândite la trainingul de leadership, prin diferite aplicații și studii de caz, participanții au învățat printre altele: să-și amplifice capacitățile personale de leadership antreprenorial; să evalueze ecosistemul lor de educație antreprenorială și care sunt factorii cheie de succes în dezvoltarea acestora; să creeze planuri de acțiune pentru a face să avanseze universitățile lor în ecosistemul lor; să dezvolte o rețea de sprijin.
“O delegație a Universității din București (UB) a participat la Success in Entrepreneurship Ecosystem Development Program: Seed Romania. Reprezentanți ai leadershipului academic au avut ocazia să contribuie cu bune practici instituționale și experiențe manageriale într-un program complex, intens și extrem de interactiv. Exerciții și studii de caz, joc de rol și aplicații în format dinamic au asigurat o cunoaștere amplă a aspectelor metodologice și aplicative privind ecosistemul antreprenorial și factorii săi de succes. Au fost identificate provocările unui demers de orientare antreprenorială a universităților românești, explorate soluțiile pentru crearea rețelelor de parteneri strategici și construite planuri concrete de acțiune pentru situații specifice universităților participante. Munca în echipă și dialogul interinstituțional au conferit întregului program o valoare specifică în care schimbul de experiență a contat cel mai mult.” – reprezentant Universitatea din București
“Experiența avută în cadrul atelierelor de formare organizate ca parte a University Leadership Program a fost cu adevărat transformatoare pentru evoluția mea ca specialist și lider în domeniul academic și antreprenorial. Am avut oportunitatea să explorez subiecte variate, de la strategii de dezvoltare a ecosistemului antreprenorial, până la lideri de succes și practici de management eficiente. Participarea la aceste ateliere a reprezentat o oportunitate unică de a intra în contact direct cu unele dintre cele mai înalte standarde academice și de leadership la nivel mondial, reprezentate de Babson College și Harvard University. Am avut privilegiul de a învăța de la profesori și specialiști cu experiență vastă în domeniile lor, absorbind bune practici și strategii inovatoare care mi-au extins orizonturile și mi-au îmbogățit abordarea în cariera mea. Unul dintre cele mai valoroase aspecte a fost schimbul de cunoștințe și experiențe cu colegi și profesioniști din alte centre universitare. Am avut șansa să creez relații semnificative și să stabilesc conexiuni durabile în cadrul unei rețele naționale de lideri și specialiști, deschizând uși noi și perspective de dezvoltare în cariera mea.” – reprezentant Universitatea Ovidius din Constanța
Pe parcursul a trei ani, University Leadership Program va crea o rețea profesională de lideri din conducerea universităților care va fi mai bine pregătită să opereze schimbările necesare pentru a oferi viitorilor studenți o deschidere mai mare către mediul economic și social.
În ultimul deceniu, RAF a sprijinit universitățile prin programe care au inclus: Fulbright-RAF Scholar Award, Inovation Labs și Entrepreneurial University. University Leadership Program este o continuare a efortului comun depus de universități, Romanian-American Foundation și sectorul de afaceri de a oferi oportunități de formare specializată pentru studenți. Programele anterioare au deschis calea pentru acest tip de intervenții, iar universitățile au înțeles valoarea colectării mai multor informații despre modul în care se pot alinia în cadrul ecosistemului local pentru a aduce noi parteneri, în timp ce se dezvoltă strategic către exterior.
Junior Achievement Romania (JAR), în calitate de partener în programul de antreprenoriat Entrepreneurial University din anul 2016, și-a asumat responsabilitatea de a menține legătura cu toate universitățile participante, coordonând logistica acestui nou program.
Informații pentru editori:
Despre Romanian-American Foundation (RAF)
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile şi unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.
Despre Junior Achievement (JA) România
Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip applied learning sunt urmate anual de peste 267.000 de elevi și studenți din 1.957 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2023, organizația a urcat pentru a cincea oară în Top 10 ONG-uri din lume și a primit a doua nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe https://www.jaromania.org