Zilele de sarbatoare care pica in weekend vor fi platite si acordate luni

zl-ecomunicate

Toti cei care muncesc la stat, dar si unii care lucreaza in domeniul privat, asteapta cu nerabdare zilele declarate libere de la guvern cu ocazia sarbatorilor legale. Este vorba despre acele zile libere din afara weekendurilor, care vin ca niste momente de odihna suplimentara pentru cei care merg zi de zi la serviciu.

De cele mai multe, oamenii profita de aceste pauze de la serviciu pentru a petrece timp cu cei dragi si, cand sarbatorile legale pica vinerea sau lunea, acestia pleaca in minivacante la mare sau la munte, in functie de buget si de disponibilitate. Nemultumirile apar, insa, cand sarbatorile legale coincid cu zilele de sambata si duminica, deoarece, in aceste cazuri, angajatii nu se aleg, practic, cu zile libere suplimentare.

In acest an, de exemplu, 5 din totalul de 15 zile libere legale cad in weekend. Anul 2018 a fost mai generos cu romanii, deoarece doar 3 sarbatori legale au picat in weekend, iar anul viitor, in 2020, din cele 15 zile libere, 4 vor fi in zile de sambata si duminica.

Din totalul zilelor libere din acest an, mai bine de jumatate au trecut. Au mai ramas ziua de 15 august, care va fi intr-o joi, zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, care vor pica in weekend, si 25 si 26 decembrie, care vor fi in zilele de miercuri si joi. Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, de pe 15 august, este asteptata cu mare interes de romani, deoarece cei mai multi dintre ei isi vor lua liber si vineri, pe 16 august, pentru a avea 4 zile consecutive libere. Majoritatea abia asteapta ora pentru a porni spre mare, avand in vedere ca sezonul estival este in plina desfasurare.

Insa viitorul ar putea veni cu vesti bune pentru angajati, iar articolele din Codul Muncii ar putea suferi modificari in avantajul lor. Nu este in beneficiul celor care muncesc ca zilele de sarbatoare legala sa coincida cu zilele de weekend. In plus, chiar si economia din zonele turistice are de suferit, deoarece, de multe ori, romanii profita de zilele libere pentru a face o escapada intr-o zona frumoasa si indepartata de casa, pentru relaxare si plimbari, asa ca o propunere prevede ca zilele de sarbatoare legala care pica in zilele de sambata sau duminica sa fie acordate luni si sa fie platite.

Aceasta modificare ar fi in beneficiul angajatilor, care, astfel, ar beneficia anual de numarul total de zile libere prevazute de lege si nu le-ar mai pierde pe cele care cad in weekend.

Alte Comunicate de presa de 1 :